Czym jest spirytyzm?

Okładka książki Czym jest spirytyzm? Allan Kardec
Okładka książki Czym jest spirytyzm?
Allan Kardec Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza RIVAIL filozofia, etyka
filozofia, etyka
Qu'est-ce que le Spiritisme?
Wydawnictwo:
Oficyna Wydawnicza RIVAIL
2011-01-01
2011-01-01
978-83-62402-12-0
Konrad Jerzak vel Dobosz
Tagi:
spirytyzm spirytualizm duch dusza religia wiara somnambulizm wirujące stoliki ouija seans medium lewitacje reinkarnacja życie po śmierci

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Nietzsche od podstaw Kitty Chan, Laurence Gane
Nietzsche od p... Kitty Chan, Laurenc...
Okładka książki Żywoty Pitagorasa Janina Gajda-Krynicka, Jamblich, Porfiriusz z Tyru
Żywoty Pitagorasa Janina Gajda-Krynic...
Okładka książki Filozofia Richard H. Popkin, Avrum Stroll
Filozofia Richard H. Popkin, ...

Punkt 140:
- Jesli istnieje reinkarnacja, czy mozliwe jest wywolanie ducha ponownie wcielonego, pomijajac "fakt", gdy ta osoba zyje i akurat spi? Moze znajde ospowiedz w innej jego ksiazce... Jak sie rodza dusze? Ile ich bylo za czasow "pierwsszego" czlowieka (koncepcja "duszy" nr 2 z "Ksiegi duchow" (wprowadzenie)?)?
Studia nad spirytyzmem dopiero raczkowaly.
Duzo subjektywnych wnioskow i dedukcji "autora" (Duchy nakazaly mu wydawac spod "ich" piora jako Kardec),ktory probuje "logicznie" (wedle swojej mocy rozumu) wytlumaczyc "niewyjasnione" aspekty i wystawiac ocene, gdy brak jakichkolwiek na nie przeslanek.
Autor pisze, ze duchy rozumieja wszystkie jezyki i sie nimi potrafia poslugiwac. W "Ksiedze mediow" jest napisane, ze duch wolny nawiazuje kontakt z duchem wcielonym medium, a ten znow tlumaczy mysli ducha wolnego i przekazuje je jako posrednik medium.
W "Ksiedze mediow" jest napisane, ze media powinny daczyc do tego, aby rozwinac w sobie "pisanie" jako typ komunikacji medialnej: A jesli medium nie ma do niej predyspozycji? - nie wyksztalci jej w sobie "na zawolanie".

Jesli duchy potrafia czytac w myslach, kiedy mozna byc calkowicie pewnym, ze zle duchy nie podszywaja sie pod te dobre i odpowiadaja za nie na podchwytliwe osobiste pytania zgodnie z prawda - autor rowniez w "Ksiedze mediow" argumentowal swoja i wspoluczestnikow seansow "niezbita nieomylnosc" odnosnie osadu prawdziwosci otrzymywanych komunikatow tym, ze byl wspoluczestnikiem paruset seansow i zadziwiony nieomylnoscia odpowiedzi duchow na zadawane bardzo osobiste pytania, min. chocby odnosnie "najskrytszych" spraw rodzinnych.

To juz trzecia jego pozycja, ktora przeczytalem: W jego ksiazkach miejscami (z historycznej perspektywy tamtych czasow (Francja) (kazdy ma swoje osobiste doswiadczenia i srodowisko, dzieki ktoremu doswiadcza swiata)) emanuje wiara w niepodwazalnosc autorytetow (a priori) spolecznych.

Punkt 140:
Studia nad spirytyzmem dopiero raczkowaly.
Duzo...

Większość książki jest w formie dialogu o spirytyzmie ze „sceptykiem”, „krytykiem” oraz „księdzem” - w trakcie tych dyskusji Kardec odpiera zarzuty stawiane wobec spirytyzmu. Większość jego stanowiska można streścić do idei, że spirytyzm jest nauką jak każda inna i stanowi nowe, przełomowe odkrycie XIX wieku, podobne do przewrotu kopernikańskiego czy odkrycia mikroorganizmów. W jego pracy widać duży optymizm co do swojej „nauki”, stale podkreśla jej przełomowość i rosnącą popularność oraz krótkowzroczność oponentów. Niestety, tak jak wymyśleni na potrzeby książki dyskutanci, również mam duże wątpliwości co do tych doświadczeń i rzetelności Kardeca w przebadaniu swoich mediów - mimo to praca była dosyć ciekawa. Szczególnie, rzadko podkreślane w internecie, zasady jakie powinno się stosować w trakcie kontaktu z duchami m.in. właściwe, godne szacunku podejście oraz to że charakter pytań przywoływać ma właściwego charakterem ducha - głębokie i życiowe pytania przyciągną bystrego ducha, gdy wróżenie przyszłości i sztuczki leżą w domenie „niższych duchów”.
Książka jest okej

Legendarna książka Allana Kardeca. Przejrzysta i świetnie napisana. Dużo ciekawych poglądów i obserwacji. Kardec był nie tylko "ojcem spirytyzmu", ale też wyśmienitym popularyzatorem. Jak dla mnie jedna z najlepszych książek o spirytyzmie. Gorąco polecam.

Czym jest spirytyzm ,tytuł mówi sam za siebie.

Czym jest spirytyzm ,tytuł mówi sam za siebie.

• Chcę przeczytać
  • Oświecenie
  • !Priorytet
  • Specyficzne hobby
  • Nauka,historia,filozofia,biografie,religia,itp.
  • 🔮 Okultyzm, magia, ezoteryka itp.

Dodaj cytat z książki Czym jest spirytyzm?