Z kuchnią w tle (35)
  • Zupa z granatów
    Zupa z granatów
    Autor:
    Cykl: Zupa z granatów (tom 1)
    Seria: Seria z miotłą
    Baśniowa opowieść utrzymana w konwencji realizmu magicznego. Światowy bestseller irańskiej pisarki. Ballinacroagh, małe miasteczko we wschodniej Irlandii. Trzy piękne siostry Aminpur, uciekinierki z o...
    czytelników: 3 | opinie: 99 | ocena: 6,32 (776 głosów) | inne wydania: 1
  • Charlie i fabryka czekolady
    Charlie i fabryka czekolady
    Autor:
    Cykl: Charlie (tom 1)
    Charlie znajduje Złoty Kupon do fabryki czekolady szalonego pana Wonki. Pracują w niej małe tajemnicze stworzenia, które uwielbiają kakao. Rzeką płynie czekolada, a wszystkie rośliny zrobione są ze sł...
    czytelników: 2 | opinie: 202 | ocena: 7,23 (2207 głosów) | inne wydania: 12
  • Czekolada
    Czekolada
    Autor:
    Cykl: Vianne Rocher (tom 1)
    Do małej mieściny na francuskiej prowincji, gdzie czas się zatrzymał, przyjeżdża tajemnicza młoda i piękna kobieta z córeczką. Mieszkańcy Lansquenet ze zdumieniem obserwują, jak Vianne z Anouk odnawia...
    czytelników: 2 | opinie: 271 | ocena: 6,69 (3237 głosów)
  • Historia naturalna i moralna jedzenia
    Historia naturalna i moralna jedzenia
    Autor:
    Łatwiej zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się zjadaniem masła w Wielki Post, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra I. Kolejne epoki w rozwoju ludzkości niosły nowe...
    czytelników: 2 | opinie: 9 | ocena: 7,28 (32 głosy)
  • Woda różana i chleb na sodzie
    Woda różana i chleb na sodzie
    Autor:
    Cykl: Zupa z granatów (tom 2)
    Seria: Seria z miotłą
    Woda różana i chleb na sodzie to kontynuacja bestsellerowej Zupy z granatów. Powieść o trzech siostrach, dwóch krajach – i mowie smaków. Siostry Aminpur, trzy Iranki, przez niektórych mieszkańców Ball...
    czytelników: 2 | opinie: 37 | ocena: 6,3 (349 głosów) | inne wydania: 1
  • Moje życie we Francji
    Moje życie we Francji
    Autor:
    Pełna humoru i werwy autobiografia pierwszej w Stanach Zjednoczonych profesjonalnej szefowej kuchni, na kanwie której nakręcono niedawny przebój kinowy Julia i Julia z Meryl Streep w roli głównej. Jul...
    czytelników: 2 | opinie: 75 | ocena: 7,11 (489 głosów) | inne wydania: 1
  • Alchemia kultury. Od opium do kawy
    Alchemia kultury. Od opium do kawy
    Autor:
    Autor pokazuje narkotyki w ich "naturalnym środowisku", w czasie i miejscu, gdzie były naturalnym elementem życia społecznego. Pokazuje jakimi były zanim zaczęły kojarzyć się z degradacją wartości, zł...
    czytelników: 2 | opinie: 3 | ocena: 6,71 (35 głosów)
  • Język baklawy. Wspomnienia
    Język baklawy. Wspomnienia
    Autor:
    Seria: Dolce Vita
    Lekko i zabawnie opisane wspomnienia Diany Abu-Jaber z amerykańsko-jordańskiego dzieciństwa przeplatają się ze słodko-gorzkimi opowieściami o szukaniu własnego miejsca i rozdarciu między dwoma światam...
    czytelników: 2 | opinie: 15 | ocena: 7,04 (54 głosy)
  • Prawdziwa historia czekolady
    Prawdziwa historia czekolady
    Autorzy:
    Seria: Rodowody Cywilizacji
    Książka dwojga amerykańskich antropologów, wybitnego badacza kultury Majów oraz znawczyni kuchni prekolumbijskiej, jest prawdziwą kopalnią wiedzy o kakao i wytwarzanej z niego czekoladzie. Dowiad...
    czytelników: 2 | opinie: 0 | ocena: 6,93 (14 głosów)
  • Meksyk od kuchni. Książka niekucharska
    Meksyk od kuchni. Książka niekucharska
    Autor:
    W tej książce opowiadamy o gastronomii meksykańskiej w wymiarze historycznym. O tym, jakie są specyficzne cechy kuchni meksykańskiej. O geografii Meksyku i jego rdzennych surowcach. O tym, jak żyli mi...
    czytelników: 2 | opinie: 3 | ocena: 6,85 (20 głosów)
  • Sekrety Włoskiej Kuchni
    Sekrety Włoskiej Kuchni
    Autor:
    Fantastyczna podróż do oblanej słońcem Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki. Kraju, który nam, zwykłym zjadaczom chleba, nieodparcie kojarzy się ze spaghetti i pizzą. Autorka, r...
    czytelników: 1 | opinie: 8 | ocena: 7,15 (40 głosów)
  • Smaki południowej Italii
    Smaki południowej Italii
    Autor:
    W jaki sposób piecze się wykradzioną świnię? Jak smakuje owsianka Horacego – zupa, którą starożytny poeta leczył swą niestrawność? Jakie dania kryją poetyckie nazwy: Cytrynowe westchnienia i Los Perse...
    czytelników: 1 | opinie: 4 | ocena: 6,8 (30 głosów)
  • Czadowa czekolada
    Czadowa czekolada
    Autor:
    Seria: Monstrrrualna Erudycja
    Pierwszą czekoladę, która wyglądała jak szarobrunatne szumowiny, pili na gorąco Aztekowie. Potem sączyli ją hiszpańscy zdobywcy i tak im się spodobała, że trzymali ją w sekrecie przez sto lat. Dzisiaj...
    czytelników: 1 | opinie: 5 | ocena: 7,11 (57 głosów)
  • Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni
    Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni
    Autor:
    Książka zawierająca przepisy na potrawy i dodatki oraz praktyczne porady dla miłośników sztuki kulinarnej. Dowodem na ich przydatność są lata doświadczenia jakimi poszczycić się mogła najbardziej znan...
    czytelników: 1 | opinie: 16 | ocena: 7,44 (122 głosy)
  • Świat od kuchni. W poszukiwaniu posiłku doskonałego
    Świat od kuchni. W poszukiwaniu posiłku doskonałego
    Autor:
    Seria: Bieguny
    Znany szef kuchni Antony Bourdain wyrusza na poszukiwanie posiłku idealnego. Otwiera przed Czytelnikiem drzwi najbardziej zaskakujących restauracji świata, a także opisuje najdziwaczniejsze i naj...
    czytelników: 1 | opinie: 26 | ocena: 6,37 (198 głosów)
  • W staropolskiej kuchni i przy polskim stole
    W staropolskiej kuchni i przy polskim stole
    Autorzy:
    Ze wstępu: "Książka kucharska? Oczywiście że kucharska, tyle że nieco odmienna, bo ujęta w formę gawędy, w której przeplatają się typowo polskie przepisy kucharskie oraz - szkicowo zarysowana -...
    czytelników: 1 | opinie: 12 | ocena: 7,51 (39 głosów)
  • Wokół tysiąca stołów, czyli historia jedzenia
    Wokół tysiąca stołów, czyli historia jedzenia
    Autor:
    Osią książki są wielkie przewroty w światowej historii jedzenia - od wynalazku pieczenia w ogniu, poprzez rytualizację jedzenia, która wniosła elementy magii, początki pasterstwa i uprawy ziemi, dalek...
    czytelników: 1 | opinie: 0 | ocena: 5 (3 głosy)
  • Tost. Historia chłopięcego głodu
    Tost. Historia chłopięcego głodu
    Autor:
    Porywająca opowieść o chłopięcym dojrzewaniu w bestsellerowej książce jednej z gwiazd angielskich programów kulinarnych – Nigela Slatera. Zaskakująca, zabawna i wzruszająca – książka, od której trudn...
    czytelników: 1 | opinie: 15 | ocena: 6,15 (116 głosów)
  • Kuchnia meksykańska
    Kuchnia meksykańska
    Autor:
    Kuchnia meksykańska zyskuje popularność na całym świecie dzięki wspaniałym, aromatycznym i pikantnym potrawom, prostym do przyrządzenia i bardzo oryginalnym. Każdy z nas spotkał się z nazwami typowych...
    czytelników: 1 | opinie: 0 | ocena: 7 (1 głos)
  • Sushi i cała reszta. Wszystkie smaki Japonii
    Sushi i cała reszta. Wszystkie smaki Japonii
    Autor:
    Seria: Bieguny
    Japonia to raj dla smakoszy. Japończycy zadają sobie nadzwyczaj dużo trudu i ponoszą spore koszty, by jeść najlepszą i absolutnie najdziwaczniejszą żywność, jaką tylko można sobie wyobrazić. Ich kuchn...
    czytelników: 1 | opinie: 22 | ocena: 6,9 (115 głosów)

Popularne półki
Stwórz taką samą półkę

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd