Zicocu 
zicocu.wordpress.com
"Cóż chcecie, tak się złożyło. I zresztą wiecie, że książek nie czyta się dokładnie. Ja tak czytałem, jak wszyscy..."
status: Oficjalny recenzent, dodał: 26 książek, ostatnio widziany 12 godzin temu

Oficjalne recenzje

03-01-2019
Oficjalna recenzja

W całej powieści Haruki Murakami stosuje chwyt zręczny o tyle, że zdecydowanie podkręca czytelnicze oczekiwania – bez przerwy odsuwa rozwiązania na później. Używa do tego swego charakterystycznego stylu, który opiera się na prostej inwersji: ubiera zjawiska w język prosty i oczywisty, nie po to jednak, by je rzeczywiście upraszczać, ale po to, by zasiać w odbiorcy ziarno zwątpienia co do drugiego dna.

28-12-2018
Oficjalna recenzja

„Każde martwe marzenie” ma krytyczne znaczenie dla cyklu, ale także samo w sobie stanowi fascynującą powieść fantasy. Historia buntu niewolników i ich walki o wolność wiele obiecuje, ale i wiele oferuje: nie tylko heroizm nowych bohaterów, lecz także kolejne komplikacje w i tak niełatwym świecie geopolityki.

11-12-2018
Oficjalna recenzja

Dostajemy w „Brzuchu Matki Boskiej” opowieść gorzką i szorstką – bo czasy, w których przyszło żyć czterem z pięciu najważniejszych bohaterek, z pewnością łatwe nie były – ale zarazem pełną ciepłych uczuć. Ciepłych, bo płynących z oparcia, jakie kobiety znajdują w sobie nawzajem.

29-11-2018
Oficjalna recenzja

W „Nikt nie idzie” Małecki właściwie nie pisze, a składa origami (orientalna metafora, bo i wątek japoński jest w niej bardzo ważny). Używam tego obrazu przede wszystkim z tego względu, że ta azjatycka sztuka kojarzy się z najwyższą dbałością o detale, a autor skupił się w powieści właśnie na niuansach.

27-11-2018
Oficjalna recenzja

„Manhattan Beach” stanowi niezwykłą i rzadką – choć nie tak dokładną i pełną, jakiej oczekiwałby prawdziwy miłośnik historii czy reportażu – okazję do spojrzenia na historyczny Nowy Jork z kobiecej perspektywy, a umieszczenie Anny w samym centrum wydarzeń to doskonały wybór, bo energiczna bohaterka zagląda nawet w najbardziej nieoczywiste zakamarki miasta-legendy.

22-11-2018
Oficjalna recenzja

Czy mógłbym nie przeczytać pierwszej książki polskiego autora wydanej w ramach „Serii Amerykańskiej”? Nie mógłbym, nie tylko ze względu na narodowość Jana Błaszczaka, ale także dlatego, że autor podejmuje diablo ciekawy temat współczesnej amerykańskiej (kontr)kultury, a ta kryje tysiące opowieści, które tylko czekają na spisanie.

22-11-2018
Oficjalna recenzja

Temat wielkiego finału z całą pewnością nie został wyczerpany. Przypomina o tym Marcin Kiszela – jego koniec świata okazuje się bardzo intymny, tragicznie smutny, wyjątkowo dziwny i niemal całkowicie pozbawiony efektów specjalnych.

09-11-2018
Oficjalna recenzja

Początek najklasyczniejszy z klasycznych, iście murakamiowski: cichy, spokojny, całkowicie zwyczajny mężczyzna w wyniku bardzo prozaicznych zmian zostaje zmuszony do rozsmakowania się we własnym towarzystwie, co – ze względu na jego usposobienie – jakoś szczególnie mu nie przeszkadza. Co dalej? Dalej następuje kulminacyjny punkt powieści według Japończyka – wstrzykiwanie niezwykłości.

08-11-2018
Oficjalna recenzja

W nowej powieści Szczepan Twardoch powraca do swojej idée fixe, z którą boryka się co najmniej od „Wiecznego Grunwaldu” i która wystrzeliła jego literacką karierę w kosmos przy okazji „Morfiny” – tożsamości narodowej. Tematyka ta oczywiście była obecna już w „Królu”, ale w „Królestwie” staje się, dosłownie, kwestią życia i śmierci, bo czasy są zdecydowanie trudniejsze.

26-10-2018
Oficjalna recenzja

„Księżna jeleń” to powieść, którą można uznać za hołd dla najbardziej klasycznego fantasy. Andrés Ibáñez stara się nieco naginać zasady gatunku, ale robi to bardzo rzadko i bez szczególnej determinacji. Książka bardzo mnie zaskoczyła, bo spodziewałem się po autorze „Lśnij, morze Edenu” nieco bardziej wymyślnej prozy, ale czasu poświęconego lekturze nie żałuję.

Moja biblioteczka
1649 14 1567
Porównaj książki w Waszych biblioteczkach.
Sprawdź oceny wspólnych książek.
Tyle książek ma ten użytkownik w swojej biblioteczce.
Tyle opinii dodał ten użytkownik.
Tyle plusów otrzymał ten użytkownik za swoje wypowiedzi.
Znajomi (35)

Ulubieni autorzy (7)
Lista ulubionych autorów
zgłoś błąd zgłoś błąd