Najnowsze opinie czytelników
książek: 3090
nellanna | 2010-06-23
O książce: Skalpel
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Kontynuacja "Chirurga". Ta sama bezkompromisowa, nie oszczędzająca się policjantka prowadzi śledztwo, w które jest zaangażowana bardziej niżby chciała.Znów mają miejsce zabójstwa z użyciem skalpela, ale zbrodniarz, będący ich kreatorem jest osadzony w więzieniu.Do czasu...
Dla mnie lekko odgrzewane kotlety.

książek: 40
Karolina | 2010-06-23
O książce: Zielona Mila
Na półkach: Przeczytane, Ulubione
Dodana: bardzo dawno temu

Książka jest super, chociaż całkiem inna niż większość książek Kinga. Jest wciągająca, przeczytałam ją w kilka godzin.

książek: 3125
Barbara | 2010-06-23
O książce: Rage
Dodana: bardzo dawno temu

Powieść - unikat.
Nigdy nie przetłumaczona oficjalnie na język polski, gdyż wkrótce po jej wydaniu w Stanach Zjednoczonych Stephen King postanowił wycofać ją ze sprzedaży i nigdy nie wznawiać. Powód? Treść książki: nastolatek-terrorysta w szkole. Jednak wielbiciele i kolekcjonerzy utworów S.Kinga mieli dostęp do e-book'a z nieoficjalnym polskim tłumaczeniem (osobiście bardzo dziękuję tłumaczowi).

książek: 3090
nellanna | 2010-06-23
O książce: Isola
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Czytałam jakiś czas temu, ale pamiętam, że mnie rozczarowała. Pomysł lepszy od realizacji, zresztą też wtórny.

książek: 40
Karolina | 2010-06-23
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam
Dodana: bardzo dawno temu

Książka jest rewelacyjna. Po przeczytaniu wersji R byłam zachwycona. Teraz czytam wersje A i wcale się nie nudzę. Ta sama książka, a jednak całkiem inna.

książek: 380
Bigos | 2010-06-23
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Jestem mile zaskoczona tą książką. Spodziewałam się powieści w stylu " Cień Poego" Matthew Pearla, która stoi odłogiem na mojej półce. Miałam do niej już ze dwa podejścia i za nic nie mogę jej przetrawić.
Z opisu wydawcy, można się właściwie spodziewać kolejnej opowieści o tajemnicy związanej z kimś sławnym, poetą, pisarzem, filozofem, malarzem.... Bardzo popularny ostatnio temat, któremu początek nadał Dan Brown. Ale tak naprawdę, ja juz mam dosyć tego, że każdej znanej, a już nie żywej osobie przypisuje się udział w dziejowych spiskach i wielkich tajemnicach. Do pełni "szczęścia" brakuje mi tylko ksiązki o Mickiewiczu, którego zabili odrodzeni Templaruisze.
Wracając jednak do "Krytyki zbrodniczego rozumu". Rzecz dzieje się w Królewcu, czyli dzisiejszym Kaliningradzie, mieście należacym w tamtym czasie do Prus. Autor świetnie oddał klimat, tego zimnego nadbałtyckiego portu. Kiedy czytałam naprawdę cieszyłam się, że mamy czerwiec i śnieg nie wdziera mi się za kołnierz. Zanakomicie...

książek: 309
Marta | 2010-06-23
O książce: Klin
Na półkach: Przeczytane, 2010
Dodana: bardzo dawno temu

Do ulubionych książek Chmielewskiej jej nie zaliczę, ale i tak godna jest polecenia. Specyficzny humor, mnóstwo postaci, wszystko jest poplątane, a i tak czyta się bardzo dobrze.

książek: 935
monotema | 2010-06-23
O książce: Fabryka absolutu
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Rewelacyjna książka, mimo że zaliczana do science fiction mocno osadzona w realich. Capek to satyryk i prześmiewca. Nie polecam ortodoksom.

książek: 3125
Barbara | 2010-06-23
O książce: Włóczęga
Dodana: bardzo dawno temu

Podobnie jak "Młody Budda" tą też poleciłabym nawet nastoletnim czytelnikom (w przeciwieństwie do innych, "dorosłych" powieści tej pisarki). Każdy, kto kocha zwierzaki i jest wrażliwy na ich krzywdy, na pewno polubi tą opowieść.

książek: 854
lajt | 2010-06-23
Dodana: bardzo dawno temu

To opowieść o więziach między kobietami, o rasizmie, homoseksualizmie, przemocy i innych zagadnieniach jakie dotykają naszych emocji.

książek: 3125
Barbara | 2010-06-23
O książce: Młody Budda
Dodana: bardzo dawno temu

Po dość ciężkiej "Skórze" autorka serwuje nam przyjemną, lekką przypowieść. Mimo to historia ta także daje do myślenia, sprawia, że człowiek po zamknięciu książki przystaje na chwilę i popada w małą zadumę.

książek: 16
zabelka | 2010-06-23
O książce: Miasteczko Salem
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Ponoc jedna z lepszych ksiazek Kinga. Jestem jego wielka fanka, ala ta pozycja zupeknie nie przypadla mi do gustu

książek: 128
Justyna | 2010-06-23
O książce: Przerwane milczenie
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Ach... trup sieje się gęsto. Fabuła momentami nudnawa. Przewidywalna, acz dobra na urlop. Do jednorazowego użytku:)

książek: 935
monotema | 2010-06-23
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

I znów na półce u mnie nie to wydanie, które czytałam. Tamto było częścią Dzieł, szara, płócienna oprawa. Książkę polecam, nie jest rozrywkowa, ale pamięta się ją długo.

książek: 16
zabelka | 2010-06-23
O książce: Kryształowy Anioł
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: bardzo dawno temu

Ciepła, optymistyczna, pozytywnie nastrajająca ksiazka

książek: 935
monotema | 2010-06-23
O książce: Mała księżniczka
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Wydanie, które czytałam było starsze - lata 90te? Nie pamiętam okładki, bo ksiązkę czytałam bardzo dawno - rok 1998. Wzięłam się za tę lekturę, bo jakos mnie naszło na "starocie" Nie pamietam wrażenia, jakie na mnie wywarł. Pewnie się podśmiewałam, bo nie lubię ckliwości i sentymentów, no ale to książka dla dzieći, a nie starych bab.

książek: 935
monotema | 2010-06-23
Dodana: bardzo dawno temu

Wprawdzie dawno wyrosłam z tego typu lektur, ale tę przeczytałam z córką na wyścigi. Powiem szczerze, że nigdy się tak nie uśmiałam, no może raz - czytając wojaka Szwejka

książek: 935
monotema | 2010-06-23
O książce: Wyrównać rachunki
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Nie pamiętam szczegółów, ale książka wydała mi się nierówna. Ot, lepsze i gorsze kawałki. Nie podzielam zachwytu świata nad Woody Allenem, może nie łapię jego dowcipu.

książek: 350
Dorota | 2010-06-23
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: bardzo dawno temu

Jak widać na załączonym obrazku uwielbiam psy, dlatego książka szczególnie przypadła mi do serca. Lektura zabawna, wzruszająca i wciągająca. Dla psiarzy i nie tylko.

książek: 181
naczynie_gliniane | 2010-06-23
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Kiedy powstaje sequel jakiejś znanej, uważanej za wybitną, powieści, porównywanie z oryginałem zdaje się nieuniknione. Przede wszystkim pytamy, czy autor pozostał wierny pierwowzorowi. Mamy też własne wyobrażenia i oczekiwania, choć dość mgliste i nie do końca sprecyzowane, wedle nich oceniamy kontynuację. Zazwyczaj sequele wypadają słabo, a krytycy nie szczędzą cierpkich słów.

W przypadku Powrotu do Stumilowego Lasu jest nieco inaczej. Czytane przeze mnie recenzje są raczej pozytywne. Mimo że autorzy dostrzegają słabości kontynuacji, doceniają włożony w przygotowanie książki trud. Wszyscy cieszą się, że Krzyś powrócił, ale i że oni jako czytelnicy mogli powrócić do Stumilowego Lasu, który co prawda trochę się zmienił, ale nie aż tak bardzo. Myślę, że te pozytywne opinie biorą się z szeregu faktów. Wizerunek Puchatka został tak zniekształcony przez wytwórnię Disneya, że powrót do korzeni, do stylu Milne’a i Sheparda traktowany jest w kategoriach przywracania dobrego imienia...


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd