Ocaleni. Wojenna tułaczka kresowej rodziny
- 2011-01-01
- 978-83-7705-044-6
- Maciej Miłkowski
- Kresy deportacje II wojna światowa
Autor – Brytyjczyk z polskimi korzeniami – wyrusza w fascynującą podróż śladami swoich przodków, mieszkańców Kresów Wschodnich, którzy w 1939 roku zostali deportowani na Wschód. Tak rozpoczęła się ich tułaczka, która w dwa lata później, po ogłoszeniu amnestii dla polskich więźniów i zesłańców, okazała się tylko prologiem dalszej wędrówki: przez Iran, Indie Brytyjskie, aż do Wielkiej Brytanii.
W XXI w. młody potomek rodu Ryżewskich wraca do swoich korzeni i rekonstruuje zawiłe dzieje rodziny. Z pożółkłych listów babci Nany, z zapomnianych dokumentów, z wyblakłych fotografii, ze wspomnień i bezpośrednich świadectw z tragicznych lat wojny składa w całość fragmentaryczne obrazy przeszłości. Próbuje także zrozumieć Polaków: skąd brała się ich odwaga, jak wyglądało ich życie w wielokulturowej przedwojennej Rzeczypospolitej, jak sobie radzili w latach tułaczki i w powojennej rzeczywistości, skąd czerpali nadzieję, gdy wygnano ich z ukochanych Kresów i utracili wszystko.
Oficjalne recenzje
Kresowiacy
Książka Matthew Kelly'ego jest kolejną z książek o losach kresowych rodzin w czasie II Wojny Światowej. Ale jest ona inna od tych, które miałam okazję przeczytać do tej pory. Pisze ją Anglik mający polskie korzenie, który jest z wykształcenia historykiem z tytułem doktora. I choć specjalizuje w historii Irlandii, to napisał fantastyczną książkę o Kresach, ich mieszkańcach i własnej rodzinie. Jest ona pełna osobistych przeżyć jej bohaterów, ale i świetnie przedstawia losy rodziny autora na tle bolesnych i tragicznych wydarzeń, w jakie obfitowała pierwsza połowa XX wieku.
Dziadek Kelly'ego był żołnierzem i za wojskowe zasługi otrzymał dom wraz z ponad 30 hektarami ziemi w Hruzdowie. Tu zamieszkał z żoną Hanną i tu urodziły mu się dwie córki Wanda i Danusia. Rafał z Hanną gospodarowali majątkiem i byli nauczycielami. Wojenna zawierucha rozdzieliła małżonków. Rafał został aresztowany i zwolniony, zaś Hannę wraz z córkami wywieziono do Kazachstanu. Ich losy były bardzo smutne. Oboje małżonkowie przeżyli piekło rozłąki, chorób, biedy, utraty rodzinnego domu. Stracili bezpowrotnie wiele lat, w których powinni być razem, patrzeć jak dorastają dzieci, wypracować sobie stabilizację i spokojną starość. Niestety, podobnie jak wielu polskim rodzinom na Kresach, nie było im to dane.
Opowieść Kelly'ego jest niezwykła - pisząc o losach swoich przodków pokazuje dramat tysięcy Polaków, którzy stali się wrogami Związku Radzieckiego i musieli za to pokutować. Autor opisując losy pradziadków i ich córek relacjonuje czym była wywózka, jak wielką traumę przeżyli Polacy.
Książka ta robi niesamowite wrażenie. Autor napisał ją na podstawie zebranych dokumentów, listów, rodzinnych opowieści swojej babci Nany, a do tekstu dołączył zdjęcia z rodzinnego archiwum. W końcu sam też udał się w podróż szlakiem wojennej tułaczki swoich przodków.
Polacy przeszli gehennę, przecierpieli tak wiele, ponieśli mnóstwo ofiar, by potem z wrogów stać się wygnańcami. Po przeczytaniu dziejów rodziny Ryżewskich nie dziwię się tym, którzy nie chcieli wracać do powojennej komunistycznej Ojczyzny. Po tym czego doświadczyli od mocarstwa Stalina, mieli prawo nie ufać nowemu “sojusznikowi” Polski. Ale i ich losy po “wyzwoleniu “ z kazachskiego wyganiania nie były łatwe. Przyszłość nie zapowiadała się różowo.
Ta historia jest naprawdę niezwykle wstrząsająca i szokująca. Nie sposób nie patrzeć z litością na wychudzonych i schorowanych ludzi skazanych na życie w obozach dla uchodźców, odartych z intymności i niepewnych jutra.
Czym jest ta książka? Sagą rodziny Ryżewskich, ale i dokumentem historycznym pokazującym piekło Kresowiaków, literaturą faktu i powieścią zarazem. Bardzo spodobało mi się obiektywnie ujęcie tematu i rzetelna rekonstrukcja dziejów rodziny. Kelley'emu udało się doskonale przybliżyć fakty historyczne, które były różnie oceniane zależnie od strony oceniającego. To bolesne, że wielu Kresowian z armii Andersa nie miało łatwo ani na obczyźnie, ani po powrocie do ojczystego kraju.
