Ian Mortimer

Dr Ian Mortimer was born in Petts Wood (Kent) in 1967. He won a scholarship to Eastbourne College (Sussex) and later read for degrees in history and archive studies at the universities of Exeter and... Dr Ian Mortimer was born in Petts Wood (Kent) in 1967. He won a scholarship to Eastbourne College (Sussex) and later read for degrees in history and archive studies at the universities of Exeter and London (UCL). From 1991 to 2003 he worked for a succession of archive and historical research organisations, including Devon Record Office, the Royal Commission on Historical Manuscripts and the universities of Exeter and Reading. He has BA, MA, PhD and DLitt degrees in history, and is both a qualified archivist and a Fellow of the Royal Historical Society. He was awarded the Alexander Prize by the Royal Historical Society in 2004, and was made an Honorary Research Fellow at Exeter shortly afterwards. He also writes historical fiction, published under the name James Forrester.

źródło opisu: www.goodreads.com

pokaż więcej
Czytelnicy autora
8
45
184
Tylu naszych czytelników chce przeczytać książki tego autora.
Tyle osób przeczytało książkę tego autora.
Tyle książek tego autora znajduje się w naszej bazie.

Fani autora (0)

Lista jest pusta

Czytelnicy (45)

Cytaty tego autora (11)

Niemal każdy aspekt XIV-wiecznego życia jest niezdrowy w porównaniu z naszym. Owszem, na ulicach nie ma spali ani nawet dymu nikotynowego; jest za to wiele otwartych palenisk w domach, a wdychanie dymu przez tak dużą cześć roku powoduje podobne choroby płuc. Być może nie ma chemikaliów wypuszczonych (...) przez firmy farmaceutyczne do rzek i zabijających ryby, ale za to do wody dostaje się mnóstwo innych rzeczy - od wylewanych szamb po martwe zwierzęta. Dzieci nie mają alergii wywołanych nadmiarem kurzu pod wykładziną czy nadmiernym użyciem płynów do czyszczenia, ale trudno mówić, że to dobrze, skoro niemal połowa z nich nie dożywa dorosłości.
Foki, morświny, delfiny, bernikle, maskonury i bobry liczą się jako ryby, ponieważ zaczynają żywot w wodzie.
Tańszym sposobem kupowania przypraw jest zakup mieszanki przygotowanej przez kupca. Występuje w dwóch rodzajach FORTE (ostra), zawierająca imbir, pieprz i gałkę muszkatołową, oraz DOUCE (łagodna), znana też jako BLANCHE, zawierająca imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, a czasami cukier i goździki.
zgłoś błąd zgłoś błąd