Lajerman

- słowo/obraz terytoria
- 2010-01-01
- 2010-01-01
- Śląsk wspomnienia
Opowiadając o domu czy rodzinie, nie szukałem pretekstu dla prywatnej autobiografii. Intymny pamiętnik wyglądałby inaczej. Tutaj jedynym kryterium jest Śląsk, a raczej jego osobiste doświadczenie. Osobiste okruchy i ograbki nieuchronnie mieszają się z dyskursem współczesnej humanistyki, ale Lajerman nie jest ani traktatem, ani autobiografią, ani zbiorem esejów, ani tym bardziej postmodernistyczną bryją-hybrydą. Szukając „formy bardziej pojemnej”, spragniony jestem jakiejś „formy śląskiej”, w duchu której trwa nieustanna obróbka resztek, podobna do skrzętnego wykorzystywania apfali – odgrzewania bratkartofli, rychtowania wodzionki, zalewania piernika na moczkę, a czasem nawet, w smutnych przypadkach nędzy – maszkiecenia po hasiokach. Bo i tam można znaleźć skarby, a poza tym na podwórzu najłatwiej spotkać lajermana.
Wiele czasu minęło, zanim zdałem sobie sprawę, że ów rodzinny zakątek Śląska z powodzeniem mógłbym zinterpretować jako osobistą Arkadię.
Mistrz gawędziarstwa w swoim żywiole :) Oczyma wyobraźni - i uszami! - odbierałam tę książkę jak kolejną wizytę na wykładach Pana Profesora :)
Pokaż mimo toLajerman jest jak katarynka - łączy dźwięki, nuty, rytmy, przestrzenie osobistego doświadczenia i wędrówkę myśli. Jest na wskroś hermeneutyczny. Tropi sensy, generuje związki, pobudza pejzaże wyobraźni. Wyśpiewuje prywatną pieśń o Górnym Śląsku - nieoczywistą nawet dla samych Ślązaków, choć na pewno po części przez nich rozpoznawaną jako własną.
Mam kłopot z Lajermanem, bo wydaje mi się, że autor zbyt wiele, czasem nazbyt odległych nut porusza. Rzecz w tym, że tekst wydaje mi się przeintelektualizowany - zamiast od tego, co prywatne, wyruszać w makrokosmos Górnego Śląska, dostałam erudycję, która niestety zbyt mocno przyprawiła i niepotrzebnie zdominowała właściwy smak. Panie Profesorze, po co te przyprawy? Za dużo w tym uniwersytetu!
Niemniej warto Lajermana przeczytać. To dziesięć esejów o tożsamości, o Górnym Śląsku, który odkrywa się z wypiekami na twarzach - o tym, jaki był kiedyś i co z niego zostało w ludzkich kręgosłupach. Dekalog małej ojczyzny, która jest niezwykle toż-sama (co nie znaczy "taka sama"),bo poznaje się ją przez "Szczęść Boże!" a nie "Dzień Dobry" czy "Dobry Wieczór"; przez klopsztangę, moczkę, hołdę, ryczkę, szolkę (i szolę!),luft, larmo… i lajerę.
"Kaj my to som?". Nie w Himalajach - choć ten fragment ubawił mnie do łez (podobnie jak passus o młodym śląskim pisarzu z parasolem). Jesteśmy tutaj, na Górnym Śląsku, miejscu tak różnorodnym, jak dźwięki lajery… niestety współcześnie bez Lajermana na placu przed familokiem czy blokiem z wielkiej płyty. Ale może chociaż z pamięcią o nim.
Ma
| Aleksander Nawarecki, Lajerman, wydawnictwo słowo/obraz terytoria, Gdańsk 2011
więcej Pokaż mimo toMam kłopot z Lajermanem,...
Profesor Nawarecki w odsłonie nieco gawędziarskiej, wspaniale czyta się tę książkę żyjąc w związku ze Śląskiem - nie wiem tylko, czy w ogóle istnieje możliwość przekładu tej publikacji na inne języki... w tym ogólnopolski :)