Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Lubimyczytać.pl to:
społeczność 487 tys. zakochanych w książkach
ponad 899 tys. recenzji
ponad 247 tys. książek
własna biblioteczka
system rekomendacji
Najnowsze opinie czytelników
książek: 11
Sandra | 2011-02-20
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: bardzo dawno temu

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

rewelacja ... szczególnie po wycieczce do Oświęcimia gdzie ją kupiłam. Polecam

książek: 40
Potania | 2011-02-20
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Książka również magiczna;) Opowieść do której muszę wrócić . Przedstawia zupełnie co innego niż P.s Kocham Cię i resztę książek. Stała się nawet moją ulubioną książką. Polecam !

książek: 77
Paulina | 2011-02-20
Na półkach: Ulubione, Przeczytane, Posiadam
Dodana: bardzo dawno temu

Ksiazka bardzo mi sie podoba. W pisarce szczegolne cenie, ze pisze potocznym jezykiem, dzieki temu ksiazke kazdy zrozumie! Mysle, ze jej plan, by wszyscy znienawidzili faszyzm wiedzie sie juz od pierwszych kartek ksiazki . Dzieki tej ksiazce, moge chociaz spobowac zrozumiec zycie w obozie koncentracyjnym. Ogromnym cierpieniem bylo patrzec na kolejne transporty, ale ona przezyla udalo jej sie ! Ksiazka jest inna niz wszystkie ktore do tej pory czytalam, ona jest oparta na prawdzie!
WOLNA POLSKA ! :))

książek: 291
DżAguś | 2011-02-20
O książce: Gra w klasy
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Ciężko jest mi ocenić tę książkę, ponieważ w ogóle jej nie zrozumiałam. Sam koncept budowy książki jest genialny, ale wydaje mi się, że forma (skomplikowany język narracji, fragmentaryczność) przerasta treść i wprowadza znienawidzony przeze mnie chaos. Nie mniej jednak zamierzam przeczytać ją jeszcze raz i może wtedy odkryję jej wspaniałość:)

książek: 261
Semen | 2011-02-20
O książce: Uwiedziona
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: bardzo dawno temu

to pierwszy i ostatni romans jaki przeczytałam (z resztą dość opornie mi to szło). Być może jest to dobra książka, nie gustuję w takich, więc nie dam oceny.

książek: 269
Aniunitka | 2011-02-20
O książce: Wykreślone imię
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

raczej dla młodzieży
horror dla tych, którzy boją się horrorów :)

książek: 338
Lilja | 2011-02-20
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: bardzo dawno temu

jeżeli ktoś nastawia się na ciekawą książkę z dobrą akcją lub czymkolwiek dobrym, to tej książki nie polecam.
nudna i mało ciekawa.

książek: 720
bibliofilka | 2011-02-20
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

"Kocham cię i to mnie zabija"
Lekka lektura, do przeczytania w godzinkę, pochłaniająca i dająca zarówno powody do śmiechu, jak i do przemyśleń.
Bohaterami są Lisa i Gilles, małżeństwo z 15-letnim stażem. Małżonek wraca ze szpitala do domu z amnezją. Wita go kochająca żona, która pragnie pomóc mu w odzyskaniu pamięci. Opowiada więc mu o ich dawnym, wspólnym życiu, opowiada o nim samym, kim był, jak się zachowywał, czym się zajmował. Przedstawia go jednak takiego, jakim by chciała, by był w rzeczywistości, idealizuje go, ukrywa jego wady, a wyostrza zalety. Nie bierze jednak pod uwagę tego, że Gilles również kłamie. Gilles tylko udaje amnezję, aby dowiedzieć się prawdy o żonie. Jak się skończy ta intryga? Kto pierwszy zorientuje się, że druga osoba kłamie? Przeczytajcie...


Schmitt pokazuje tu, jak człowiek potrafi przyzwyczaić się i znudzić drugą osobą. I mimo, że nadal darzy ją gorącym uczuciem, woli od niej odejść, niż walczyć o nią. Porusza problemy z jakimi boryka...

książek: 261
Semen | 2011-02-20
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

książka świetna, bardzo dobrze się ją czyta. Polecam :) pełna czarnego humoru, dowcipna... miejscami przerażająca.

książek: 244
fossa | 2011-02-20
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Wydaje się, że książka Mike’a Dooley’a jest rozszerzeniem myśli „kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu” (P.Coelho). Książka jest także celebracją potęgi pozytywnego myślenia. Człowiek ma tu kluczowe znaczenie, bo dysponuje siłą do spełnienia swoich największych pragnień i marzeń. Do takich oto tez przekonuje swoich czytelników Mike Dooley w swojej książce o chwytliwym tytule „Świat nieograniczonych możliwości”. Czy mu się to udało – ściślej czy udało mu się przekonać mnie- postaram się opisać poniżej.

