Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Najnowsze opinie czytelników
książek: 5
Agnieszka | 2018-05-23
O książce: Czar Wielkiej Sowy
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Cudowna,magiczna,czytałam ją jako dziecko,przeczytałam moim dzieciom.Szkoda że zapomniana..

książek: 1311
Marta | 2018-05-23
O książce: Laleczki
Dodana: wczoraj

Droga Tachykardio!

Czasem zastanawiam się czym kieruję się przy wyborze książek? Na pewno sympatią do Autora (bo dobrze wiedzieć, co nowego napisał), opisem książki, czasem okładką, a czasem tym, że wcześniejsza ksiażka powaliła mnie na kolana, bądź podobała mi się tak bardzo, że miałam ochotę na inną pozycję tego Autora. Tak właśnie było z książką Anny Snoekstra „Laleczki”. Jej debiut literacki „Córeczka” był świetny. A jak było z tą?
Colmstock to małe miasteczko, gdzie każdy zna każdego. Młodzi ludzie albo uciekają w lepszy świat albo parają się handlem narkotykami. Podczas pożaru, który strawił budynek sądu zginął nastolatek, który był ulubieńcem mieszkańców. Jednak mieszkańcami zawrzało gdy pewnego dnia na progach kilku domów znaleziono porcelanowe laleczki, łudząco podobne do dziewczynek mieszkających w tym miejscu. Ambitna Rose, która chce zostać dziennikarką postanawia sama rozwiązać zagadkę lalek. Chce napisać artykuł, który sprawi, że wyrwie się z tego miasta i zacznie...

książek: 24
Kucharz | 2018-05-23
O książce: Ciemność płonie
Na półkach: 2018, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Przyjemne czytadło. Może lektura nie wchłonięła mnie bez reszty jak tytułowa Ciemność, może w jej trakcie nie miałem wypieków na twarzy, ale na pewno miło spędziłem przy niej czas.
Autor ma lekkie pióro, przez co z łatwością moja wyobraźnia z liter tworzyła sugestywne obrazy. Do tego dochodzą bohaterowie (każdy ze swoją historią), których da się lubić.
Książka raczej nie ma wielkich ambicji, straszy w stopniu minimalnym, miejscami razi naiwnością (np. bohaterka bez żadnych wątpliwości przyjmuje,że musi przenieść się na dworzec, gdyż w jej życie po prostu wkroczyła tajemnicza Ciemność). Pomimo tego jednak śmiało można po nią sięgnąć, zwłaszcza jeśli szuka się odmiany od najpopularniejszych obecnie polskich twórców ;)

książek: 76
Książkowe_wino | 2018-05-23
O książce: Tryjon
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Tryjon z pozoru wydaje się zwykłą młodzieżówką, ale taką nie jest. Niektóre momenty bywały bardzo drastyczne (np. kanibalizm), więc nie wszyscy będą w stanie to spokojnie przeczytać. Na szczęście to tylko drobnostki, także nie warto się mocno tym przejmować. Całość naprawdę płynnie się czytało, bywały momenty szokujące, zabawne czy też zwyczajnie przykre. Sama Mila, jej historia i świat Tryjonu były dla mnie ogromnie fascynujące. Podoba mi się, że autorka pisze dokładnie to, co ma na myśli i trzeba naprawdę to potrafić, a nie wszyscy pisarze są zdolni w tym stopniu. Chętnie sięgnę po jej inne książki, a tę polecam każdemu fanowi młodzieżówek, romansu oraz rozbudowanej fantastyki z elementem psychologii.
Całość recenzji ze szczegółami pod tym linkiem: http://ksiazkowewino.blogspot.com/2018/05/tryjon-melissa-darwood-wyd-sine-qua-non.html

