Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Najnowsze opinie czytelników
książek: 2427
joly_fh | 2017-03-27
Dodana: dzisiaj

Erik Larson specjalizuje się w pisaniu książek, opartych na faktach, o mało poznanych wydarzeniach historycznych. Taką książką jest też "Diabeł w Białym Mieście" - opowiadający o Wystawie Światowej, jaka została zorganizowana w Chicago w 1892 roku. Autor opisuje w szczegółach jak doszło do tego, że to właśnie Chicago przyznano zaszczyt organizacji wydarzenia, jak projektowano budynki, jak je budowano, wreszcie jak przebiegała sama wystawa, a nawet jak wyglądały jej finanse. Nic dziwnego, że pojawiają się głosy rozczarowania, że książka jest rozwlekła i nudna - ze strony osób, które spodziewały się, że będzie to opowieść o seryjnym mordercy. Srogo się oni zawiodą - "Diabeł" to nie jest książka o seryjnym mordercy, psychopacie, nie jest to powieść, a już na pewno nie powieść sensacyjna, tudzież kryminał. Wzmianki o niejakim doktorze Holmesie, który zamordował z zimną krwią kilka, a może nawet kilkanaście/dziesiąt osób(ile dokładnie nie wiadomo, bo policja nie zainteresowała się tym,...

książek: 408
8KR | 2017-03-27
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Książka „Indonezja. Po drugiej stronie raju” jest opisem wrażeń po podróży do Indonezji. Człowiek po tej lekturze może dojść do wniosku, że Indonezja to wyjątkowy kraj, który warto odwiedzić. Powieść składa się z opisów zdarzeń, osób, rytuałów, z jakimi zetknęła się główna bohaterka.

Dzięki tej książce można poznać Indonezję trochę z innej strony. Nasza podróżniczka poznaje to miejsce, nie od strony kurortów, ale z perspektywy zwykłego prostego człowieka, który żyje tam na co dzień. W Indonezji większość mieszkańców wyznaje Allacha, ale tuż obok muzułmanów występują mniejszości religijne. Wielu ludzi także wyznaje islam z domieszką wierzeń zachowanych sprzed kilkudziesięciu, a nawet setek lat. Rdzenni mieszkańcy wierzą, że istnieje pięć różnych płci. Nie zdradzę w swojej recenzji jakich, ponieważ nie chce psuć Wam przyjemności z czytania lektury.

Anna poznała wielu szamanów. Dowiedziała się, jak wygląda normalny dzień takiego człowieka. Oprócz tego, że obchodzi ON różne święta,...

książek: 58
Ela | 2017-03-27
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Pisane z lekkością i pozwala poznać skąd ten charakterek u Moniki ;)

książek: 1128

Ojoj... :( Nie chcę robić spojlera, ale zakończenie mnie bardzo, bardzo przeraziło i zasmuciło. Ja wiem, że napięcie, ja rozumiem, ze będzie kontynuacja, ale w takim momencie zobaczyć napis "Koniec tomu pierwszego" to wręcz katorga...
Ogólnie książka cudowna. Uwielbiam Abbadona, uwielbiam Skrzydlatych oraz Głebian. Ich przygody niesamowicie wciągają i są po prostu genialne. Co więcej, bardzo spodobały mi się przemyślenia Lucka oraz Freya. Dodało im to ludzkich cech, a także piękne podsumowało dzisiejszą rzeczywistość.
Książka jest na prawdę świetna, zresztą jak cały cykl. Polecam serdecznie :)

książek: 58
Ela | 2017-03-27
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Jak cała seria o kocie syjamskim -dedektywie (?) bardzo dobra. Polecam

książek: 85
MonikaM | 2017-03-27
O książce: Milaczek
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Silaca sie na zabawna i nowoczesna opowiesc o kobietach i ich potrzebach. Niestety do Dziennik Bridget Jones albo Sex w wielkim miescie bardzo jej daleko. Mozna ja uznac jako lekki i relaksujacy romansik z gdzieniegdzie zabawnymi tekstami, ale to chyba za malo zeby ocenic te ksiazke jako warta przeczytania lekture.

