Potop

936 str.
- Trylogia Sienkiewicza (tom 2)
- powieść historyczna
- 2010-01-01
- Lektura z opracowaniem
Rok 1655, w granice Rzeczpospolitej wkracza olbrzymia armia szwedzka. Polacy zapamiętają ten najazd jako „potop szwedzki”. Mnożą się zdrady - ulega szlachta pospolitego ruszenia pod Ujściem, Janusz Radziwiłł poddaje Litwę Szwedom. Ostoją Polaków staje się Częstochowa, w której obronie niebagatelną rolę odegra Andrzej Kmicic. Bohaterskimi czynami za wszelką cenę będzie chciał odzyskać dobra imię polskiego szlachcica.
Dodaj książkę do biblioteczki
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Tak nad brzegiem przepaści ostatni wysiłek częstokroć o ocaleniu stanowi.
Wiadoma to rzecz, że występek znieść światła cnoty nie może.
Kończ... waść! wstydu... oszczędź!
Mogą Cię również zainteresować
Opinie [603]
W skali ocen normalnie oceniłbym najlepszą część Trylogii Sienkiewicza na 8-9, ale z racji, że to książka mojego życia, daję ocenę "10" i zapewniam, że tylko "Bracia Karamazow" mogą się z nią równać. Matura 2005 - zamiast uczyć się do Matury, słuchałem w "Pogoni za lepszej jakości życiem" Małolata i czytałem film mojego dzieciństwa - "Potop". Byłem młodym, łysym, zjarańcem,...
więcejUff.
więcejI koniec, książki do której w młodości podchodziłem w młodości 3 lub 4 ro krotnie, ale nigdy nie dotrwałem nawet do połowy. Podtrzymuję też zdanie że młodym w dobie komputerów i internetu ciężko czyta się taką lekturę nie dość że napisaną trochę dziwnym językiem, to też pełną dziwnych zachowań i zwyczajów.
Lecz po latach widzę jak bardzo opłaca się przeczytać tę...
Będąc w liceum kartkowałam Trylogię, aby tylko jakoś przebrnąć. Po latach wracam do tych powieści i delektuję się nimi. Widocznie do pewnych książek trzeba po prostu dojrzeć...albo mieć na nie więcej czasu :) Obecnie Sienkiewicz to mój ulubiony pisarz jeśli chodzi o całokształt twórczości.
Pokaż mimo toKlasyk - must read
Pokaż mimo toWspaniała pod każdym względem.
Pokaż mimo toChyba opus magnum sienkiewiczowskiej powieści historycznej. I znowu utwór, którego odbiór zmienia się z upływem czasu. Dla młodego chłopaka idol nie powinien przegrywać i musi być bez skazy. Andrzej Kmicic nie spełnia tego wymogu. Pali Wołmontowicze, przegrywa z Wołodyjowskim, zdradza, nie udaje mu się skutecznie porwać wybitnego jeńca. Potem się zmienia, ale … Z czasem...
więcejMoja nauczycielka od języka polskiego w liceum, miała bzika na punkcie tej lektury i zmusiła mnie do jej przeczytania. Całe szczęście, że tak się stało. Świetna powieść, chyba każdy w miarę świadomy Polak powinien ją przeczytać, choćby po to, by zrozumieć historię, a może bardziej naturę i ducha naszego kraju.
Pokaż mimo toBez poznania Trylogii, nigdy nie będzie możliwe zrozumienie naszej Ojczyzny. Zarówno Potop, jak i pozostałe części są Biblią każdego, świadomego mieszkańca naszego Kraju.
Pokaż mimo toPotop, nawet dzisiaj "wgniata" w fotel i ściska za gardło. Jakże piękni są bohaterowie. Jak bardzo po lekturze chcemy się stać jednymi z nich. Dorównać im. Wspaniała, genialna książka.
Fenomenalna powieść Henryka Sienkiewicza - "Potop" został napisany z takim rozmachem, że Zmierzchy i inne Pottery mogą tylko o tym pomarzyć. Film był dobry, ale powieść trzytomowa jeszcze lepsza. Wyśmienite danie. Moją ulubioną postacią jest Andrzej Kmicic, który podobnie jak główny bohater Znachora musiał zmienić swoją tożsamość i żyć na innych zasadach niż dotychczas. A...
więcejmoże być