Mity, tajemnice i szaleństwa w historii świata
- popularnonaukowa
- Enigmas of history : myths, mysteries and madness from around the world
- Amber
- 2009-01-01
- 2009-01-01
- Grażyna Waluga
- mity tajemnice atlantyda amazonki stonehenge
Najsłynniejsze legendy, niewyjaśnione zdarzenia, zagadkowi ludzie.
Od Atlantydy, wojowniczych Amazonek i zagadki Syriusza poprzez tajemnicę Czarnych Madonn i stygmatów po papieżycę Joannę i największego maga, hrabiego Cagliostro - historia pełna jest pytań bez odpowiedzi dotyczących zarówno naszej przeszłości, jak i świata, w którym żyjemy. Ta książka przedstawia tajemnice z różnych miejsc i różnych czasów, najciekawsze i najbardziej fascynujące spotkania z Niewiadomym. Niektóre z tych zagadek rozwikłała nauka, niektóre okazały się tylko mitem, lecz są jeszcze i takie, które wciąż pozostają niewyjaśnione...
Kim był człowiek, który stworzył Boga?
Gdzie leży zaginiona himalajska kraina Szambala?
Dlaczego nikomu nie udało się odszyfrować tajemniczego tekstu Rękopisu Voynicha?
Jaki sekret kryje zadziwiająca melodia, która doprowadza ludzi do samobójstwa?