Thorgal: Statek miecz

- Thorgal (tom 33)
- komiksy
- Wojciech Birek
- Wikingowie przygoda fantasy
W najnowszym tomie Thorgal wciąż szuka swego syna Aniela, porwanego przez Czerwonych Magów. Aby dotrzeć do ich położonej daleko na wschodzie siedziby, zostaje najemnikiem na statku kupieckim, płynącym rzekami Rusi ku krajom Arabów. Po drodze będzie musiał walczyć ze stepowymi bandytami oraz drużyną pewnego wikińskiego króla. Spotka też znajdującą się w opałach dawno niewidzianą znajomą. Aby ją ratować, zdecyduje się na samobójczą misję.
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [15]
Tom skupia się głównie na Thorgalu, oraz jego podróży przez skute śniegiem i lodem tereny.
Pokaż mimo toThorgal dzięki swojej pomysłowości i wytrwałości zdobywa skarb umożliwiający mu wykupić stara znajoma z niewoli. A Także dowiedzieć się czegoś o ludziach którzy uprowadzili Aniela.
Trudy przeprawy statkiem przez skute lodem wody.
Pokaż mimo toGraficznie wiadomo. Nie jest źle. Scenariusz epizodu też jako tako się trzyma, zwlaszcza w porównaniu z mizerią kilku(nastu) poprzednich. Są śliskie miejsca (ta orka mściwa...) i generalnie niezbyt to wyszukana awanturnicza historyjka, ale niech tam.
Pokaż mimo toMamy tutaj jeszcze nawiązanie do przygód Jolana ale akcja skupia się głównie na Thorgalu.
Pokaż mimo toZ przykrością jednak stwierdzam, że to już nie jest ten sam komiks co kiedyś gdy tworzył go duet Rosiński, Van Hamme. Akcja tam gdzie powinna toczyć się zgodnie z regułami naszego świata robi się naciągana.
Naprawdę dobry album. Cieszę się, że "Thorgal" odżywa. Tytułowy bohater wraca na pierwszy plan, wreszcie! Rysunki Rosińskiego na poziomie, dopiero na ostatnich stronach zauważyłam parę niedociągnięć. Niestety widzimy też kilka kadrów sugerujących, że w bliżej nieokreślonej Jolan wróci do gry, a wraz z nim nastoletni dream team. Póki co jednak nie zapeszam i wystawiam temu...
więcejTym razem wątek Jolana zostaje odstawiony na drugi plan (jedynie na początku tomu jest co nieco na ten temat), a fabuła skupia się na dalszym pościgu Thorgala za porwanym Anielem. Główny bohater musi pokonać skute lodem morze na pokładzie tytułowego lodołamacza, gdzie niebezpieczeństwo stanowi nawet sama załoga statku. Uważam, że powrót do Thorgala jako protagonisty jest...
więcejNajlepszy album od dłuższego czasu (gdzieś od "Arachnei"). W końcu pierwsze skrzypce gra Thorgal i przezywa perypetie jak za najlepszych czasów. Arcyciekawie (w końcu) przedstawia się wątek Jolana i jego walki z wyznawcami nowego Boga. Ograniczono fantastykę a to zazwyczaj chychodzi na dobre. Graficznie też na plus. Z namalowanych albumów prezentuje się najlepiej.
Pokaż mimo toPrzeczytałem ten komiks po raz drugi i stwierdzam, że jest super. W starym stylu; jest napięcie (zdążyć na statek), są świetne rozwiązania scenariuszowe (wydobycie skrzyni, atak rabusiów), pojawiają się starzy bohaterowie, no i jest tajemnica. A wszystkim rządzi zima. Brawo.
Pokaż mimo toJeden z moich ulubionych Thorgali. Piękne zimowe klimaty i wikińska aura, a rysunki wprost bajeczne - zwłaszcza te najbardziej...białe ;) Podoba mi się! Stanowczo lepszy od ostatnich Jolanów, choć i Jolany zaliczam do udanych.
Pokaż mimo to5/10 tylko dlatego, że w zasadzie jest lepszy od większości ostatnich części.