Varia. Życie i inne okoliczności

- wspomnienia życie
- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 8373920153
- wspomnienia życie
Varia Sławomira Mrożka stanowią bardzo istotne uzupełnienie lektury dramatów i utworów prozatorskich; ich tematyka odmalowuje tło, na kanwie którego powstawały dzieła znane z lektur, podręczników szkolnych i akademickich, klasycznych repertuarów teatralnych. Teksty te dopełniają obrazu twórczości pisarza: wyjaśniają jego związki z rzeczywistością, mówią o postrzeganiu świata i zachodzących dokoła zmian, o ewolucji poglądów. Są zresztą i czymś więcej: ilustrują różne aspekty osobowości Mrożka, przybliżają różne obszary jego twórczości, scalając je na płaszczyźnie świadomości zbiorowej, o czym sam autor tak się wyraża w jednym z listów do Jana Błońskiego: "Szczęśliwie dla mnie moje predyspozycje osobiste nałożyły się na narodowe zapotrzebowanie i tak razem sobie żyliśmy, a nawet dobrze się z tym mam".
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Wypożycz z biblioteki
Zrozumiałem, że gdy się raz odejdzie, nie ma już prawdziwego powrotu. To dotyczy wszystkich sytuacji tego typu.
Urodziłem się 29 czerwca 1930 roku. Nie pamiętam, jak to się stało, i muszę tylko w to wierzyć. Zapytany przed sądem, czy urodziłem się rzec...
RozwińKażdy wędrowiec, choć wybrał swój los i nie zamieniłby do na inny, ma takś chwilę, kiedy przechodząc przez wieś o zmierzchu i widząc przez o...
Rozwiń
Opinie [0]