10 książek kulinarnych dla wegan – zdrowe, proste, pomysłowe dania

Marcin Waincetel Marcin Waincetel
05.11.2021

Kuchnia to odkrywanie nowych smaków i nieoczywistych przepisów. Kuchnia to również zdrowie, które wiąże się z poszerzaniem świadomości. Czasami dobrze jest zmienić nawyki żywieniowe, warto też sprawdzić eksperymentalne, mniej tradycyjne przepisy. Dla niektórych kuchnia wegańska i wegetariańska to chleb powszedni, inni nie wiedzą, czym to właściwie jest. A może warto sprawdzić? Prezentujemy 10 wegańskich książek kulinarnych – zarówno dla nowych, jak również doświadczonych w temacie. Smacznego!

10 książek kulinarnych dla wegan – zdrowe, proste, pomysłowe dania jcomp / freepik

Kuchnia wegańska może słusznie kojarzyć się z nowoczesnością, ale równocześnie tradycją. Książki z kuchni wegańskiej oferują wiele ciekawych przepisów, które powinny trafić w gusta bardzo zróżnicowanych czytelników. Jakie są wegańskie dania? Jaką dietą preferują weganie? Co składa się na zdrowe i satysfakcjonujące menu? Poznajcie dania główne, przekąski, ale także desery, które są związane z kuchnią roślinną. Oto nasze zestawienie najciekawszych książek dla miłośników gotowania.

Nowa Jadłonomia. Marta Dymek„Nowa jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata”, Marta Dymek

Marta Dymek to pomysłodawczyni niezwykle popularnego w sieci bloga Jadłonomia, w którym autorka dzieli się swoją wiedzą i pasją na temat nieoczywistych rozwiązań kulinarnych. Publicystyka i aktywistka pozostaje znana z różnych przepisów, a także bestsellerowych książek. Jedną z najnowszych jest „Nowa jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata”. Autorka deklaruje, że pojawiła się między innymi w Wietnamie, Tajlandii, Korei, a także na Bałkanach czy w Kalifornii, aby podzielić się z nami wskazówkami do najbardziej nieoczywistych dań. W każdej ze swoich orientalnych podróży Marta Dymek spisywała ulubione przepisy, notowała wiedzę kucharzy, kucharek, domowych gospodyń, aby oddać w nasze ręce prawdziwą skarbnicę pomysłów.

Jadłonomia po polsku Marta Dymek„Jadłonomia po polsku”, Marta Dymek

Jeszcze jedna propozycja od Marty Dymek, która może uchodzić za prawdziwy autorytet w dziedzinie kuchni roślinnej. Zwłaszcza że „Jadłonomia po polsku” to bardzo nieoczywiste połączenie składników z rodzimej kuchni, a także nowoczesnych, ale prostych technik, które mogą naprawdę urozmaicić dietę każdego rodaka i rodaczki. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. Barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, gryczana granola – prawdziwe cuda, których smak został zagwarantowany przez polskie składniki! Doskonałe przepisy, ale też szereg praktycznych porad. Bardzo interesująca propozycja.

Kuchnia roślinna dla każdego„Kuchnia roślinna dla każdego”Eryk Wałkowicz

Sztuka łączenia smaków, modyfikacji przepisów, świadomego poszukiwania i utrwalania sprawdzonych składników. Okazuje się, że „Kuchnia roślinna dla każdego” to nie tylko chwytliwy tytuł, ale faktyczna strategia i pomysł na kuchenne rewolucje. Przekonuje o tym Eryk Wałkowicz – dyplomowany dietetyk, autor bestsellerowej książki, a także bloger, który potrafi zainspirować tysiące czytelników poszukujących przepisów na smaczne i zdrowe dania. Wspomniany autor stworzył też nieco inną propozycję, czyli tak zwany „Roślinny lunchbox dla każdego”, który powinien dodatkowo poszerzyć pole dla eksperymentów wszystkim, którzy szukają nieoczywistych rozwiązań w klasycznej kuchni.

Wege Jamie Oliver„Wege”Jamie Oliver

Brytyjski kucharz, autor programów kulinarnych, uznany w branży szef gastronomii, który potrafi wyczarować naprawdę nieoczywiste dania. W swojej kuchni stawia na świeżą i okoliczność żywność, walcząc tym samym z wszelkiego rodzaju fast foodami. Nic dziwnego, że Jamie Oliver zaproponował w końcu książkę, którą dedykuje przede wszystkim – choć nie tylko – dla fanów kuchni roślinnej.