książek: 321
Ledarg1916 | 2018-05-23
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Przyznam szczerze, że nie tego się spodziewałem, byłem przekonany, iż „Bundesliga” jest historią, opowiadającą o wszystkich klubach niemieckich, o ciekawostkach z nimi związanych, znanych postaciach itp. Co się okazało? To opowieść byłego piłkarza i trenera Heinza Hohera. Poznajemy tu przede wszystkim jego historię.
Nie brakuje tu anegdot, tragicznych wątków, ciekawostek, faktów. Nie jest to jednak opowieść o całej Bundeslidze, choć dzięki Hoherowi możemy się wiele dowiedzieć, bowiem jako piłkarz i trener miał spory wpływ na to, co działo się w lidze naszych zachodnich sąsiadów. Śledzimy początki zawodowej ligi, jej rozwój i rozkwit.
Czy zatem rozczarowałem się? Nie! Wprawdzie w Niemczech od lat kibicuję Bayernowi (nie, nie jestem sezonowcem, bo gra tam Lewandowski – prawdę mówiąc nawet go nie lubię, moimi idolami byli Lothar Matthaus i Jurgen Klinsmann), więc trochę mi zabrakło smaczków o Bawarczykach, ale i tak czyta się to bardzo dobrze. Fanom piłki nożnej mogę polecić. Kibice...

książek: 425
kejt | 2018-05-23
Na półkach: 2018, Przeczytane, Ulubione, Posiadam
Dodana: wczoraj

Wspaniała historia. Tyle pięknych słów. Mam wrażenie jakbym razem z bohaterką na nowo uczyła się wszystkich emocji za sprawą tej książki.

książek: 25
Lucca | 2018-05-23
O książce: Maszkaron
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Do niedawna nazwisko Pustkowiak zupełnie nic mi nie mówiło. Nie czytałam wcześniej żadnej je książki. Na szczęście jednak ten stan rzeczy uległ zmianie, ponieważ ostatnio przeczytałam najnowszą książkę tej autorki. Mowa tutaj o Maszkaronie.
Byłam brzydka. Byłam brzydka, jednak nie tym rodzajem brzydoty, który wywołuje współczucie, byłam brzydka tym rodzajem brzydoty, który wywołuje zdumienie i odrazę – gdyby nadziać mnie na kij i chodzić ze mną po ulicach, na pewno by się wyludniły.
Główną bohaterką i zarazem narratorką opowieści jest Marianna – młoda dziewczyna, bardzo współczesna. Można powiedzieć nawet, że współczesna do bólu. Tytułowy Maszkaron to dziewczyna, która boryka się z wieloma problemami. Jest osobą samotną, chociaż stroni od innych ludzi. Wydaje się jednak, że w tej swojej samotności świetnie się odnajduje. Mimo, iż z jednej strony chce za wszelką cenę unikać spotkań z innymi osobami, to w głębi duszy pragnie kontaktów i takich typowych relacji międzyludzkich....

książek: 1131
Hari_Seldon | 2018-05-23
Na półkach: 2018 - komiksy, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Kolejny zbiór zeszytów przedstawiających różne historie. Mamy tu opowieść z początków działalności Batmana, kolejne spotkanie z Man-Batem, coś w rodzaju alternatywnej wizji Gotham, a także zestaw jubileuszowych komiksów.

Tom otwiera zeszyt nawiązujący do historii „Rok zerowy”, która w serii „Batman” skupiała się początkach działań Człowieka-Nietoperza. Opowiadana tutaj opowieść przywodzić może na myśl komiks „Batman – Rok Pierwszy” – akcja skupia się tu na młodym Jimmym Gordonie, którego przeciwnikami nie są tutaj gangsterzy, ale skorumpowani policjanci. Korupcja przedstawiona tu jest na wręcz porażającą skalę – objawia się ona zarówno przy drobnych przeoczeniach, jak i przy otwartej współpracy z gangsterami. Niemal każdy w policji jest w taki czy inny sposób zamieszany, a samotna krucjata Gordona wydaje się bezcelowa. Właśnie dzięki osadzeniu w głównej roli zwykłego człowieka w otoczeniu bardzo przyziemnych przeciwników sprawia, że akcja jest tak emocjonująca – szczególnie finał...