Zanim zaczęłam czytać ową książkę, zasięgnęłam nieco języka na jej i autora temat. Czy dziwi jeszcze kogoś fakt, że Mike Dooley dorobił się fortuny ze sprzedaży swoich książek i swoich myśli we wszelakiej formie? Ale w dalszym ciągu czytelnicy chwalą sobie jego książki i przeważają naprawdę pozytywne opinie. W tej sytuacji szczerze nie wierzyłam, że mogę dołączyć do tego wąskiego grona , któremu książka nie przypadła do gustu....

książek: 207
Pafnucy | 2011-02-20
O książce: Obecność mitu
Na półkach: Przeczytane, Klasyka
Dodana: bardzo dawno temu

Już dla jednego rozdziału-eseju warto tę książkę mieć pod ręką. "Mit w kulturze analgetyków", napisany wiele lat temu, jest wciąż świadectwem przenikliwości i odwagi w nazywaniu rzeczy po imieniu. Ucieczka w rozmaite paliatywy (leki, seks, alkohol) i nie stawanie twarzą w twarz z cierpieniem, a choćby zwykłymi dolegliwościami dnia codziennego (czyli tzw. ucieczka od realu) w stopniu niespotykanym cechuje dziś naszą epokę. Obecnie zresztą owych analgetyków jest więcej. Ale wszystkie przewidział, zdaje się, już dawno temu Kołakowski.

książek: 161
szylw | 2011-02-20
O książce: Ludzie bezdomni
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Biorąc pod uwagę, że jestem już u kresu mojej licealnej kariery, to już chyba nie mam możliwości natknięcia się na gorszą lekturę. Bogu dzięki!

książek: 836
ravenstag | 2011-02-20
O książce: Sprzedawca broni
Na półkach: Cele polowań, Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Naprawdę warto przeczytać! Po pierwsze AKCJA, po drugie STYL. Wciąga.

I dajcie se spokój z tym House'm - powiem elokwentnie. Należę do fanów serialu (a nawet fanatyków), ale to pisał Hugh Laurie, czyli znany nam wszystkim już wcześniej Brytyjczyk - inteligentny facet o całkiem przyjaznym charakterze. Hugh Laurie to nie tylko House i House, oraz House, więc porównywanie fabuły czy dowcipu zawartego w książce do serialu ma się do siebie tak, jak piernik do wiatraka. Ja wiem, że w wiatraku mieli się mąkę, a mąki się używa do pierników, ale to trochę naciągane, nie sądzicie?

książek: 1710
Sabinka | 2011-02-20
O książce: Świadectwo prawdy
Dodana: bardzo dawno temu

Nazwisko Jodi Picoult dość często wpadało mi w oczy, mało tego jej książki sprawiały, że czytelnicy zachwalali to co przeczytali. Nabrałam wielką ochotę na którąś z powieści, postanowiłam jednak zanim kupię, jakąś wypożyczę, nadarzyła się okazja i książka "Świadectwo prawdy" wpadło mi w ręce.
Czytając o autorce króciutką biografię... stwierdziłam krótko: zacznij kobieto czytać!!!


Autorka przenosi nas do gorącej Pensylwanii, gdzie na jednej z farm, w oborze zostają odnalezione zwłoki noworodka. Dzieje się to w gospodarstwie amiszów - prostych i religijnych ludzi. Podejrzenie o zabicie dziecka pada na córkę farmerów - osiemnastoletnią Katie Fisher.
Sprawę Katie przejmuje daleka krewna dziewczyny - Ellie Hathaway, która przebywa na wakacjach u ciotki, uciekając tym samym z wielkiego miasta.
Broniąc nastolatkę, spotyka się z innym systemem sądownictwa, mało tego z innym życiem, które zostaje jej narzucone przez Sąd , ma opiekować się podejrzaną dzień i noc. Mieszkając na farmie...

książek: 257
Marta | 2011-02-20
O książce: Faust
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Na pewno warto przeczytać tą książkę, choć pewnie nie obejdzie się bez pytania bardziej wykształconych i tłumaczenie co niektórych fragmentów. Początek drugiej części był dość trudny do zrozumienia, ale generalnie przyjemna lektura, napisana pięknym językiem i nawet, gdyby komuś wyjątkowo nie przypadła do gustu, nie mógłby powiedzieć, że nie jest dziełem sztuki. Ja czytałam wersję dość starą, która na szczęście miała bogate przypisy- polecam, bo to duże ułatwienie. Mnóstwo odniesień do mitologii i to bynamniej nie ograniczających się do Zeusa i Ateny.
Podsumowując- to jedna z tych książek, które każdy powinien przeczytać, ale -przynajmniej nie w całości- nie jest to lektura nadająca się do tramwaju i czytania w pośpiechu, urywkami. Wymaga koncentracji.

