Rozwój przestrzenny Warszawy
- Agencja Wydawnicza Egros
- 2009-01-01
- 2009-01-01
- architektura urbanistyka stolica Polski
"Rozwój przestrzenny Warszawy to już kolejne dzieło dwóch zasłużonych varsawianistów, tym razem poświęcone zagadnieniu rozwoju przestrzennego Warszawy na przestrzeni jej dziejów. Zagadnienie nie jest błahe, jeśli weźmiemy pod uwagę choćby tylko tempo wzrostu od początku XIX do XXI wieku - Warszawa wszak w czasie ostatnich dwustu lat rozrosła się dwudziestopięciokrotnie: od 20 aż do 500 (!) kilometrów kwadratowych.
Autorzy zajmują się swoim tematem rzecz jasna w perspektywie znacznie rozleglejszej - od powstania Warszawy w końcu XIII wieku - zastanawiając się nad czynnikami, które sprawiły, iż "peryferyjne miasto lokalnego księstwa" stało się, w tak szybkim czasie, największym miastem i stolicą jednego z największych państw Europy. (...)
Początkowo nie bardzo wierzyłem w możliwość ciekawego przedstawienia czytelnikom problematyki czynników miastotwórczych i meandrów rozwoju przestrzennego - autorzy udowodnili jednak, iż jest to możliwe. Zwłaszcza, gdy w oparciu o bogatą bazę dokumentacyjną i samodzielność w myśleniu prezentuje się w efekcie czytelnikom dowody i argumenty burzące dotychczasowe sądy czy zwraca uwagę na tematy wcześniej pomijane."
Andrzej Krzysztof Kunert