Wikingowie

Okładka książki Wikingowie Peter G. Foote, David Mackenzie Wilson
Okładka książki Wikingowie
Peter G. FooteDavid Mackenzie Wilson Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Seria: Rodowody Cywilizacji historia
historia
1975-01-01
1975-01-01
Wacław Niepokólczycki
Tagi:
Wikingowie Normanowie kraje nordyckie Szwecja Dania Islandia Norwegia piractwo historia Europy historia Skandynawii Skandynawia

Patronaty LC

Okładka książki Historia ciała w średniowieczu Jacques Le Goff, Nicolas Truong
Historia ciała... Jacques Le Goff, Ni...
Okładka książki Wielka historia Polski tom 1 Najdawniejsze dzieje ziem polskich (do VII w.) Krzysztof Kozłowski Janusz, Piotr Kaczanowski
Wielka histori... Krzysztof Kozłowski...
Okładka książki Mity hebrajskie Robert Graves, Raphael Patai
Mity hebrajskie Robert Graves, Raph...

Świetna pozycja z serii "Rodowody cywilizacji". Dwóch wielkich badaczy stworzyło przystępną monografię "Wikingów". Mamy tu zarówno dzieje polityczne, jak i wszechstronnie ujęte wiadomości z zakresu stosunków społeczno-gospodarczych, ustroju oraz kultury. Wszystko podane jest w przystępny sposób, z podziałem na poszczególne "narody" skandynawskie. Książkę czyta się bardzo dobrze, gdyż układ jej treści jest bardzo uporządkowany, co prowadzi do możliwości korzystania z niej "na wyrywki". Autorzy nie stronią również od wplatania w treść ciekawych, a nieraz też zabawnych anegdot. Przykładem mogą być słowa o Norwegach, którzy "niewątpliwie zachowali najlepiej przedchrześcijański pogląd, że cześć można i powinno się oddawać ludziom i wyższym mocom przez ucztowanie: im poważniejsza okazja tym więcej się piło". Picie w ogóle było bardzo poważnie traktowane u Wikingów, gdyż "w Trondelagu święto św. Jana Chrzciciela, 24 czerwca, było dniem obowiązkowej uczty piwnej. Jednorazowe zaniedbanie tego obowiązku było karane grzywną składaną biskupowi, kilkakrotne - mogło doprowadzić do wyjęcia spod prawa". Wikingowie, jak wiadomo, urządzali sobie najazdy na swych sąsiadów. Do jednych z najbardziej tak "zaszczyconych" przez Normanów należeli Irlandczycy. Stąd też "stara irlandzka triada mówi: <<Trzech ludzi, z którymi najtrudniej rozmawiać: król, który postanowił dokonać podboju, wiking w zbroi i cham czujący poparcie protektora.". Tym podobnych żartobliwych powiedzeń i sformułowań jest w książce dużo więcej, powodują one, iż czyta się ją z lekkim uśmieszkiem, aczkolwiek nie ujmują one w niczym jej merytoryce.
Pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika dziejów Skandynawii.

więcej Pokaż mimo to

Dużo szczegółowych informacji - być może aż za dużo - rewelacja.

Dużo szczegółowych informacji - być może aż za dużo - rewelacja.

Generalnie interesująca, a miejscami bardzo męcząca. Jeśli ktoś szuka informacji o średniowiecznej poezji albo budowie statków i już trochę zna się na temacie, to je znajdzie. Ale gdy chce się dowiedzieć czegoś ogólnie o świecie wikingów, to czytanie dokładnego opisu środków stylistycznych i rozkładu akcentów w wersie jest zupełnie bez sensu.
Mimo wszystko książka opisuje wiele aspektów życia i dzięki niej można sobie zilustrować jak wyglądała Skandynawia wieki temu.

Mimo wszystko książka opisuje...

więcej Pokaż mimo to

Świetna lektura, do której często wracam:)

Świetna lektura, do której często wracam:)

• Chcę przeczytać
  • Przeczytane