Reklama

Jamie, czerpiąc inspiracje z kuchni z różnych kontynentów, opracował unikalny zbiór przepisów na smaczne, naprawdę nieskomplikowane potrawy z warzywami w roli głównej. „Wege” to idealna propozycja dla tych, którzy chcą urozmaicić swoją dietę w oparciu o łatwo przyswajalne schematy i wzory do własnej interpretacji. Bo w kuchni liczy się przecież odrobinka szaleństwa!

Wege. Dieta roślinna w praktyce„Wege Dieta roślinna w praktyce”Danuta Gajewska, Iwona Kibli

Szukając eksperymentalnych rozwiązań, nowych smaków i przepisów, powinniśmy pamiętać, aby odpowiednio zbilansować naszą dietę. Zachować zdrowy rozsądek, pamiętać o witaminach, niezbędnych suplementach, dodatkowych składnikach tradycyjnych receptur. „Wege - dieta roślinna w praktyce” to przewodnik po diecie roślinnej, który powinien przeczytać każdy wegetarianin, weganin oraz dietetyk. Danuta Gajewska oraz Iwona Kibli zwracają uwagę na to, jak dobrze zbilansować naszą dietę, czym są zdrowe praktyki żywieniowe, a także jak zachować w tym wszystkim zdrowy umiar, rozsądek, słowem – złoty środek!

Naturalna kuchnia wegetariańska Carolin Mueller-Pawlak„Naturalna kuchnia wegetariańska”Carolin Mueller-Pawlak

Odkrywamy smaki, zmieniamy tradycje, wprowadzamy nowe zwyczaje i rytuały. Czasami warto zasięgnąć opinii i porad, które sprawdziły się już w praktyce. „Naturalna kuchnia wegetariańska” – publikacja opracowana piórem Carolin Mueller Pawlak – to prawdopodobnie jedna z pierwszych wegańskich książek kucharska w Polsce, na której wychowały się całe pokolenia wegan i wegetarian. Wielu do dziś pamięta smak pysznej chrupiącej granoli, zaskakujący budyń z kaszy jaglanej, robioną naprędce pastę z zielonego groszku lub zupę z soczewicy i kotlety sojowe. Wyjątkowe smaki zostały opracowane w oparciu o naturalne składniki i pomysłowość autorki, która potrafi przekazać bardzo wiele praktycznych wskazówek do sztuki gotowania.

Wege w kwadrans„Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej”Katarzyna Gubała

Jak zrobić coś z niczego? Doprawić, posolić, popieprzyć, dodać odrobinę koloru do smaku… czasami najtrudniejsze przepisy wyzwaniem są tylko z pozoru i mogą być tak naprawdę najprostsze do realizacji. „Wege w kwadrans. 125 szybkich przepisów kuchni roślinnej” to propozycja dla nowicjuszy, jak i praktykujących wegan. Autorka przekonuje, że do tych przepisów nie będziemy potrzebowali używać rzadkich, trudno dostępnych składników ani skomplikowanego sprzętu. Tylko warzywa, owoce, kasza, ryż, trochę przypraw, zdrowy olej, do tego blender. I gotowe!

Roślinna kuchnia polska„Roślinna kuchnia polska”Katarzyna Cichoń, Ida Kulawik 

Rosół, schabowy, filety z kurczaka, a do tego oczywiście bigos, w ramach tłustego wariantu, natomiast na deser jeszcze sernik i szarlotka. Kuchnia polska bywa tłusta, słodka i kaloryczna, nie ma co ukrywać. Jednak znakomita część naszych klasycznych, staropolskich dań, może być sporządzona w nieco innych wariantach. Dowody znajdziemy w książce Katarzyny Cichoń oraz Idy Kulawik, które przygotowały dla nas nietypowy poradnik – oto „Roślinna kuchnia po polsku”, czyli sto tradycyjnych polskich potraw w wersji wegańskiej – roślinnie, prosto, szybko i zdrowo! Ida Kulawik, autorka bloga kulinarnego Veganbanda, po mistrzowsku odtwarza tradycyjne polskie smaki, a nastrojowe zdjęcia Katarzyny Cichoń sprawią, że będziecie chcieli spróbować wszystkiego!