książek: 257
Marta | 2011-02-20
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Dorównuje pierwszej części, chociaż jest utrzymana w zupełnie innym stylu. Felietony są krótkie, ale -hmmm- powiedzmy, że bardziej inteligentne, dotyczą jakiś konkretnych zjawisk lub wydarzeń i są mniej śmieszne, a bardziej interesujące. W porównaniu tych dwóch książek ma się wrażenie, że autor dokonał jakiejś zmiany w swoim życiu, jednak bez zmiany fantastycznego stylu pisania.

książek: 280
Marzena | 2011-02-20
O książce: Naznaczona
Dodana: bardzo dawno temu

Nastoletnia Zoey zostaje naznaczona przez Bogonię Nocy - Nyks. Oznacza to dla niej pożegnanie ze światem ludzi i przeprowadzkę do wampirzego Domu Nocy, gdzie od tej pory będzie zgłębiać wiedzę potrzebną do przeżycia w świecie pełnym tajemnic, mroku i magicznych obrzędów. Zoey nie jest jednak zwykłą adeptką, ma bowiem szczególną misję do spełnienia, a jej przemiana przebiega o wiele szybciej niż u innych naznaczonych...

"Naznaczona" to książka pełna magii, napisana współczesnym językiem i bardzo pozytywnie zaskakująca. I szczerze nie rozumiem porównań z sagą Stephenie Meyer, ponieważ zarówno fabulrnie jak i językowo "Naznaczona" jest zupełnie inna. Fascynacja mężczyzną (nie wynikająca z różnic wampir-człowiek, ponieważ oboje są wampirami) jest tutaj elementem drugoplanowym, ponadto nie wyobrażam sobie, aby "Zmierzchowej" Belli Swan przeszło przez gardło słowo 'mineta'.

książek: 257
Marta | 2011-02-20
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Bardzo przyjemna do czytania książka. Idealna na czytanie, gdy nie mamy dużo czasu. Felietony są krótkie i przy niektórych uśmiałam się do łez. Pełna obserwacji z życia wprawdzie z Włoch, ale jak widać niektóre rzeczy są niezmienne niezależnie od stulecia, kultury i kraju.

książek: 1369
Krzysztof | 2011-02-20
O książce: Homo bimbrownikus
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Z książkami Pilipiuka jest problem tej natury, że albo ktoś je polubi albo nie. Zależy kto ma gust i czego się spodziewa po książce gdy po nią sięga. Ja polubiłem książki Pilipiuka, autor ma bardzo ciekawy styl pisania, który jest komunikatywny, prosty, czyta się to z przyjemnością. Bo jakąś przyjemność z czytania swoich książek Pilipiuk chce czytelnikom zapewnić. Po za tym wspomniany autor bawi się konwencjami literackimi, co jest zaskakujące i sprawia,że chce się książkę czytać, bo autor ma niezwykle ciekawe i oryginalne pomysły.
Jednymi z ciekawszych bohaterów kreowanych przez Pilipiuka są ściśle powiązani ze sobą, rzadko występujący osobno, Jakub Wędrowycz i jego kumpel Semen Korczaszko. "Homo bibmbrownikus" jest jak na razie ostatnią książką z serii przygód Jakuba Wędrowycza.

Ten kto czytał pozostałe tomiki przygód Jakuba Wędrowycza wie z czym mamy do czynienia i czego się może spodziewać. I tutaj zaskoczenia wielkiego nie ma, ale rozczarowania też nie, bo Pilipiuk...

książek: 836
ravenstag | 2011-02-20
Na półkach: Przeczytane
Dodana: bardzo dawno temu

Podobnie jak Katarzynie utkwił mi w pamięci fragment o aqua mala ;) Książka była czytana na głos na lekcjach języka polskiego. Z nieznanych mi powodów przed tym fragmentem ówczesnemu lektorowi nagle przerwano :P

PS. Hemingway'a stanowczo polecam. Ale dorosłym ludziom. "Stary człowiek i morze" - to jeden tych z dobrych przykładów jak lektura szkolna może stworzyć w człowieku uprzedzenia (zupełnie niepotrzebnie). O mały włos zostałyby na całe życie...


Załóż konto za darmo!
Utwórz konto
Rejestrując się w serwisie akceptujesz regulamin i zgadzasz się z polityką prywatności.

Pobierz aplikację mobilną

Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd