Najnowsze opinie czytelników
książek: 303
Wika | 2010-07-01
O książce: Na zakręcie
Dodana: bardzo dawno temu

Bardzo fajna książka. Po raz kolejny nie zawiodłam się na Sparksie :)

książek: 1025
dziwnakacha | 2010-07-01
Dodana: bardzo dawno temu

Wspaniale napisane wspomnienia, wspaniałe fotografie, niepowtarzalny klimat. Książką tą należy się delektować. Ja czytając te wspomnienia, słuchałam piosenek Kabaretu Starszych Panów, wsłuchiwałam się w skecze kabaretu Dudek. Gorąco polecam.

książek: 0
| 2010-07-01
O książce: Zwodniczy punkt
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: bardzo dawno temu

Myślę, że Dana Browna stać na coś lepszego. Książka robi się ciekawa dopiero na 70 stron przed jej końcem. Dziwne zjawisko.

książek: 611
enedtil | 2010-07-01
O książce: Pionek Proroctwa
Na półkach: Fantastyka, Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Pionek Proroctwa to pierwsza część cyklu Belgariada, jak również pierwsza książka pana Eddingsa, którą miałam przyjemność przeczytać. Przyjemność, ponieważ jest to bardzo dobra, baśniowa, lekka w czytaniu pozycja fantasy.

Książka opowiada o młodym chłopcu - Garionie, który mieszka na farmie razem ze swoją, dość tajemniczą, ciocią Pol. Przeszłość i pochodzenie Gariona to również tajemnica, dlatego od razu można się domyśleć, że nie jest on zwykłym, wioskowym chłopcem a los, czy też przeznaczenia, ma co do niego wielkie plany. I tak pewnego dnia zostaje zmuszony do ucieczki z farmy razem ze swoją ciocią, starym bajarzem - panem Wilkiem (który również wydaje się być jąkać tajemniczą i ważną postacią) oraz kowalem Durnikiem. Tak zaczyna się podróż Gariona przez królestwa Alornów, podczas której przeżyje kilka przygód, pozna wielu ciekawych i barwnych ludzi ale przede wszystkim - dorośnie.

Pomimo szablonowej fabuły książka zaciekawia i daje przyjemność czytania już od pierwszych...

książek: 560
Ettelea | 2010-07-01
O książce: Zachcianek
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Przyznam szczerze, że spodziewałam się opisu cudownego życia Patrycji u boku wymarzonego księcia, którego spotkała w "Poczekajce". Jakże ogromne było moje zaskoczenie kiedy fabuła okazała się raczej zakręcona i przepełniona intrygami. Miłość Patrycji przechodzi ogromny kryzys. Gabriel, którego uważała za spełnienie swojej fantazji o księciu na czarnym koniu, okazuje się zupełnie kimś innym. Życie bohaterki zaczyna się komplikować, wszystko dzieje się nie po jej myśli, nawiedzona Janka tylko czyha, żeby pozbawić Patrycję życia. Po okropnych przeżyciach młoda pani weterynarz opuszcza willę hrabiego i udaje się do Poczekajki, gdzie również życie nie płynie jej kolorowo. Chce spełnić swoje marzenie - Książe ma przenieść ją, ubraną w suknie ślubną, przez próg chatki. Aby zapomnieć o problemach życiowych, Patrycja zaczyna pisać powieść, "Poczekajkę" :) i wraca do pracy w ZOO. Kiedy dostaje wiadomość, że znalazły się wydawnictwa które chcą zająć się jej książką, rozpoczyna spełnianie...

książek: 19
lamora | 2010-07-01
O książce: Król Mroku
Na półkach: Teraz czytam
Dodana: bardzo dawno temu

Zapowiada się świetnie. Póki co - wciąga mnie. Chociaż trochę jestem do niej nastawiona po Królowej lata. Zobaczymy.

