Zaczęło się w Tobruku
- 1974-01-01
- 1974-01-01
- 83-222-0072-2
- Adam Majewski Adolf Bocheński wojna biografia
"Zaczęło się w Tobruku"... to opowieść o Adolfie Bocheńskim, podchorążym samodzielnej Brygady Strzelców Karpackich, a następnie podporuczniku Pułku Ułanów Karpackich, który dzięki swej niezwykłej odwadze, a przede wszystkim prawdziwie koleżeńskiej i w pełni humanistycznej postawie zdobył niespotykaną wprost popularność wśród żołnierzy polskich walczących na Środkowym i Bliskim Wschodzie oraz we Włoszech.
Bocheński walczył i zginął jako dowódca plutonu, a stał się wzorem i ideałem szerokich mas żołnierskich. Jego czyny zyskały niemal legendarną sławę.
Autor na podstawie bogatej dokumentacji, jaką udało mu się zgromadzić, opisuje całe życie Bocheńskiego, koncentruje jednak swoje zainteresowanie głównie na ostatnim okresie, kiedy to świetnie zapowiadający się intelektualista przeobraził się we wzorowego żołnierza.
Obiecywałem sobie wiele po książce, zwłaszcza czytając jej początek. Okazała się jednak męcząca, chwilami nieciekawa. Uwielbiam wspomnienia, głównie w formie prozy a nie pamiętnika i ta książka miała taką być...Niestety jest długa mimo iż czasem wciągająca ze względu na bohatera, jednak wciąż daleko jej do moich ulubionych pozycji. Mnie zmęczyła okropnie:-( Jeśli jednak osoba Adolfa Bocheńskiego nie jest Wam znana - przeczytajcie książkę mimo to. Zwłaszcza że jest dość tania - ja ją nabyłem za 1 zl w antykwariacie;-)