Lubimyczytać.pl Sp. z o.o
Często słyszymy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Jednocześnie nasze tempo życia sprawia, że nieraz rano w biegu porywamy tylko jakąś kanapkę, śpiesząc się do pracy. C...

Małe co nieco na śniadanie

Autor recenzji:
Autor książki: Vanessa Lewis
8 (3 ocen i 2 opinie)

Śniadania w podróży są jeszcze innym doświadczeniem. Uczą otwartości i pokory, są jak wrota do nieznanych dotąd przeżyć. Dzięki jedzeniu obcość zostaje oswojona, a my, niczym Mały Książę i Lis, przyglądamy się z ciekawością nowej relacji.

Często słyszymy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Jednocześnie nasze tempo życia sprawia, że nieraz nie mamy czasu na porządne śniadanie. W biegu porywamy jakąś kanapkę, śpiesząc się do pracy.

Czy zatem jesteście ciekawi, co na śniadanie jedzą ludzie w innych krajach świata? Czy są to posiłki na słodko, czy na słono? Proste czy skomplikowane w przygotowaniu?

Jeśli tak, to książka pod tytułem „Śniadanka z czterech stron świata” jest właśnie dla was. Ukazała się ona nakładem wydawnictwa Znak, a jej autorką jest Vanessa Lewis. Stworzyła ona niezwykłą książkę kucharską.

Książkę, która zawiera przepisy na śniadania z trzydziestu trzech krajów świata. Każdy kraj reprezentują dwa przepisy.

Publikacja ta – bardzo ładnie wydana, z mnóstwem pięknych zdjęć – ma układ nieco encyklopedyczny. Kraje ułożone są pod względem alfabetycznym. Odbywamy więc niezwykłą kulinarną podróż od Anglii po Włochy. Dowiemy się, co na śniadania jedzą mieszkańcy krajów tak egzotycznych, jak Mozambik, Republika Południowej Afryki, Wietnam czy Jamajka.

Autorka zadbała także o kilka ciekawostek kulinarnych o każdym z wybranych krajów. Również przy każdym przepisie umieściła informację, czy jest to danie wegetariańskie lub bezglutenowe.

Okładka książki może sygnalizować, że chodzi głównie o posiłki dla dzieci, ale prezentowane dania nieco temu przeczą. Również z naszej – polskiej – perspektywy, niektóre przepisy są raczej obiadowe niż śniadaniowe.

Polska także została ujęta w książce. Przepisy reprezentujące nasz kraj są dziełem magazynu kulturalno-kulinarnego „Kukbuk”. Przyznam, że jeden z nich bardzo mnie zaskoczył.
Reasumując, „Śniadanka z czterech stron świata” to książka dla tych, którzy są otwarci na nowe doznania smakowe i nie boją się eksperymentować w kuchni. Publikacja ta to coś więcej niż książka kucharska zawierająca bardzo egzotyczne przepisy. To także próba poznania innych państw za pomocą ich kuchni. Interesująca i bardzo ładnie wydana, będzie z pewnością cieszyć oko każdego smakosza.

Wojciech Sobański



Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.

Pokaż wszystkie oficjalne recenzje książek
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.

Opinie czytelników


O książce:
Pogrzebani

CSI: Kryminalne zagadki Lincolna Rhyme – sezon 13… Tak z przymrużeniem oka można by powiedzieć o książce „Pogrzebani”. Nie piszę tego z jakimś przesad...

zgłoś błąd zgłoś błąd