nextdooralice 
https://www.instagram.com/nextdooralice_2609
Jako dziecko i nastolatka, czytałam dużo, za dużo chyba, potem odstawiłam na kilka lat czytanie, aby dojrzeć i powrócić ze zdwojoną mocą, drugim już czytnikiem kindle, który ratuje i zbawia godziny w różnych środkach transportu oraz stosami papierowych książek niemieszczących się już na półkach, a których obwoluty i okładki mogę kontemplować godzinami. Stawiam pierwsze nieśmiałe kroki w kierunku bookstagramu. "Granice mojego języka oznaczają granice mojego świata." "Czytanie książek to najpiękniejsza zabawa, jaką sobie ludzkość wymyśliła." "Jedni kochają konie, inni ptaki, jeszcze inni zwierzęta różne. Ja natomiast od dziecka namiętnie pragnąłem posiadać książki." "Książki są lustrem: widzisz w nich tylko to, co już masz w sobie" "Kto czyta książki, żyje podwójnie." "Tam, gdzie pali się książki, pali się też w końcu ludzi."
27 lat, kobieta, Warszawa, status: Oficjalna recenzentka, dodała: 4 książki i 19 cytatów, ostatnio widziana 1 dzień temu

Oficjalne recenzje

09-01-2019
Oficjalna recenzja

Wraz z malejącą liczbą lekarzy i wydłużającymi się drastycznie kolejkami do specjalistów różnych dziedzin lawinowo rośnie liczba pozycji literackich o realiach polskiej służby zdrowia, nie o systemie, bezdusznym i źle działającym, ale właśnie o ludziach – pracownikach, medykach i pacjentach.

08-01-2019
Oficjalna recenzja

Fabuła „Patriotów” to nie tylko rasowy thriller stopniujący grozę, z doskonale zarysowanym tłem społecznym, ale także elektryzująca proza sensacyjna pełna wybuchów, zwrotów akcji i trupów. Jednocześnie jest to powieść, która porusza temat współczesnego terroryzmu oraz przyczyn nazizmu.

08-01-2019
Oficjalna recenzja

Nastoletnia Enola jest równie bystra jak jej znany brat, Sherlock, a przy tym nie można jej odmówić szczerości i uczuciowości, co sprawia, że oprócz intrygi „ktokolwiek widział, ktokolwiek wie” zwraca się również uwagę na fascynujące tło społeczne i obyczajowe epoki.

07-01-2019
Oficjalna recenzja

Polskim fanom J.K. Rowling, pod pseudonimem Robert Galbraith, na kolejny tom przygód Cormorana Strike’a i Robin Ellacot pt. „Zabójcza biel” kazała czekać aż trzy lata. Czy było warto? Czy czwarta część brytyjskiej sagi detektywistycznej jest tak zabójcza, jak tytułowa biel?

11-12-2018
Oficjalna recenzja

Jami Attenberg, autorka pięciu powieści z listy bestsellerów „New York Timesa”, która po raz pierwszy pojawiła się w Polsce za sprawą wydawnictwa Prószyński i S-ka, w powieści „Ja” serwuje nam chwilami zabawną, chwilami wzruszającą, ale tak naprawdę gorzką opowieść o samotności w Wielkim Jabłku.

11-12-2018
Oficjalna recenzja

Czasem czujemy złość na zaginioną w praniu skarpetkę, zapodziany kwit z magla czy przepaloną żarówkę w przedpokoju. Alicia Casanova spieszy dorosłym z pomocą – to nie jest nasza, ludzka wina! Winne za to są stwory, skrzaty i gobliny, niektóre mniejsze od paznokcia, niektóre wielkości motyla, za to z fantazją opisane w „Fantastycznej encyklopedii małych stworów” i pięknie narysowane przez Fernarda Falcone.

27-11-2018
Oficjalna recenzja

Wznowienie poczytnego w Czechach reportażu Mariusza Surosza „Pepiki. Dramatyczne stulecie Czechów” poprzez dodanie sześciu nowych rozdziałów poszerza znacząco horyzonty dziejowe i myślowe postaci historycznych ukazanych w pierwszym wydaniu. A na pewno pozwala lepiej zrozumieć historię państw byłej Czechosłowacji.

14-11-2018
Oficjalna recenzja

„Bezpański. Ballada o byłym gliniarzu” to wspaniały wywiad rzeka z mnóstwem zabawnych anegdotek i solidną dawką czarnego humoru, a między wierszami – z poważnymi rozważaniami starego gliny z filozoficznym zacięciem.

14-11-2018
Oficjalna recenzja

Jest to książka o dojmującym smutku, o przeżywaniu żałoby i godzeniu się ze stratą najbliższej osoby. Egzotyczny dla nas świat Japonii oraz wartki wątek kryminalny dodają dominującej w powieści atmosferze melancholii i marzeń sennych energii, ożywiają fabułę i pozwalają odkryć, co to jest gipsówka, omuraisu czy kantalup.

14-11-2018
Oficjalna recenzja

Książkę tę czyta się jak najlepszy kryminał, który powinien być obowiązkową lekturą na każdym kierunku studiów, a także sprawdzianem wiedzy dla każdego polityka od prawicy do lewicy. Na pewno „Holokaust. Nowa historia” jest jednym z najrzetelniejszych świadectw najbardziej haniebnego upadku człowieczeństwa i wielką przestrogą dla ludzkości.

Moja biblioteczka
905 173 980
Porównaj książki w Waszych biblioteczkach.
Sprawdź oceny wspólnych książek.
Tyle książek ma ten użytkownik w swojej biblioteczce.
Tyle opinii dodał ten użytkownik.
Tyle plusów otrzymał ten użytkownik za swoje wypowiedzi.
Znajomi (32)

Ulubieni autorzy (22)
Lista ulubionych autorów
Ulubione cytaty (29)
lista cytatów
zgłoś błąd zgłoś błąd