książek: 176
PabloW | 2018-05-23
O książce: Władca Pierścieni
Dodana: wczoraj

ARCYDZIEŁO! Nic dodać, nic ująć. Długo czytałem, ale nie dlatego, że się męczyłem, wręcz przeciwnie raczej się delektowałem (jeśli mogę tego sformułowania użyć względem papierowej książki). Nie zliczę już, ile razy przed przeczytaniem książki obejrzałem ekranizację, swoja drogą też już klasyk filmowy. Napiszę na pewno największy banał na świecie, o którym wie każdy mól książkowy, ale ekranizacja nie dorasta jednak do pięt treści książki, którą zawarł J.R.R. Tolkien w swoim niesamowitym dziele. Przyznam się, że nie czytałem wszystkich dodatków załączonych do tego wydania (chyba najnowszego) i skupiłem się wyłącznie na samej treści głównej, ale pewnie kiedyś wracając do niej, bo na 100 % się to stanie, zajrzę i do nich. Co do samej treści, nie miałem pojęcia o wielu wątkach pobocznych, nie wspomnianych w filmach nawet słowem, co było miłym zaskoczeniem i tylko zwiększyło przyjemność z czytania. Cudowna po prostu, jedna z nielicznych, której dałem 10/10, ale być może jedyna, która...

książek: 1067
Volumen | 2018-05-23
O książce: Mistrz ceremonii
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Kiedy sięgam po książki Bolton wiem, że nie będę się nudzić. I co najważniesze zawsze mnie zaskoczy. W tym przypadku wątkiem magicznym. Książka świetnie skonstruowana, ciekawe postacie. Polecam

książek: 689
dorotie | 2018-05-23
Na półkach: 2018, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Veronica Roth znana jest nam wszystkim z bardzo dobrej trylogii young agult "Niezgodna". Po fenomenie tej serii, którą zachwyciłam się również i ja z wielką chęcią sięgnęłam po najnowszą serię autorki. Pierwsza część nosi tytuł "Naznaczeni śmiercią', druga zaś "Spętani przeznaczeniem", która miała premierę właśnie dzisiaj.
Zacznę od tego, że Veronica Roth wykreowała całkowicie nowy świat, a nawet nie świat, ale wszechświat. Stworzyła nowe planety, która każda słynie z czegoś innego, stworzyła nowe jednostki miary i czasu, a także wymyśliła nowe gatunki zwierząt i roślin.

W książce głównymi bohaterami są Cyra oraz Akos. Oboje żyją na planecie Thuvhe, jednak należą do osobnych rodów. Ludzie z Thuvhe cenią cobie wartości rodzinne, przyjaźń j jedność, jednak jedność ta została wystawiona na próbę w postaci ludu Shotet, do którego należy Cyra. Na czele Shotet stoi cyniczny i bezwzględny brat Cyry, Ryzek.
Pewnego dnia Akos wraz ze swoim bratem Eijah zostają porwani przez armię Shotet....

książek: 99
Marek N | 2018-05-23
O książce: Adres nieznany
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Książka przeczytana jednym ciągiem. Osobiście wolę dłuższe opowiadania, jednak w tym przypadku od razu nastawiłem się na odprężenie i nie zawiodłem się. Barwne fabuły, szybka akcja i niezłe dialogi oraz duże zróżnicowanie okresów życia Reachera gwarantują całkiem dobrą lekturę

książek: 1067
Volumen | 2018-05-23
O książce: Kluczowy świadek
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Przyzwoicie napisany kryminał. Kawał detektywistyczne roboty. Ciekawa historia. Napewno sięgnę po kolejne części.

książek: 187
Alicja Kaczmarek | 2018-05-23
O książce: Szklany tron
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Zabawa przednia. Bez cienia ironii - bawiłam się wyśmienicie, choć nie jestem pewna, czy autorka wie, że napisała parodię gatunku. Mój hit to "Główny Bibliotekarz". Wielkimi literami. Fantasy aż miło!

książek: 87
iminfectedpl | 2018-05-23
O książce: Piter. Wojna
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

http://iminfected.pl/piter-wojna-szymun-wroczek/


Pomimo upływu czasu, świat dotknięty skutkami wojny nuklearnej wcale tak bardzo się nie zmienia. Ciągła walka o zasoby i terytorium trwa, a ludzkie życie jest warte mniej, niż zniszczone obuwie. Uber, który przez swój ciężki charakter nabawił się wielu kłopotów powraca, by stanąć do walki z nowym zagrożeniem w tunelach petersburskiego metra. Nie wiąże się ono z mutantami, ani podwyższonym promieniowaniem. W grę wchodzi rozpoczynającą się wojna, która na zawsze może zmienić losy wszystkich ocalałych schronionych pod ziemią.

Oczekiwana od dłuższego czasu przez fanów świata Uniwersum Metro 2033 kontynuacja znakomitego „Pitera” autorstwa Szymuna Wroczka – „Piter. Wojna”, w końcu ujrzała światło dzienne. Nie tylko pokazuje ona dalsze losy znanych z pierwszego tomu bohaterów, ale rozpoczyna ona zupełnie nowy rozdział w całym uniwersum, którego akcja toczy się w 2035 roku. Jak po tylu latach przerwy poradził sobie autor? Bardzo...

książek: 15
Wulvghar | 2018-05-23
O książce: Bezcenny
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Bardzo dobra książka. Czyta się szybko i nie można przestać :) Ciekawa historia wciągająca od samego początku do ostatniej strony. Polecam szczerze.

książek: 304
Natalia Anna | 2018-05-23
O książce: Zerwa
Na półkach: Ulubione, Przeczytane, Posiadam
Dodana: wczoraj

Wrócił prawdziwy Wiktor Forst! "Zerwa" zdecydowanie bardziej przypomina początkową trylogię niż czwartą "Deniwelację". Świetna powieść - czyta się błyskawicznie, co chwila zmieniając zdanie na temat Forsta, Bestii z Giewontu i wszystkich innych bohaterów. Akcja dzieje się szybko i ma mnóstwo zwrotów, od których może zakręcić się w głowie! Tak szybkie tempo nie pozwala się nudzić.

książek: 1363
Magdalena | 2018-05-23
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Thriller/sensacja/kryminał? Może przez jakieś kilkanaście stron. "Mój największy błąd" to raczej powieść romantyczno-obyczajowa. Zmarnowałam na nią kilka dni do samego końca licząc, że autorka jednak zaskoczy mnie jakimś sensacyjnym zakończeniem. Może "największym błędem Roz" jednak okaże się coś, o czym nie pamięta, a powinna? (Bez spoilera.) Książka jak dla mnie to słabizna, a jedyną jej zaletą było zagłębienie się w fizjoterapię, krótkie opisy zabiegów i dolegliwości pacjentów.

książek: 715
krolewna | 2018-05-23
Na półkach: 2018, E-book, Przeczytane
Dodana: wczoraj

Drugie podejście do autorki i drugi raz mieszane uczucia...
Podobnie jak w przypadku "Kołysanki" książka dobrze napisana, ciekawy pomysl na fabułę (kobieta będąca żoną, matką, reporterką i ... nimfomanką zaspokajającą swoje zwierzęce potrzeby z każdym kto w danym momencie wpadnie jej w rękę).
Ale mimo tych plusów nie potrafię się zaangażować w styl autorki. Przeczytalam, nie żałuje ale myślę, że długo ta historia we mnie nie zostanie.

O ile "Kolysanką " byłam mocno zawiedziona ponieważ czegoś zupelnie innego spodziewałam się po nagrodzie Goncourtow, tak do tej podeszłam już z dużo niższymi oczekiwaniami. Uważam jednak, że Kolysanka jest lepsza.

książek: 96
Unitato | 2018-05-23
Na półkach: Przeczytane
Dodana: wczoraj

Autor zdecydowanie nie potrafi ukryć swojego nastawienia. W trakcie lektury miałam wrażenie, że stara się demonizować rodzinę królewską i jedynie od czasu do czasu przypomniał sobie, że wypada napisać coś miłego. Zwłaszcza pod koniec książki nie potrafi wyciągnąć sensownych wniosków (kto by pomyślał, że w dobie internetu w księgarniach znikną półki poświęcone rodzinie królewskiej).
Szczerze nie polecam, zostawia lekki niesmak i zawód. Najmłodsze pokolenie rodziny królewskiej sprowadza do roli zagrania PRowego a o małżonce Williama jest w stanie napisać jedynie, że jest fotogeniczna i ładnie ubrana. Wielka szkoda, bo książka nie została wydana aż tak dawno a nic konkretnego nie można przeczytać jeśli chodzi o wydarzenia po 2005 roku.
Odsyłam do pomocnej recenzji, jak widać autor lubi się powtarzać
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/182139/tajemnice-windsorow/opinia/14532671#opinia14532671


Popularne półki

Znajdź nas na Facebooku

zgłoś błąd zgłoś błąd