książek: 2981
Zuela | 2017-03-27
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Jak to u Cobena-trup ściele się gęsto,a wszystko ma początek w młodości bohaterów.Bogacze zawsze twierdzą,że wszystko i wolno i w większości przypadkówm maja racje.Za pienize można kupic wszystko i każdego.Lekki kryminał,ale Coben ju z mi się przejadł.Jest powtarzalny

książek: 2335
Basia Siedlecka | 2017-03-27
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Świetna komedia kryminalna, czytam następne powieści tej autorki :)

książek: 448
Kokosanka | 2017-03-27
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Lubię ten duet. O ile w większości kryminałów/thillerów już po połowie ksiażki domyślam się, kto jest mordercą, tutaj Douglas i Child trzymają w napięciu do końca. Nieprzenikniony Pendergast, osoby poboczne, wartka akcja. Naprawdę czasem zastanawiam się, dlaczego jest tak mało ekranizacji książek.. Tą czytałam w napięciu. Polecam.

książek: 69
PolihymniaCadavre | 2017-03-27
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Bez przesady, nie jest to żadne arcydzieło.

Czytałam. Byłam czytana.
W szklance obok leżała pestka po śliwce.
Jej chropowata struktura dziwiła mnie mocniej z każdym momentem.
Książka, zdania, cytaty.

(Nic szczególnie wielkiego, naprawdę wielu może taką książkę napisać w dzień; opartą na retrospekcjach - każdy je ma; słowach kluczach - byleby było mocne, sentymentalne uderzenie! I na enterach. W odpowiednim momencie.

książek: 58
Ela | 2017-03-27
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Wspaniale się czyta. Dobry kryminał z dużym poczuciem humoru. Dla miłośników kotów ;) i nie tylko

książek: 1112
almos | 2017-03-27
Dodana: dzisiaj

Książka o prześladowaniach komunistów przez komunistów w latach 1947-56. Świetny opis paranoicznej atmosfery podejrzliwości i donosicielstwa na szczytach władzy. Znakomite przedstawienie mentalności komunistycznej, tego zaczadzenia, które każe wierzyć ślepo partii i godzić na wszystko. Dokładne przedstawienie stopnia zależności od ZSRR. Świetny styl książki. To wybitne dzieło historyczne.

W tym potężnym tomie (ponad 1000 stron!) Robert Spałek przedstawił szczegółowo i wyczerpująco prześladowanie komunistów przez komunistów w PRLu w latach 1947-1956. W ówczesnej atmosferze stalinowskiej paranoi, w każdym kraju komunistycznym odbywały się wielkie procesy prominentnych komunistów zakończone wyrokami śmierci. Polska była tu o tyle wyjątkiem, że do wielkiego procesu nie doszło, ale trochę niektórych towarzyszy pomęczono. Mowa jest o ok. 800 osobach, co było ułamkiem procenta osób ówcześnie represjonowanych.

Wszystkie zarzuty wobec komunistów wyssane były z palca, ale ciężkim...

książek: 2981
Zuela | 2017-03-27
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Fajnie,mająć pieniądze, mieć możność spróbowania zmiany swojego zycia.Znana aktorka i poczytny pisarz książek dla dzieci spotykają się poprzez znajomość z pewnym księdzem.Ciężej jest zmieniać swoje życie nie mająć pieniędzy,perspektyw i możliwości powrotu do wypasionych domów

książek: 34
arek676 | 2017-03-27
O książce: Success and Change
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Akurat ostatnio miałem "przyjemność" sięgnąć po ten tytuł. Strasznie wymęczona książka. Wspomniałem o tym na swoim blogu. Gdyby ktoś miał chęć to zapraszam. http://piaskownicameksa.pl/mentoring-naszych-czasow-czyli-czy-warto-sluchac-coacha/

książek: 2981
Zuela | 2017-03-27
O książce: Willow
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Znany psychiatra adoptuje dziewczynkę,ale nie przyznaje się,że jest to jego córka ze związku z pacjentką z jego kliniki.Gdy umiera Willow poznaje prawdę i udaje się na Florydę by odnaleźć matke biologiczną i prawdę o sobie.Jaki wpływ na Willow będą mieli bogacze,z którymi się zadaje i romans z młodym dziedzicem foruny?

