Ucisk i strapienie

Tagi:
obóz II wojna wspomnienia wiara Bóg

Patronaty LC

Książki autora

Wspomnienia jezuity który przeżył okupację, Wiśnicz, Oświęcim i Dachau. Książka która otrzeźwia i stawia do pionu - bardzo mi pomogła. Oprócz opisu rzeczywistości niemieckich obozów koncentracyjnych i machiny śmierci, pełna też bezcennych relacji jak wyglądały pierwsze dni wojny dla cywili, reakcja polaków na odkrycie grobów w Katyniu, ważne pytanie o obecność Boga, wiarę, przebaczenie i odpowiedzialność Niemców za dokonane zbrodnie.

Myślę, że warto przeczytać. Książka przybliża wojenną rzeczywistość, zawłaszcza tą obozową. Mnie osobiście bardzo zainteresowały opisy tego co ludzie wtedy myśleli, a jak sie potem okazywalo ze zostali oszukani przez Niemców, albo jak szybko sie zmienial los tych, ktorzy jednego dnia byli katami a drugiego zwyklymi wiezniami. Mozna tez łatwiej zrozumiec tych, ktorzy ratowali swoje zycie kosztem innych a nawet znalezc wiele przykladow szlachetnych zachowan w tych trudny czasach. Mozna sie dowiedziec, ze nie narodowosc wcale swiadczyla o tym czy ktos jest dobry czy zly. A nade wszystko niesamowite jest to z jakim humorem autor opisuje swoje straszne przezycia.

Wspomnienia księdza który opisuje życie kleru w obozie,którzy byli traktowani od początku jak więźniowie z karnej kompani.Ciekawe jest to że do końca wierzył w ludzi i nie stracił wiary w Boga.7-me przykazanie musiał zastąpić słowem "organizacja" żeby przeżyć.Czytałem wydanie z 1967 roku kiedy autor był jeszcze księdzem.

Świetna pozycja wśród literatury obozowej. Pokazuje jak wiara pomagała przetrwać, jak dawała nadzieję, dodawała siły i mimo tak wielkiego zła byli ludzie, którzy modlili się za swoich oprawców. Dzięki takim ludziom, księżom, wielu przetrwało.

Książka stanowi zbiór zapisków z więzień i niemieckich obozów koncentracyjnych, w jakich przebywał autor przez niemal całą II wojnę światową.
Praca skonstruowana jest na zasadzie: dzień, rok i notatka na temat dnia: czasem na 1 zdanie, czasem kilka stron.

Książka ta jest całkowicie różna od wszystkich innych pozycji z tego gatunku z uwagi na niesamowicie szlachetnego autora. Mimo złamania głodem, pracą autor pokazał sobą, że nawet w takich warunkach można zachować godność. Oczywiście w książce autor nie popada w zachwyt nad samym sobą, ale wynika to z zapisków innych więźniów, którzy wspominają niezwykły charakter autora w swoich wspomnieniach.

W książce nie ma patetyzmu, jest prostota i pokora, które jednak niezwykle poruszają. Opisy są proste ale emanują wewnętrznym pięknem autora.

KLUCZOWE ZDANIE Z KSIĄŻKI - JAK DLA MNIE- TO TO, GDY AUTOR UMIERAJĄC Z GŁODU I WYCIEŃCZENIA WSPOMINA ŻYCIE W KLASZTORZE. NAGLE PYTA SAM SIEBIE Z LEKKIM OSKARŻENIEM CZY CZASEM NIE OKŁAMUJE SAM SIEBIE I ZAMIAST SZUKAĆ WARUNKÓW KONTEMPLACJI CZY NIE MARZY O MISCE STRAWY, ŁÓŻKU, WYGODACH, JAKIE MIAŁ. TA MYŚL WRACA PO ZAKOŃCZENIU WOJNY. ODRZUCA WSZELKIE WYGODY I RUSZA DO AFRYKI, WYBIERAJĄC NAJGORSZE NIEWYGODY, JAKIE MÓGŁ WYBRAĆ.

Czytałam bardzo stare wydanie tej książki, gdzie nie było napisane kardynał i nie było zdjęcia autora jak tutaj. Sięgając po nią nie wiedziałam nawet, że jej autorem jest ksiądz. Kiedy dowiedziałam się kim jest autor i zaczęłam szukać znalazłam m.in. donosy informatora TW. ps. „Kazek” z dnia 11.04.1970 r., które potwierdzają powyższe zdanie; „Ab Adam Kozłowiecki przyjechał do Polski w marcu [1970 r.] (…) –wydaje się, iż arcybiskup jest człowiekiem ideowym, gdyż nie wybrał lżejszego chleba w Polsce, czy też Watykanie mając jakieś propozycje, lecz wraca do Afryki. Tam również nie przyjął stanowiska rektora seminarium (…). W notatce służbowej z dnia 20 czerwca 1970 r. Kraków, sporządzonej przez st. oficera Ewidencji Operacyjnej Wydz. KRG w Krakowie czytamy; „(…) jest człowiekiem komunikatywnym, inteligentnym, bardzo oczytanym i znającym dobrze życie”.

Uważam książkę za niezwykle cenną właśnie przez postać autora, który nie szukał siebie, ale czegoś więcej. Nie szukał wygód ale dawania. Żył prosto i niczego nie pożądał dla siebie, dla wygody, dużo odrzucał. Piękna postać, z którą warto poznać przez kartki tej przejmującej książki.

1984

Książka wyróżniająca się spośród wspomnień obozowych tym, że tematem dominującym nie jest cierpienie, okrucieństwo, pogarda - lecz życie w tych warunkach; nie narzekanie i żal, tylko próba radzenia sobie, by przetrwać.
Kozłowiecki zrobił na mnie wielkie wrażenie, a sposób widzenia świata odzwierciedla to, co człowiek ma w sercu.

• Chcę przeczytać
  • Teraz czytam
  • Religia
  • Ulubione
  • II wojna światowa

Dodaj cytat z książki Ucisk i strapienie