Kultura - rozkosze podniebienia (14)
  • Herbata bez tajemnic
    Herbata bez tajemnic
    Autor:
    Pocałunek to tak, jak gdyby jednym haustem wypić herbatę nie masz tego nigdy dość głosi chińskie przysłowie. Droga do zdrowia i dobrego nastroju nie byłaby dziś usłana listkami herbaty, gdyby nie chiń...
    czytelników: 1 | opinie: 2 | ocena: 5,83 (6 głosów)
  • Zapiski o zdrowotnym działaniu picia herbaty
    Zapiski o zdrowotnym działaniu picia herbaty
    Autor:
    "Kissa yōjōki, czyli Zapiski o zdrowotnym działaniu picia herbaty – pierwszy napisany w Japonii tekst poświęcony herbacie. W późniejszych wiekach w kraju tym wytworzyła się wokół niej niezwykle bogata...
    czytelników: 1 | opinie: 1 | ocena: 6,6 (5 głosów)
  • O Duchu Herbaty
    O Duchu Herbaty
    Autor:
    „By wejść do środka pokoju herbacianego, trzeba wśliznąć się przez małe drzwiczki, nijiriguchi. Oddzielony tylko jedną deską drzwi, wewnątrz oczekuje inny świat, daleki od pospolitości. W pokoju unosi...
    czytelników: 1 | opinie: 1 | ocena: 7,11 (9 głosów)
  • Księga potraw Jane Austen
    Księga potraw Jane Austen
    Autorzy:
    Książka, poświęcona kuchni i obyczajom typowym dla bohaterów literackich Jane Austen, to jednocześnie źródło historyczne i tradycyjna współczesna książka kucharska. Maggie Black i Deirdre Le Faye, bad...
    czytelników: 1 | opinie: 4 | ocena: 7,07 (14 głosów) | inne wydania: 1
  • Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo
    Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo
    Autor:
    Seria: Bieguny [Wydawnictwo Naukowe PWN]
    Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień – ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a takż...
    czytelników: 1 | opinie: 29 | ocena: 6,67 (176 głosów) | inne wydania: 1
  • Herbata. Co warto wiedzieć.
    Herbata. Co warto wiedzieć.
    Autor:
    Autorka zapoznaje czytelnika z delikatnym aromatem hernat Darjeeling, z ożywczą świeżością gatunków Assam, z pachnącymi mieszankami herbat chińskich i leczniczymi właściwościami herbat zielonych.
    czytelników: 1 | opinie: 2 | ocena: 5,17 (6 głosów)
  • Cnym rozkoszom
    Cnym rozkoszom
    Autor:
    Seria: Salamandra [Rebis]
    „Cnym rozkoszom” to jedna z najbardziej wyzywających i intrygujących książek ostatnich lat. Jest to opowieść Tarwiniusza Winota - smakosza, gawędziarza, Anglika w nieokreślonym wieku i o nieskazitel...
    czytelników: 1 | opinie: 1 | ocena: 6,4 (10 głosów)
  • Herbata: rodzaje, właściwości, wykorzystanie
    Herbata: rodzaje, właściwości, wykorzystanie
    Autor:
    Krótki opis rodzajów herbat, ich cech, zalet i wad poszczególnych odmian oraz sposoby zastosowania w kuchni i w lecznictwie.
    czytelników: 1 | opinie: 5 | ocena: 5,75 (12 głosów)
  • Świat od kuchni. W poszukiwaniu posiłku doskonałego
    Świat od kuchni. W poszukiwaniu posiłku doskonałego
    Autor:
    Seria: Bieguny [Wydawnictwo Naukowe PWN]
    Znany szef kuchni Antony Bourdain wyrusza na poszukiwanie posiłku idealnego. Otwiera przed Czytelnikiem drzwi najbardziej zaskakujących restauracji świata, a także opisuje najdziwaczniejsze i naj...
    czytelników: 1 | opinie: 25 | ocena: 6,38 (194 głosy)
  • Kraina Fast Foodów
    Kraina Fast Foodów
    Autor:
    Seria: Spectrum [Muza]
    Historia fast foodu jest do tego stopnia opowieścią o powojennej Ameryce, że fakt ten jednocześnie fascynuje i przeraża. Choć stworzony przez garstkę indywidualistów, przemysł szybkich dań doprowadz...
    czytelników: 1 | opinie: 5 | ocena: 6,93 (43 głosy) | inne wydania: 1
  • Sushi i cała reszta. Wszystkie smaki Japonii
    Sushi i cała reszta. Wszystkie smaki Japonii
    Autor:
    Seria: Bieguny [Wydawnictwo Naukowe PWN]
    Japonia to raj dla smakoszy. Japończycy zadają sobie nadzwyczaj dużo trudu i ponoszą spore koszty, by jeść najlepszą i absolutnie najdziwaczniejszą żywność, jaką tylko można sobie wyobrazić. Ich kuchn...
    czytelników: 1 | opinie: 19 | ocena: 6,9 (106 głosów)
  • Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej
    Fizjologia smaku albo medytacje o gastronomii doskonałej
    Autor:
    Anthelme Brillat-Savarin (1755 – 1826) był francuskim prawnikiem. Sprawował urząd sędziego oraz – mimo okresu niełaski – pełnił wysokie funkcje urzędnicze. W 1825 roku opublikował "Fizjologię...
    czytelników: 1 | opinie: 7 | ocena: 7,25 (40 głosów) | inne wydania: 2
  • Kumin, kakao i karawana. Odyseja aromatyczna
    Kumin, kakao i karawana. Odyseja aromatyczna
    Autor:
    Seria: Mundus [Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego]
    Gary Paul Nabhan zabiera czytelnika w podróż w czasie i przestrzeni, pachnącą przyprawami, które sprzedawano już 3 tysiące lat p.n.e. Podąża śladami kupieckich karawan, które wędrowały wzdłuż najważni...
    czytelników: 1 | opinie: 13 | ocena: 7,09 (33 głosy)
  • Księga herbaty
    Księga herbaty
    Autor:
    Napisana w 1906 roku niewielka książeczka była pomyślana jako wprowadzenie do japońskiej estetyki i sztuki życia dla zachodnich czytelników. Japoński autor opowiada o historii i znaczeniu picia herbat...
    czytelników: 1 | opinie: 23 | ocena: 7,72 (170 głosów) | inne wydania: 1

Popularne półki
Stwórz taką samą półkę

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd