Kemal Atatürk. Droga do nowoczesności
- 2004-01-01
- 2004-01-01
- Katarzyna Pachniak
- Turcja biografia Kemal Ataturk
Polski czytelnik nie miał dotąd okazji zapoznać się dokładnie z życiem i działalnością Mustafy Kemala Atatürka. Tę lukę wypełnia książka Alexandra Jevakhoffa (ur. w 1952 r.) uważanego za jednego z najlepszych znawców współczesnej Turcji. Ruchy fundamentalistyczne w świecie muzułmańskim, ciągle nierozstrzygnięty problem kurdyjski oraz wieloletnie dążenie Turcji do członkostwa w Unii Europejskiej ukazują aktualność myśli Atatürka - "ojca narodu tureckiego", który już na początku XX wieku wiele zrobił, ażeby zbliżyć swój kraj do Europy.
Jego życiorys jest ściśle związany z upadkiem zacofanej monarchii, Imperium Osmańskiego i powstaniem nowoczesnego państwa. Kemal Atatürk to zwycięzca spod Dardaneli w 1915 r., bohatersko walczący o niepodległość i integralność Turcji po I wojnie światowej, rewolucjonista, który pozbawił tronu ostatniego sułtana i kalifa, twórca Republiki Tureckiej. Jest to postać bardzo złożona, pełna sprzeczności, fascynująca, człowiek bardzo pracowity, ale również korzystający z przyjemności życia, czarodziej i autokrata walczący o demokrację.
Przedstawiając Atatürka i jego dzieło autor wykorzystał ogromną literaturę, również rękopisy, a także relacje ostatnich jego współpracowników.
Książka przecietna, nie wciąga, czyta sie ciężko
Jednak sama osoba Kemala jest bardzo ciekawa
Książka przecietna, nie wciąga, czyta sie ciężko
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednak sama osoba Kemala jest bardzo ciekawa
Bardzo dobra biografia "Ojca Turków", ukazująca go jako charyzmatycznego przywódcę, jako człowieka prącego do przodu ze swoją ideą, ale nie tylko jako "człowieka z brązu", ale po prostu człowieka, ze swymi słabościami, pracoholizmem, nałogami i... rozczarowaniami, nawet względem najbliższych przyjaciół i współtowarzyszy, w tym Ismeta Inonu. Ogrom pracy z różnorodnymi źródłami, który włożył tu autor książki, jest wyraźnie widoczny. A jednocześnie pozycję tę czyta się bardzo dobrze. Wyłania się z niej portret człowieka wybitnego, choć niepozbawionego słabości, człowieka, któremu przyszło rządzić w bardzo trudnych czasach - które takiego przywódcy potrzebowały.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka może nie jest wybitna, ale Mustafa Kemal już tak. Takich przywódców brakuje w dzisiejszym świecie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna książka, która pokazuje, że żeby być wybitnym politykiem i mężem stanu , trzeba być... zdeterminowanym i bezwględnym. Dobrze to przeczytać, bo stricte tureckie książki nie są obiektywne. W Dialogu tego problemu nie ma. Trochę ta książka smutna, trochę straszne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie napisana biografia, którą czyta się bardzo dobrze, pomimo zawartej w niej dużej ilości danych. Autor pokazał nie tylko osobę Kemala jako polityka, charyzmatycznego przywódcy ale również człowieka. Trzeba docenić ogrom pracy przy tworzeniu tej książki, czytając ją łatwo można zrozumieć długą listę źródeł i bibliografię, z której korzystał autor a wszystko to zebrane w spójną, chronologiczną całość. Cóż można powiedzieć o Ojcu Turków? Nie był ideałem, jego działania wielokrotne były uznawane za kontrowersyjne, nie stronił też od "mocniejszych środków" w walce o nowoczesne państwo... gdyby jednak nie on, można śmiało wątpić czy Turcja byłaby dziś tak rozwiniętym krajem.
Świetnie napisana biografia, którą czyta się bardzo dobrze, pomimo zawartej w niej dużej ilości danych. Autor pokazał nie tylko osobę Kemala jako polityka, charyzmatycznego przywódcy ale również człowieka. Trzeba docenić ogrom pracy przy tworzeniu tej książki, czytając ją łatwo można zrozumieć długą listę źródeł i bibliografię, z której korzystał autor a wszystko to zebrane...