Współcześni Hamleci

- 1970-01-01
- 1970-01-01
- Barbara Rewkiewicz-Sadowska, Maria Boduszyńska-Borowikowa
- opowiadania wojna
Opowiadania o tematyce głównie wojennej, nawiązujące do wydarzeń z życia pisarza, kóry też walczył na froncie.
- Współcześni Hamleci
- Miasto pogrążone w ciemności
- Noc, narodziny i różnice poglądów
- Dwie wdowy
- Lotniczy punkt etapowy
- Płakać będę później
- Ksiądz
Irwin Shaw to niezwykły powieściopisarz, nowelista i dramaturg amerykański, który zapisał się w historii literatury między innymi znakomitymi powieściami (np. "Lucy Crown") oraz ciekawymi opowiadaniami. W 1950 roku wydano tom nowel tegoż autora pt. "Poszukiwania na ulicach miasta". Opowiadania zawarte w tej książce z tego tomu właśnie pochodzą. W książce znajdziemy siedem krótkich opowiadań.
Bardzo dobre opowiadania ukazują zdarzenia z różnych stron świata i z różnymi bohaterami w czasie drugiej wojny światowej. Sam autor brał czynny udział w tej wojnie i walczył w Afryce i Europie. Opowiadania nietuzinkowe i wyróżniające się. Znajdziemy w nich problemy społeczne, polityczne i obyczajowe czasów tej straszliwej wojny. Tematyka ogólnie wojenna, lecz w każdym opowiadaniu ukazana w inny, interesujący sposób. Autor pokazał w tych opowiadaniach wpływ wojny, w jej różnych obliczach na losy i postawy żołnierzy oraz cywilów. W każdej noweli przedstawił tak naprawdę tragizm wojny, jej bezsens i wskazywał na ogrom niepotrzebnej śmierci w jej trakcie. Wojna z rożnych stron, różnych perspektyw, lecz zawsze przygnębiająco i dojmująco zła.
Zróżnicowane i bardzo dobrze napisane opowiadania, które przeczytać warto. Książka udana, wybór utworów bardzo trafny. Zachęcam do lektury, polecam tę wartościową pozycję i ocena takiej książki powinna zawierać dużo gwiazdek. Te gwiazdki przyznaję w liczbie siedmiu.
więcej Pokaż mimo to