forum Oficjalne Konkursy

[Zakończony] Wybredne podniebienie - wygraj książkę "Francuski piesek".

LubimyCzytać
utworzył 06.12.2016 o 15:41

Misia zostaje właścicielką uroczego domku, ale musi sama zająć się remontem. Nie może liczyć na swojego ukochanego. Za to do pomocy jest chętny nowy sąsiad – Luk, wyśmienity kucharz, z pochodzenia Francuz. Chciałaby mu wynagrodzić starania, dlatego przygotowuje uroczystą kolację. Poda żaby i ślimaki, ale najpierw musi je złapać… Jakby tego było mało, przygarnia pod swój dach byłą kochankę swojego byłego męża. Coq au vin czy trup podany sauté? Kuchnia francuska i przestępcy, a do tego tajemnica starego domu – mieszanka co najmniej pikantna!


Francuski piesek to osoba bardzo wybredna. Preferencje smakowe takiego delikwenta bywają trudne do przewidzenia i jeszcze trudniejsze do zrozumienia. Czy Wy również posiadacie takie ekstrawaganckie podniebienie? Czy podchodzą Wam kombinacje smaków, które dla innych są odrzucające? Albo lubicie jakieś specyficzne, nieortodoksyjne podanie skądinąd tradycyjnej potrawy? Opowiedzcie nam o tym. Zróbcie nam apetyt!


Czekamy na teksty o długości nieprzekraczającej 1500 znaków ze spacjami.



Nagrody

Autorzy pięciu najciekawszych tekstów otrzymają egzemplarz książki.


Francuski piesek - Jacek Skowroński
Francuski piesek

Autor : Marta Obuch

Przeprowadzka może zmienić całe życie! Misia zostaje właścicielką uroczego domku i dużego ogrodu, ale musi zakasać rękawy i sama zająć się remontem. Niestety nie może liczyć na swojego ukochanego, bo ten ma mnóstwo pracy. Za to do pomocy jest chętny nowy sąsiad – Luk, wyśmienity kucharz, z pochodzenia Francuz. Misia chciałaby mu wynagrodzić starania, dlatego przygotowuje uroczystą kolację. Poda żaby i ślimaki, ale najpierw musi je złapać… Jakby tego było mało, przygarnia pod swój dach byłą kochankę swojego byłego męża i odtąd na Akacjowej zaczynają się dziać dziwne rzeczy… Tymczasem przyjaciółka Misi, Zuza, usiłuje zdobyć prawo jazdy, nie zamierza jednak zdawać kolejnego egzaminu! Schodzi więc na drogę przestępstwa. Nie ona jedna w tym towarzystwie… Coq au vin czy trup podany sauté? Kuchnia francuska i przestępcy, a do tego tajemnica starego domu – mieszanka co najmniej pikantna! Komedia kryminalna Marty Obuch to obowiązkowy punkt każdego dobrego menu. Mniam!

Regulamin
  • Konkurs trwa od 6 grudnia do 13 grudnia włącznie. W konkursie mogą wziąć udział jedynie osoby posiadające adres korespondencyjny w Polsce.
  • Odpowiedzi muszą być napisane samodzielnie. Kopiowanie części lub fragmentów tekstów, recenzji innych osób jest zabronione. Teksty nie mogą przekraczać 1500 znaków ze spacjami.
  • Każdy użytkownik może zgłosić tylko jedną pracę.
  • Zwycięzców wybiera administracja serwisu lubimyczytać.pl. Decyzja jest nieodwołalna.
  • Dane adresowe zostaną wykorzystane przez serwis lubimyczytać.pl i wydawnictwo Filia.
  • Adres zwycięzcy powinien zostać nadesłany do dwóch tygodniu od daty ogłoszenia wyników konkursu. Po tym terminie administracja lubimyczytać.pl dopuszcza wybór kolejnego laureata lub nieprzyznanie nagrody.

odpowiedzi [83]

Aby napisać wiadomość zaloguj się
Sortuj:
LubimyCzytać 06.12.2016 15:41
Administrator

Francuski piesek

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
 Francuski piesek
Flusz 06.12.2016 16:41
Czytelniczka

Uhuhu, temat rzeka! Podzielę się moim top 5:

1) Uwielbiam sos pomidorowy, ketchup, zupę pomidorową, ciastka z przesmażonymi pomidorami, chipsy pomidorowe, ale świeżego pomidora nie tknę.
2) Lubię piwo czekoladowe.
3) Zajadam się plackami ziemniaczanymi posypanymi zwykłym cukrem.
4) Zdarzało mi się jeść frytki maczając je w waniliowym shake'u.
5) Każdą potrawę popijam...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
Patty 06.12.2016 18:15
Czytelniczka

Mam tak samo z plackami :D

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Flusz 06.12.2016 18:33
Czytelniczka

Akurat to może nie jest jakieś bardzo dziwne, ale wiem, że część ludzi je same placki, albo z pieczarkami :D

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Rossie 07.12.2016 12:22
Czytelniczka

Jakie smaki!:D Podejrzewam, że masz zniżkę stałego klienta na zakup papieru toaletowego :D

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Flusz 07.12.2016 14:13
Czytelniczka

A właśnie nie! :D Absolutnie nic mi nie jest po takich dziwnych mieszankach , ale pamiętam, że jak byłam mała to potrafiło mnie "ściorać" po solonych laysach O.o ....