Ta książka świetnie uświadamia, dlaczego nie można zapominać o własnej tożsamości, o piekle jakie przeszli nasi przodkowie. Doskonała lekcja historii. Gorąco polecam.
Bernardeta Łagodzic-Mielnik
Matthew Kelly ma polskie korzenie, o czym od dawna wiedział. Babcia gotowała mu polskie pyszności, celebrowała katolicki święta. Matthew jako z wykształcenia historyk akademicki nie mógł nie odczuwać pokusy, by na podstawie skąych danych, garści fotografii, odrobiny korespondencji i wspomnień najstarszych członikó rodziny odtworzyć wojenną epopeję rodziny Ryżewskich.
Byli to Kresowiacy, ojciec rodziny Rafał w wieku kilkunastu lat stał się legionistą Piłsudskiego. Potem poznał Hannę, która urodziła mu dwie córki, czyli maamę narratora. Niestety na mocy paktu Ribbenstop-Mołotow Polacy zostali automatycznie wysiedleni, pozbawieni majątków, w tym średnio zamożna rodzina Ryzewskich. Za swoją młodzieńczą działalność Rafał trafił do obozu, a żona z córkami zaczeły pracę w jakimś kołchozie. "Syberią"w ich wypadku okazał się stepowy Kazachstan. Mieli szczęście, że zmiotła ich dopiero kolejna fala deportacji, w związku z czym mogli się zabezpieczyć i zaopatrzyć na długą drogę. NIedawno wpadła mi w ręce opowieść "Na skraju piekła", i na jej tle mogę stwierdzić, że losy Ryżewskich nie odbiegały od tragicznych historii innych Polaków.
Chciałabym podkreślić odmienność tej pozycji, gdyż Matthew Kelly próbuje zdefiniować mityczne utracone Kresy, nawet odbywa wędrówkę śladami przodków. Siłą rzeczy odtworzenie zawiłośćc polityczno-historycznych po I wojnie światowej, wzajemnych stosunków w wielenarodowym i wielowyznaniowym kraju jest rzeczą trudną. Staranny reserach uchronił Matthew Kelly'ego od jakichś rażących błędów czy przeinaczeń. Nie omieszkał jednak wytknąc Polakom antysemityzmu, niechęci do Rosjan i Ukrainców, z którymi musieli koegzystować.
pRzytacza przerazające świadectwa pracy i życia w gułagu, gdzie obojętnie patrzyło się na umierające z głodu czy wycieńczenia, wyziębienia, chorób wszelakich dzieci, starców czy kobiety. Władzę interesowało tylko wykonywanie codziennej normy, a represje za niedopełnienie obowiązków były perfidne, wyrafinowane i różnorakie. szacuje się, że na terytorium Rosji przebywał ponad milion Polaków, z tego 800 tys zółnierzy. Dlaczego wywożono ludność cywilną, w niezgodzie z jakimikolwiek konwencjami?
W Gresnowce córki czuły się opuszczone przez matkę, która musiała godzinami pracować w polu, aby miały jedzenie. Oczywiście były za małe, by zrozumieć jej poświecenie. Pociechę stanowił fakt, ze ojciec żył, i nawet przychodziły od niego listy.
Gdy kończyły się dane prace, Polaków przewożono dalej, tak więc w roku 1941 Ryżewskie trafiły do Uzbekistanu, gdzie zwrocono im wolnosć bo po ataku Niemcó n Rosje pakt pzestał obowiązywać. rafał dotarł do Ałma Aty, razem wędrowali do obozu w jakkobagu ,czyli takiej małej Polski. Z Persji przeprawili sięę przez zatokę Perską z Pahlevi do Teheranu. W tym czasie Rafał walczył pod Monte Casino. Krótko po wojnie mieszkali w Indiach, w obozie dla Polaków, wreszcie wyruszyli już całą czwórką do Anglii.
Kelly dużo pisze też o armii Andersa, jego działawniach, by wspierać kombatantów, by godnie mogli wrócić do ojczyzny. Brytyjczycy niechętni byli licznej emigracji Polaków, któzy stykali się z wrogości, agresją, prześladowaniami. Skromne warunki, w których na początku mieszkali Ryżewscy i tak wydawały się luksusem na tle obozowych baraków. Rzetelna relacja z przebiegu wojny, wysiłków dyplomacji polskiej, zagłady Żydów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByli...
Czytałem tę ksiązkę po angielsku i myślę, że tak ją powinno sie czytać. Jest to historia kresowej rodziny napisana przez angielskiego Irlandczyka. Autor, który notabene jest historykiem z wykształcenia bada własne korzenie i dokumentuje ginące pokolenie emigrantów z kresów, których losy rzucały po niemalże całym świecie, aby w końcu po siedmioletniej tułaczce dotrzeć do Wielkiej Brytanii. Chociaż nie dane im było wrócić do wolnej ojczyzny to ich ofiarne poświęcenie i przywiązanie do Polski zaowocowało tym niezwykłym i wybitnym dziełem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo dobra dla obcokrajowców,którzy chcą trochę poznać historię Polski i losy Polaków.Autor pisze jakby dla siebie ,ale jednocześnie dla takich jak on sam potomków emigrantów.Historię rodziny Ryżewskich można odczytać jako historię Kowalskich czy Nowaków.