-
ArtykułyAzyl i więzienie dla duszy – wywiad z Tomaszem Sablikiem, autorem książki „Mój dom”Marcin Waincetel1
-
ArtykułyZa każdą wielką fortuną kryje się jeszcze większa zbrodnia. Pierre Lemaitre, „Wielki świat”BarbaraDorosz5
-
ArtykułyStworzyć rzeczywistość. „Półbrat” Larsa Saaybe ChristensenaBartek Czartoryski15
-
ArtykułyNagroda im. Ryszarda Kapuścińskiego: poznaliśmy 10 nominowanych tytułówAnna Sierant16
Cytaty z tagiem "toskania" [3]
[ + Dodaj cytat]Toskania to jeden wielki park. Różnej wielkości wzgórza, które zmieniają barwy w zależności od pory roku, są tak malownicze, że można na nie patrzeć godzinami. Ciągnące się kilometrami pola usłane słonecznikami lub kwitnącymi makami potęgują wrażenie wszechobecnego ogrodu.
....Los jednak sprawił mi niespodziankę. Dostałam widok z okna, który jest fotomontażem najpiękniejszych włoskich widoków....
Gelati – lody, lody, lody... Nie mają nic wspólnego z popularnymi w Polsce lodami włoskimi z automatu. Wielkie, kolorowe, sfałdowane góry leżą w szklanych lodówkach, ozdobione owocami, orzechami, miętą. Nakładane są wielkimi łychami do wafli albo kubeczków. Najlepsze lody oferują miejsca z napisem produzione propria (produkcja własna). Jeśli wybierze się czekoladowe, będzie to intensywna czekolada, melonowe – jak świeży melon, truskawkowe – jak truskawki, nasycone słońcem i dopiero co zerwane z krzaka. W każdej gelaterii można wybierać spośród kilkunastu smaków, nawet tak oryginalnych jak czekoladowe z chili czy różane z szafranem. Zazwyczaj włoskim lodom nie da się niczego zarzucić, niedobre zdarzyło mi się kupić w Sienie, za drogie w centrum Florencji. Mogę polecić kilka sprawdzonych lodziarni, na których się nigdy nie zawiodłam. Trzy znajdują się we Florencji, a wiadomo, że tu najtrudniej o przyzwoite porcje za przyzwoite ceny. Pierwsza to Antica Gelateria Fiorentina przy via Faenza 2a – doskonałe lody o nowatorskich smakach. Kolejne dwie mieszczą się po drugiej stronie Arno, zaraz przy mostach Santa Trinitá oraz Carraia, od których wzięły nazwy. Z dobrych lodów słynie Perugia; koniecznie trzeba zjeść pistacjowe w słynnym Gambrinusie przy via Bonazzi – podają tu też świetne granity ze świeżego soku owocowego. San Gimignano, najbardziej znane i najczęściej odwiedzane z małych miasteczek Toskanii, posiada świetne lodziarnie, które nie obniżyły jakości mimo turystycznego natłoku. Polecam gelaterię na Piazza della Cisterna, tuż przy bramie Arco dei Becci.