Miasta Marzeń. Berlin
Wydawnictwo: Agora Seria: Biblioteka Gazety Wyborczej: Miasta marzeń turystyka, mapy, atlasy
- turystyka, mapy, atlasy
- Biblioteka Gazety Wyborczej: Miasta marzeń
- Agora
- 2009-01-01
- 2009-01-01
- podróże przewodnik Berlin Miasta Marzeń
Od początku swych dziejów, ale szczególnie w XX w. Berlin był areną nieustannych zmian. Siedziba carskiej dynastii stała sie kolebką rewolucji, po szalonych latach 20. XXw. przyszła epoka narodowego socjalizmu, a z ogromnych zniszczeń II wojny światowej miasto wyszło podzielone na dwie części należące do dwóch wrogich systemów.
Obecnie miasto z trudem zmaga się z ciężarem niełatwego dziedzictwa.
Berlin to miasto konsensusu, wyrosłe na kompromisie i przyzwyczajone do niewygody.
Nie lubię bardzo, gdy przewodnik ma twardą okładkę. Gdy udaję się w podróż, mój bagaż ma być jak najlżejszy. Zwłaszcza latem. No, ale to chyba jedyny minus jaki znalazłam.
Polecam go przeczytać przed wyjazdem do Berlina, nawet krótkim. Albo i tak poprostu - z ciekawości. Książka jest ładnie wydana, przystępnie napisana. Oprócz samego Berlina zawiera też osobną część dotyczącą Poczdamu, którego odwiedzenie osobiście polecam. Zaletą tego wydawnictwa jest fakt, że nie zawiera przytłaczającej ilości adresów restauracji, hoteli, dupereli, można za to dowiedzieć się wiele na temat Berlina i jego historii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam go przeczytać przed wyjazdem do Berlina, nawet krótkim. Albo i tak poprostu - z ciekawości. Książka jest ładnie wydana, przystępnie napisana. Oprócz samego Berlina zawiera też osobną część...
Trzyma poziom serii
Trzyma poziom serii