książek: 336
99groszy | 2010-07-01
O książce: Oko Księżyca
Na półkach: Domowe, Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Świetna książka ;). Choć na początku wydaje się nudna później wciąga. A zakończenie jest po prostu genialne :)

książek: 654
Kameliniusz | 2010-06-30
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Tą książkę zaczęłam czytać po drętwej i niejakiej lekturze "martwy aż do zmroku", więc "Diabeł ubiera się.." stanowiło milą odskocznię. książka napisana z humorem, o wielkim świecie mody, ciuchów Prady i butów Jimiego Choo. Jednak nie moda odgrywa rolę tła w tej książce.. Czytanie sprawiało mi ogromnie dużą satysfakcję. Czemu? Bo mocno się personifikowałam z główną bohaterką. Dlaczego? Bo sama pracowałam kiedyś u właśnie takiej szefowej- wiedźmy z piekła rodem. Więc widziałam samą siebie i wiem co czuła główna bohaterka. Brawo.

książek: 482
Nina | 2010-06-30
Na półkach: Przeczytane, Zrecenzowane
Dodana: bardzo dawno temu

Książka pełna ludzi, krów, świń i psów. Myślę,że należy takie właśnie postaci wymienić, bo w niej każdy miał duszę i osobowość, nawet zwykła [a może nie taka zwykła?] maciora. I nie sądzę by wiele trzeba było mówić o tym utworze- otwiera oczy w niektórych sprawach, daje wiele tematów do przemyślenia. Jestem po niej "pełna Garpa".

książek: 407
waltharius | 2010-06-30
O książce: Bóg urojony
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: bardzo dawno temu

Generalnie po rozreklamowaniu przez znajomych i media spodziewałem się czegoś wyższych lotów. Od biedy może być. Ponieważ jednak autor jest zbyt wojujący to to jak bardzo krzyczy nie pozwala usłyszeć o czym chce krzyczeć. Dlatego tylko 2 gwiazdki.

książek: 193
Hilda | 2010-06-30
O książce: Obiecaj mi
Na półkach: Drżenie, Posiadam, Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

O rety. Zakończenie jest warte przeczytania. Zupełne zdziwko.

książek: 1501
Miranda | 2010-06-30
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Moje!, 2010
Dodana: bardzo dawno temu

Podróż pociągiem na trasie Kraków – Warszawa trwa trzy godziny. Drugie tyle trzeba liczyć na powrót. Czymś ten czas trzeba sobie umilić. A cóż może być lepszego, niż jazda niezbyt reprezentacyjnym pociągiem i czytanie książki o podróży pociągiem (a właściwie wieloma pociągami) przez cały kontynent europejski i jeszcze sporo azjatyckiego?

Paul Theroux jest Amerykaninem, ale pomieszkiwał sobie w krajach azjatyckich. Pewnego pięknego dnia stwierdził, że czas udać się w podróż. Jeszcze nie dookoła świata, ale dookoła dwóch kontynentów. Trasa: Londyn – Tokio – Londyn. Czas trwania: cztery miesiące. A wszystko to w roku 1973.

Theroux prowadzi nas przez cztery światy. Zaczyna spokojnie, jadąc przez znany nam świat europejski. Gdy już zdążymy się przyzwyczaić do klimatu następcy legendarnego pociągu Orient Express, zaczyna się kolejny świat – wjeżdżamy do Azji. Krajobrazy i kolory zmieniają się jak w kalejdoskopie. Pociągi są przeróżne, ale zawsze pełne ciekawych spotkań. I tak upływa...

książek: 694
Dusia | 2010-06-30
O książce: Głos Bogów
Na półkach: Przeczytane, Zakupione, 2010
Dodana: bardzo dawno temu