Raz na tydzień. Kuchnia wege dla zabieganych„Raz na tydzień. Kuchnia wege dla zabieganych”Chloe Sucree

Kuchnia wykwintna, wyszukana, nieoczywista, smaczna… oczywiście, to wszystko prawda. Jednak dania roślinne potrafią być też szybkie, niezbyt wymagające, a mimo tego zawierające szereg niezbędnych składników, które pozwalają nam żyć w zdrowiu. Uwrażliwia nas na to autorka książki „Raz na tydzień. Kuchnia wege dla zabieganych”. Dzięki wieloletniemu doświadczeniu w niestandardowym łączeniu składników kulinarnych, opanowaniu sztuki prażenia i mieszania ziaren, a także miksowania warzyw i owoców, Chloé Sucrée, założycielka bloga Being Biotiful, serwuje nam proste, szybkie, sprawdzone przepisy, które sprawdzają się nawet w realizacji pry niełatwych warunkach – bo żyjemy szybko, to prawda, co nie znaczy, że musimy opierać się na fastfoodach.

A jak nie mięso to co?„A jak nie mięso, to co? 120 przepisów z roślinnymi zamiennikami mięsa”Dorota Jaworska

Czasami trudno jest się przestawić na nowe warianty dobrze znanych potraw. Ale, jak wiadomo, przecież najtrudniejszy jest tak naprawdę pierwszy krok. Właśnie o tym, między innymi, pisze Dorota Jaworska na kartach swojego kulinarnego przewodnika „A jak nie mięso, to co? 120 przepisów z roślinnymi zamiennikami mięsa”. Autorka stawia przed swoimi czytelnikami następujące pytania – czy możliwy jest smak mięsnych dań bez użycia mięsa?

Reklama

To możliwe! Chcesz jeść mniej mięsa, ale nie chcesz rezygnować z ulubionych dań? Wątpisz, czy kuchnia roślinna może być urozmaicona, a potrawy sycące? Doskonały przewodnik, który udowadnia, że niemożliwe jest proste do realizacji, a zamienniki nie muszą być ani drogie, ani trudno dostępne, natomiast z pewnością zdrowe i dobrze przemyślane.

Kuchnia oparta na naturalnych produktach roślinnych, w dodatku najczęściej polskich, łatwo dostępnych, tanich i ekologicznych, może sprawdzić się w naprawdę bardzo różnych warunkach. Dania wege dla zabieganych, dania dla wymagających, menu dla dzieci, młodych i starszych z delikatniejszym podniebieniem, kobiet w ciąży, a także osób, które muszą uważać na dietę. Nasze zestawienie oczywiście nie wyczerpuje w pełni tematu, pozostawiamy wam przestrzeń, aby podzielić się własnymi rekomendacjami – żyjmy zdrowo, odkrywajmy różne smaki, odmienne kuchnie! I koniecznie podzielcie się w komentarzach swoimi ulubionymi wege przepisami!

Reklama

komentarze [5]

Sortuj:
Niezalogowany
Aby napisać wiadomość zaloguj się
Natalia 06.11.2021 18:25
Czytelniczka

Świetne są również książki Ali Rokickiej :) 

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Piotrek75 06.11.2021 16:32
Czytelnik

Dla każdego to co lubi. Ktoś chce żywić się wyłącznie zieleniną, jego sprawa.
Ale zmuszanie do takiej diety zwierząt (psy, koty) czy (na razie tylko projekty) całych narodów jest, mówiąc kulturalnie, niedopuszczalne. Nie wspomnę o dzieciach.

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
Magda 05.11.2021 10:29
Czytelnik

"Jadłonomia" jest świetna, mam wszystkie 3 tomy i zawsze znajdę jakąś inspirację. Od siebie mogę też polecić bloga i książkę Minimalist baker. Prosto, smacznie, wegańsko - kopalnia pomysłów. Dodatkowo zasługuje wg mnie na pochwałę zawarcie informacji o poszczególnych makro i mikroelementach, a na...

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post więcej
 Minimalist baker. Prosto, smacznie, wegańsko
silentlyhere 05.11.2021 10:28
Czytelniczka

zabrakło mi  Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
 Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste
LubimyCzytać 05.11.2021 10:01
Administrator

Zapraszamy do dyskusji.

Czytelnicy oznaczyli ten post jako spam Zobacz ten post
zgłoś błąd