Żona na jedną noc
- 1991-01-01
- 8370701981
- Janusz Węgiełek
- Grecja romans pieniądze
Kate pracuje w Grecji jako fotograf. Pewnego dnia rejon wykopalisk nawiedza silne trzęsienie ziemi. Z opresji ratuje ją zamożny Grek, Filip Andronikos. To spotkanie odmienia życie ich obojga. Od tej pory, wiedzeni instynktem miłości, zmierzają ku sobie, lecz na drodze ku ich szczęścia stają liczne przeszkody. Co zwycięży, miłość czy konwenans? Uczucie czy pieniądze?
Tej książce daję mało gwiazek. Jest strasznie ckliwa, główny bohater gada, gada i gada o tym jak strasznie kocha główną bohaterkę i do tego kocha ją prawie od pierwszej strony, no może od trzeciej. Poza tym oklepane chwyty, bo główna bohaterka zostaje oskarżona o posiadanie narkotyków i wtrącona do aresztu, po czym zostaje uwolniona, jeśli dobrze zrozumiałam, to na podstawie zeznań służącej, która zapewniła policję, że główna bohaterka nie bierze narkotyków. :-) I policja jej uwierzyła na słowo, mimo że znalazła narkotyki w bagażu. Policja jakoś nie wpadła na pomysł, że główna bohaterka mogła nimi handlować. :-)
Książka jest nieco staroświecka, bo mowa w niej o o posagu, wianie, zaręczynach ułożonych przez rodziców i możliwości skompromitowania kobiety przez pójście z nią do tawerny czy tam baru itd.
Trochę brakuje logiki w postępowaniu głównego bohatera - twierdzi on, że nie akceptuje zasad moralnych na zachodzie, po czym dalej jest mowa o tym, że jest on playboyem i miał wiele dziewczyn albo raczej kochanek.
Zaskoczył mnie opis Grecji, na początku lat 90 jako niemalże kraju trzeciego świata. Min. główny bohater do 15 roku życia nie miał butów - trudno mi uwierzyć, że ok. 1970 r. w Grecji ludzie chodzili bez butów. No ale tam jest dość ciepło, więc może buty nie były najpilniejszą potrzebą. Poza tym wszystkie wnętrza domów, restauracji, hoteli itp. były nieprawdopodonie luksusowe, co w końcu stało się nużące.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterką jest młoda Australijka, która próbuje swoich sił jako zawodowy fotograf w Grecji. Robi zdjęcia dla archeologów pracujących na Półwyspie Chalcydyckim. Podczas trzęsienia ziemi jej samochód zostaje rozbity. Z opresji ratuje ją grecki milioner potentat w branży hotelarskiej Filip Andronikos. Wspólna jazda samochodem i wymuszony postój w skromnym pensjonacie wystarczą, żeby zakochali się w sobie "po same uszy". Oczywiście muszą pokonać wiele przeszkód. Ona ma rywalkę a on może stracić cały swój majątek i "dobre imię", jeżeli z miłości zerwie zaręczyny z córką swojego protektora, który przed laty pożyczył Filipowi pieniądze na otwarcie pierwszego hotelu.
Oprócz fabułki otrzymujemy ciekawy obraz Grecji, którą autorka opisuje jako zaskakująco egzotyczny i konserwatywny kraj. W opisanej Grecji nadal istnieje coś takiego, jak "mezalians" i aranżowane przez ojców małżeństwo, natomiast do cafeneion mają wstęp wyłącznie mężczyźni i kobiety lekkich obyczajów. Zalety książeczki uzupełniają też opisy greckiej przyrody i kuchni. Ogólnie bardzo przyjemnie spędzony czas.
Bohaterką jest młoda Australijka, która próbuje swoich sił jako zawodowy fotograf w Grecji. Robi zdjęcia dla archeologów pracujących na Półwyspie Chalcydyckim. Podczas trzęsienia ziemi jej samochód zostaje rozbity. Z opresji ratuje ją grecki milioner potentat w branży hotelarskiej Filip Andronikos. Wspólna jazda samochodem i wymuszony postój w skromnym pensjonacie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo togeneralnie dawno nie czytałam żadnego "romansidła" ale tą zapamiętam na zawsze. Uwielbiam czytać o miłości zwłaszcza jeśli opowieść tak pięknie się kończy..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tofajna
fajna