książek: 85
MonikaM | 2017-03-27
O książce: Trzeci klucz
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Zawila akcja i 2 rownolegle historie, a wlasciwie 3, bo jedna z nich jest wciaz niewyjasniona. Dobrze sie czyta i z checia jak najszybszego dowiedzenia sie co sie stalo. Mimo ze Jo Nesbo nie zaniza poziomu to nadal uwazam ze Czerwone Gardlo to jak naraie najlepsza czesc z serii o Detektywie Hole.

książek: 415
Agata | 2017-03-27
O książce: Dziecko last minute
Dodana: dzisiaj

Kalina ma 46 lat i jest w ciąży z mężczyzną, którego poznała kilka tygodni temu. Kobieta wreszcie przeciwstawiła się matce i zaczęła żyć swoim życiem, według własnych upodobań i zachcianek. Jednak relacja z matką wciąż pozostaje skomplikowana. Na dodatek, po odnalezieniu ojca, który w mniemaniu matki miał być od lat martwy, relacje między Kaliną a jej matką uległy pogorszeniu. Czy Kosma - ojciec dziecka Kaliny i nienarodzone jeszcze maleństwo wniosą dużo zmian? Czy będą to zmiany na dobre, czy gorsze? I jak nowa sytuacja wpłynie na życie trzech pokoleń kobiet: Konstancji, Kaliny i Kiry? Dziecko last minute to po Hormonii drugi tom cyklu Matki, czyli córki. Jeszcze lepszy, jeszcze zabawniejszy!

O ile Hormonię czytało mi się lekko i przyjemnie, tak przy Dziecku last minute po prostu przepadłam! Przeczytałam jednym tchem, w dwa wieczory, w towarzystwie śmiechu, łez rozbawienia, zupełnie oderwana od rzeczywistości i upływu czasu.

W życiu Kaliny zachodzi wiele zmian. Po powrocie z...

książek: 58
Ela | 2017-03-27
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Bardzo dobrze się czyta. Dla kogos kto nie ma pojęcia o byłych (?) realiach zycia kobiet wschodu.

książek: 2427
joly_fh | 2017-03-27
Na półkach: Przeczytane
Dodana: dzisiaj

Spodziewałam się po tej książce czegoś w rodzaju "Rzek Londynu", niestety otrzymałam nudne powieścidło, napisane w stylu powieści wiktoriańskich, w którym gros "akcji" to dialogi o niczym. Magia natomiast, owszem, jest, ale miałam wrażenie, że to, o czym pisze Clark to czyste dyrdymały. Brakuje nie tylko iskry, ale i wiarygodności (nawet mimo tego, że jest to powieść fantastyczna).

książek: 2981
Zuela | 2017-03-27
O książce: Ofiara
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: dzisiaj

Żona Willa Trenta nie daje mu spokoju od dnia ich poznania w sierocińcu.Pojawia się i znika burząć ciężko wypracoany spokój agenta i usiłując zniszczyć jego związek z panią doktor.Podbiera nawet jej rzeczy.Ale gdy okazuje się,że Angi miała córkę nawet Will jest w szoku.Czyją krew znajduje policja w starym magazynie wraz z e zwłokami byłego policjanta.Czy bogaty koszykarz oskarżony o gwałt na coś z tym wspólnego.?A ngi zawsze spada na cztery łapy...i zawsze wie,że nie opduści Trentowi


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd