Sylwia Sekret 
gloskultury.pl
/Pan jest właścicielem swojego nazwiska tylko w mianowniku liczby pojedynczej. Pozostałymi przypadkami rządzi gramatyka!/
30 lat, kobieta, Częstochowa, status: Redaktorka, dodała: 17 książek i 13 cytatów, ostatnio widziana 1 dzień temu

Oficjalne recenzje

13-06-2018
Oficjalna recenzja

W przedmowie, którą Crummey napisał dla polskich czytelników, autor zdradza, że „Twarde światło” jest dla niego dziełem najbardziej intymnym, ale także takim, z którego jest najbardziej dumny, do którego ma największy sentyment. Wspomina również, że zbiór ten jest w pewnym sensie dopełnieniem „Dostatku” - i myślę, że właśnie w takiej formie najłatwiej będzie go przyswoić polskiemu czytelnikowi.

06-06-2018
Oficjalna recenzja

„Dom bez klamek” to pierwsza część cyklu z Niną Warwiłow w roli głównej. Podobno Pasierski pracuje już nad drugim tomem, po który - kiedy tylko się ukaże - jak najbardziej sięgnę. Nie ma tu fatalnych, nielogicznych rozwiązań, nie ma tu bzdur i bohaterów, którzy kłują nas w oczy swoją idealnością. Nie ma naiwnych dialogów, które rażą swoją sztucznością. Jędrzej Pasierski nie starał się na siłę - i chwała mu za to - zamerykanizować swojej powieści.

13-11-2017
Oficjalna recenzja

 Czy Stephen King i jego syn, Owen King, ryzykowali w jakikolwiek sposób, stwarzając tę historię? Myślę, że tak. Myślę również, że dzieło to może okazać się jednym z ważniejszych w bibliografii Króla Horroru, choć niekoniecznie ze względu na komercyjny sukces. Stawia wiele ważnych pytań i udziela odpowiedzi, które - choć niesformułowane do końca - nie zawsze nastrajają pozytywnie.

16-11-2016
Oficjalna recenzja

"Mooncop" to przede wszystkim lapidarna, ale intensywna i treściwa opowieść o samotności. Nie jest to interpretacja oryginalna, ale też każda inna byłaby kłamstwem lub nadużyciem. Dojmujący ból osamotnienia został przez Toma Gaulda wyrysowany perfekcyjnie, odczuwa się go z każdym kadrem i z każdym krokiem policjanta, z każdym wzruszeniem ramion i spuszczeniem głowy.

08-08-2016
Oficjalna recenzja

Trylogia „Pan Mercedes od samego początku budziła sprzeczne uczucia wśród fanów pisarza z Maine. Byli tacy, którzy uważali, że King nie powinien porywać się z motyką na słońce, czyli brać się za pisanie kryminałów, tylko pozostać przy tym, co wychodzi mu najlepiej, a więc przy horrorach i ogólnie literaturze grozy, ewentualnie przy powieściach obyczajowych.  

04-08-2016
Oficjalna recenzja

„Egzekucja w dobrej wierze”, jak wspominałam już wcześniej, nie jest typową powieścią kryminalną, w której zabójstwo goni zabójstwo, tajemnice się mnożą, a akcja nabiera tempa ze strony na stronę. W powieści Marininy wszystko toczy się nie tyle powoli, co swoim własnym, naturalnym rytmem.

05-07-2016
Oficjalna recenzja

„Heaven. Miasto elfówto powieść, która oczywiście nie oczaruje wszystkich, bo i nie jest publikacją uniwersalną, ale z pewnością sympatii do niej nie ograniczać powinien wiek, mimo iż skierowana jest raczej do nastoletniego odbiorcy. Jest jednak w powieści Christopha Marziego nuta uwodzenia, która bardzo łatwo wpada w ucho, wyznaczając rytm dalszej lekturze.

14-04-2016
Oficjalna recenzja

Pszczoły pszczołami, ale czym byłaby „Historia pszczółbez ludzi? Cichym, bezładnym bzyczeniem, chaotycznym, lecz radosnym, które z czasem dopiero zmieniłoby się w symfonię strachu i cierpienia. Być może dosłyszelibyśmy w owej symfonii wołanie o pomoc, ale jak zaufać ludziom, którzy tyle razy już przechodzili obojętnie obok sygnałów?

11-04-2016
Oficjalna recenzja

Tim Johnston wiele ryzykował, tworząc powieść w zasadzie opierającą się głównie na emocjach i rozpadaniu się rodziny. Mroczna, mglista okładka może zapowiadać trzymający w napięciu kryminał lub thriller, ale tak naprawdę niesamowicie oddaje właśnie to, co dzieje się z rodziną Courtlandów od czasu zaginięcia Caitlin. Ciemne drzewa, wysokie, niebezpieczne góry i zwodnicze opary to nie tylko jakieś miejsce na mapie, ale także w człowieku.

02-02-2016
Oficjalna recenzja

Nie ma się co czarować, że „Zjawaswoją popularność zyskała przede wszystkim dzięki filmowi nominowanemu do Oscara aż w dwunastu kategoriach, w tym za najlepszy film. Teraz, kiedy jesteśmy w Polsce zarówno po premierze powieści, jak i filmu, pojawia się sporo głosów, że zarówno ekranizacja, jak i jej literacki pierwowzór to rozdmuchana historia, w której tak naprawdę nie tylko nic się nie dzieje, ale również, w której nie zostaje nam przedstawione nic ważnego. Nie należę do tych osób.

Moja biblioteczka
914 55 6355
Porównaj książki w Waszych biblioteczkach.
Sprawdź oceny wspólnych książek.
Tyle książek ma ten użytkownik w swojej biblioteczce.
Tyle opinii dodał ten użytkownik.
Tyle plusów otrzymał ten użytkownik za swoje wypowiedzi.
Znajomi (83)

Ulubieni autorzy (4)
Lista ulubionych autorów
Ulubione cytaty (19)
lista cytatów
zgłoś błąd zgłoś błąd