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Rossie 07.12.2016 14:20
Czytelniczka

No to teraz nie dziwne, że po tych smakach nic Ci nie jest jak zaczęłaś hartowanie organizmu z górnej półki :D

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Flusz 07.12.2016 14:35
Czytelniczka

Podejrzewam, że kiedyś moje preferencje smakowe się na mnie zemszczą, ale póki co jeszcze mogę eksperymentować :D

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Pola 07.12.2016 21:48
Czytelniczka

Co do placków ziemniaczanych to jem je tylko z cukrem, żaden inny sposób na nie mi nie odpowiada. :)

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Guzikowianka 12.12.2016 14:37
Czytelniczka

Placki ziemniaczane z cukrem..PRO-FA-NA-CJA ZIEM-NIA-KA...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Aby napisać wiadomość zaloguj się
Edith 06.12.2016 17:47
Czytelniczka

Ja lubię suszone śliwki zapiekane z pieczywem tostowym w opiekaczu - pycha. Zresztą w ogóle lubię dżem, czy powidła śliwkowe na kanapce z wędliną, bądź serem - twarogiem albo twardym podpuszczkowym. Ten dżem może być też żurawinowy. Poza tym uwielbiam szpinak np. pomieszany z ugotowanym makaronem na patelni albo naleśniki ze szpinakiem.

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Dreamer 06.12.2016 17:54
Czytelniczka

Do wszystkiego dodaję ketchup.
Kanapka z majonezem i ketchupem, dlaczego nie? Gołąbki, pierogi, makarony, a nawet jajecznica - wszystko polane pysznym, czerwonym ketchupem... Mniam :)
Moja rodzina już przyzwyczaiła się do tego dziwactwa (inaczej tego nazwać nie można), więc tylko kręcą głową i robią zniesmaczone miny, ale pozostawiają wszystko bez komentarza. Niezręcznie...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
miAu 07.12.2016 14:22
Czytelnik

Podobno z ketchupem nawet ... smakuje. Ale nie zachęcam do próbowania.

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Aby napisać wiadomość zaloguj się
czytamcałyczas 06.12.2016 20:25
Czytelnik

Ja uwielbiam łączyć jajka prawie ze wszystkim :-) z kaszanką,czerwoną fasolką.Z boczkiem,kiełbasą,grzybami,maczane w chlebie.
Z serem żółtym.

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Monika 10.12.2016 04:07
Czytelnik

To dobre, umoczyć jajko w chlebie!
Chętnie bym takiego cudu skosztowała :)

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Aby napisać wiadomość zaloguj się
WorkingGirl 06.12.2016 21:10
Czytelniczka

Mam najlepszy przepis na przygotowanie szpinaku w takiej wersji, żeby nawet zatwardziali przeciwnicy zjedli go ze smakiem. Cebulka posiekana na patelni, szpinak, dwa serki topione i... tuńczyk w sosie własnym. Podawać z makaronem :)

a frytki... jadam tylko z cukierkami pudrowymi i lodami ;)

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
WEYRA 06.12.2016 22:03
Czytelnik

Moje podniebienie wielokrotnie zażyczylo sobie wrażeń smakowych, które nawet dla moich najbliższych są nie do przyjęcia. Ich miny mówiły same za siebie, wyrażając niesmak i obrzydzenie na widok mojego talerza. Zdecydowanie na pierwszym miejscu wśród specjałów, których nie sprobuje nikt oprócz mnie u nas w domu jest kanapka z serem żółtym i dżemem, a na drugim śledź w...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
AnnaP 07.12.2016 10:48
Czytelniczka

Haha :) wiedz, że nie jesteś sama :) u mnie w domu też się ten ser robi, tylko nie dodajemy kminku. Moja babcia dodaje zawsze jeszcze szczyptę sody oczyszczonej dla bardziej gładkiej konsystencji.
Mniaam, zjadłabym :D

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Aby napisać wiadomość zaloguj się
Madi 06.12.2016 23:20
Bibliotekarka

Uwielbiam gotowany makaron,z białym twarożkiem,smażonym boczkiem ,a to wszystko posypane cukrem.
Gdy mój mąż (jeszcze wtedy narzeczony) przyszedł do nas do domu na obiad i zaserwowano mu właśnie to danie,to długo patrzył w talerz i zastanawiał się co z tym zrobić.Dziś zajada się makaronem razem ze mną( dzieci jednak nie przekonały się).
Gdy się przesłodzę i szukam czegoś...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
Tina 07.12.2016 09:51
Bibliotekarka

Już w dzieciństwie razem z kuzynką wyznaczałyśmy trendy w żywieniu. Naszym śniadaniem popisowym był chleb razowy posmarowany grubą warstwą sera BIELUCH i tylko BIELUCH wchodził tutaj w grę. Na to szła równie gruba warstwa Nutelli et voilà, śniadanie idealne podano! Przebywając pewnego lata razem na kolonii nad morzem, z braku powyższych produktów, postanowiłyśmy wymyślić...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
Sieku 07.12.2016 12:36
Czytelnik

Z nietypowych i oryginalnych (podobno ;) potraw, które lubię sobie serwować, można skomponować następujące menu dnia:
Śniadanie: parówki z chrzanem
Obiad: rosół bez makaronu, kotlet bez panierki, sałatka z pora z przewagą jabłka i ziemniaki z czosnkiem.
Kolacja: kanapki z żółtym serem i nutellą lub pasztetem z ketchupem.
Przekąski: solona, czerwona papryka (pokrojona w...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
Reklama
zgłoś błąd