Do ostatniej części trylogii podchodziłam nieufnie. Jak autorka rozwiąże intrygi, w które wplątała swoich bohaterów? Co jeszcze wymyśli, żeby nie zanudzić czytelnika?
Pani Canavan po raz kolejny pozytywnie mnie zaskoczyła. Akcja płynie wartko, bohaterowie, zarówno śmiertelni i bogowie, nie są "płascy", zmieniają się, często postępują niemoralnie, podobno w imię wyższego dobra.
Nie chcę pisać nic więcej, żeby nie zdradzić szczegółów. Krótko i zwięźle: serdecznie zachęcam do zapoznania się z tą trylogią!

książek: 1
marta-stemplewska | 2010-06-30
O książce: Nie zapomnę...
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam
Dodana: bardzo dawno temu

To fantastyczna pozycja, którą mogę polecić wszystkim na długie letnie wieczory. Bardzo przyjemnie się ją czyta, wciąga od początku do samego końca ;)

książek: 57
ajcyrtap_wroc | 2010-06-30
O książce: Czarne Stopy
Dodana: bardzo dawno temu

Jak miałam lat 10 ta książka niesamowicie mnie wciągnęła. Wydała mi się bardzo ciekawa :) Zainspirowała mnie nawet do wyjazdu na obóz harcerski - tego niestety już nie wspominam dobrze ;)

książek: 1604
Kasia | 2010-06-30
O książce: Pogodne spojrzenie
Dodana: bardzo dawno temu

Nie jestem specjalną fanką poezji. Ale ten zbiór wierszy i prozy uwielbiam. Moich najciekawszych, najlepszych, najbardziej ulubionych fragmentów jest tu bez liku. Wszystkie zakładeczki ciągle mi wypadają, tak ich dużo (jak czytałam pierwszy raz, to nie było takich samoprzylepnych). Chętnie wracam do tego tomiku.

książek: 442
Katarzyna | 2010-06-30
O książce: Bez mojej zgody
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

No cóż, nigdy nie sądziłam że mogę się aż tak popłakać przy jakiejs książce, a tu proszę. Książka niesamowita, styl pisania bardzo przyjemny i oczywiscie nieoczekiwany zwrot wydarzeń...

książek: 1025
dziwnakacha | 2010-06-30
Dodana: bardzo dawno temu

Wspaniałe rymowanki, ponadczasowe.
Mnie recytowała i czytała moja mama. Ja również recytowałam moim dzieciom i mam nadzieję że ta ' tradycja ' nie zginie.

książek: 1025
dziwnakacha | 2010-06-30
O książce: Zauroczenie
Dodana: bardzo dawno temu

Przeczytałam trzy pierwsze części Sagi, ale z racji tego, że w bibliotece wiecznie brakowało kolejnych części, to dałam sobie spokój z czytaniem, ale...
Nadarzyła się okazja - wietrzenie bibliotek i sprzedaż za grosze - wytargowałam całą serię. Cena jednego tomu 1zł.
Przeczytałam całość i byłam zadowolona.

książek: 5080

Czy ta ksiązka jest poradnikiem, hmm nie wiem, niby tak,ale z drugiej strony nie czyta sie jej aż tak nudnie jak wszelkie poradniki.
Jesli kogos interesuje neuropsychologia i wszystko co sie może dziać w naszym mózgu to szczerze polecam ta ksiązke. Można sie z niej wiele ciekawych informacjo dowiedziec. Jak to bywa z tego typu książkami to raz mnie bardzo ciekawila i intrygowała,a za chwile strasznie nudzila.
Wszystko zalezy co w danym momencie było omawiane. Książka Sacksa to powieść innego wymiaru. Owszem, jest trochę faktów z dziedziny medycyny. Historie są niesamowite. Jak chociażby opowieść o tytułowym mężczyźnie, który pomylił swoją żonę z kapeluszem. Albo historię młodej kobiety, która pewnego dnia utraciła poczucie własnego ciała – nie była w stanie utrzymać w rękach kubka z herbatą ani nawet zrobić jednego kroku. Sacksowi nie chodzi o opisywanie przypadków medycznych, ale pragnie przyjrzeć się ludziom, którym los zesłał zupełnie inną rzeczywistość. I czasami przyczynia...


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd