Jeden dzień

- 2009-06-11
- Małgorzata Miłosz
- miłość przyjaźń Świat Książki David Nicholls
- Inne
Emma i Dex? Doprawdy, trudno o mniej dobraną parę. Ona - zakompleksiona idealistka w grubych okularach. On - superprzystojniak z poczuciem, że świat należy do niego. Ona na wszystko musi ciężko zapracować. Jemu natychmiast udaje się to, o czym zamarzy. Ona szuka miłości, on seksu...
Jest rok 1988. 15 lipca. Oboje dostają dyplomy uniwersyteckie i spędzają ze sobą noc. Następnego dnia każde pójdzie w swoją stronę. Gdzie będą w ten dzień za rok? Za dwa lata? I każdego następnego roku? Czy mają szansę spotkać się, a jeśli tak, to czy będzie im ze sobą po drodze? Na podstawie książki powstał film z Anne Hathaway i Jimem Sturgessem w rolach głównych.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Bardzo ciekawa historia. Miałem trochę skojarzeń z Bridget Jones, a nawet z „Love Story” – przy tym śmiertelnym wypadku. Ale to na pewno nie jest melodramat, to frapująca opowieść psychologiczna. Podobały mi się ironiczne dialogi i ciekawie był przedstawiony problem uzależnienia u bohatera i jego przeżywanie żałoby – poprzez samobójcze picie, po wyciszenie, a potem pogodzenie się. Mimo, że powieść jest obszerna, ani razu nie wydała mi się nużąca.
Wydanie – 1/6. Druk skandaliczny - zupełny brak marginesów. Musiałem książkę rozerwać, żeby móc czytać. W stopce nic nie pisze o okładce – to wcale nie jest drobiazg!
więcej Pokaż mimo toWróciłam do tej książki po kilku latach - pierwszy raz czytałam ją po obejrzeniu filmu, będąc jeszcze na studiach. Bardzo mi się podobała, więc kupiłam ją i postawiłam na półce. Wróciłam po latach i dalej uważam, że ta książka jest rewelacyjna: porywająca, wzruszająca, ale i momentami zabawna. Zżyłam się z bohaterami, byłam ciekawa, co jeszcze ich czeka. Sam zamysł książki jest ciekawy - pokazanie życia bohaterów 15 lipca, ale w kolejnych latach. Czytając (szczególnie końcówkę książki) ogarnął mnie sentyment i hmmm.. melancholia? Jak zmienia się życie, jak szybko lecą lata, przemija młodość, zmienia punkt widzenia. Ale z drugiej strony koniec jest początkiem czegoś nowego, tak jak pokazało życie Emmy i Dextera, jak i zapewne każdego z nas. Podsumowując -polecam tę pozycję.
Wróciłam do tej książki po kilku latach - pierwszy raz czytałam ją po obejrzeniu filmu, będąc jeszcze na studiach. Bardzo mi się podobała, więc kupiłam ją i postawiłam na półce. Wróciłam po latach i dalej uważam, że ta książka jest rewelacyjna: porywająca, wzruszająca, ale i momentami zabawna. Zżyłam się z bohaterami, byłam ciekawa, co jeszcze ich czeka. Sam zamysł książki...
więcej Pokaż mimo toMimo świetnych opinii i ciekawego pomysł (sądząc po opisie) książka mi się nie spodobała i była lekko za długa. Męczyłam się czytając, ale pewnie nie trafiłam odpowiednim momentem na czytanie.
Pokaż mimo to"Podobnie jak Emma Morley dwudziestotrzyletni Dexter Mayhew nie miał jasnej wizji przyszłości."
🎓Powieść Davida Nichollsa to romantyczna, wciągająca i poruszająca historia o dwójce ludzi, których jeden wieczór zmienił wszystko. Emma i Dexter od 1988 roku postanawiają, że przez następne lata będą spotykać się w jeden dzień, czyli 15. lipca. Już na starcie możemy przeczuwać w jaką stronę będzie podążała ta opowieść i co autor może nam przedstawić. Niekiedy jest przewidywalna, ale... schematów się pozbywa.
🎭Ciekawym zabiegiem było opisywanie wyłącznie tego jednego dnia, bo w zasadzie dzięki nim poznajemy bohaterów. Trochę mnie boli, że wiele z poruszanych tu tematów zostało napisane po macoszemu, właśnie przez tą fragmentaryczność "Jednego dnia". W życiu Emmy i Dextera zmienia się wiele... Na przestrzeni tych kilkunastu lat obserwujemy ich codzienność, wzloty/upadki, podróże oraz różne miłości.
☕Książka jest podzielona na pięć części, w których idealnie są rozłożone najważniejsze momenty. Jest wiele listów, wzmianek na temat piosenek czy książek. A wiecie co jest najgorsze w tej opowieści? Tak, zakończenie. Dla mnie jest ono bezsensowne. Jestem zła na autora, że potraktował pewną postać w ten sposób... Ostatnie strony w zasadzie za wiele nie wnoszą do całej książki, ale mogą być miłym i ciepłym uzupełnieniem w kontekście zakończenia (i początku).
👩To... chyba tyle. Przeczytałam ją w jeden wieczór: było zabawnie, uroczo, nostalgicznie, czasami żenująco - samo życie. Myślę, że potrzebowałam takiej historii na raz. Dzięki książko!
więcej Pokaż mimo to🎓Powieść Davida Nichollsa to romantyczna, wciągająca i poruszająca historia o dwójce ludzi, których jeden wieczór zmienił wszystko. Emma i Dexter od 1988 roku postanawiają, że przez następne lata będą spotykać się w jeden dzień, czyli 15. lipca. Już na starcie możemy przeczuwać...
Jeśli zamierzacie przeczytać to wyłącznie w całości. Ku mojemu zaskoczeniu, ów pozycja okazała się pouczająca i inspirująca (chociaż na początku wcale taka się nie wydawała). Po kilku dniach od przeczytania nadal mam ją w pamięci. Zostawia to "coś" po sobie. Miłego czytania ;)
Pokaż mimo toKsiążka, która zachęciła mnie do czytania większej ilości książek z wątkami miłosnymi. Dopiero po przeczytaniu dowiedziałam się o filmie, ale tutaj w ogóle nie ma porównania - książka jest po prostu lepsza. Miałam dużego kaca po skończeniu.
Pokaż mimo toUwielbiam film na podstawie tej powieści. Książka, która wywołuje spore emocje. Ciekawa i oryginalna koncepcja na fabułę. Przeglądanie życia dwójki ludzi i ich otoczenia na przestrzeni kilku lat poprzez relację z jednego dnia. Narracja poprowadzona nienachalnie. Bohaterowie są naturalni, niepapierowi, co jest ogromnym atutem książki. W miarę szybko się czyta, choć momentami jest dość chaotycznie poprzez powolne włączanie czytelnika w to, co się wydarzyło w przeciągu roku. Jest tu miejsce na śmiech, łzy, rozrywkę i refleksję.
Uwielbiam film na podstawie tej powieści. Książka, która wywołuje spore emocje. Ciekawa i oryginalna koncepcja na fabułę. Przeglądanie życia dwójki ludzi i ich otoczenia na przestrzeni kilku lat poprzez relację z jednego dnia. Narracja poprowadzona nienachalnie. Bohaterowie są naturalni, niepapierowi, co jest ogromnym atutem książki. W miarę szybko się czyta, choć momentami...
więcej Pokaż mimo toKsiążka wciąga od pierwszej strony, zmusza do myślenia.
Książka wciąga od pierwszej strony, zmusza do myślenia.
Pokaż mimo toKsiazka ktora pokazuje zycie takim jakim jest. Pelnym emocji wzlotow i upadkow. Poszukiwania siebie i tego ze jeden dzien i jedna chwila moze wszystko zmienic.
Pokaż mimo toWbrew pozorom bardzo smutna książka, którą nie łatwo mi się czytało.
Wbrew pozorom bardzo smutna książka, którą nie łatwo mi się czytało.