- tytuł oryginału
- The Hiram Key
- data wydania
- listopad 2006 (data przybliżona)
- ISBN
- 83-923317-5-3
- liczba stron
- kategoria
- Literatura popularnonaukowa
- język
- dodała
- Pistacia
Książka "Klucz Hirama. Faraonowie, templariusze, masoni i odkrycie tajemnych Zwojów Jezusa" autorstwa Christopher'a Knight'a i Roberta Lomasa zalicza się do nurtu literatury popularno-naukowej poruszające "gorące" i działające na wyobraźnię tematy spopularyzowane przez książki Dana Browna: historię masonów i templariuszy, wywodząc ją od starożytnego Egiptu, ale również przedstawia alternatywną...
źródło opisu: merlin.pl
źródło okładki: merlin.pl

Opinie czytelników (46)
Pomysł niby fajny: bazując na współczesnych rytuałach inicjacyjnych lóż masońskich udowodnić, że wywodzą się one aż z czasów starożytnego Egiptu, a początki wolnomularstwa sięgają czasów templariuszy, a nie dopiero XVIII wieku. No tak, wszystko to wygląda wspaniale, nadaje też samemu wolnomularstwu świetności antycznego rodowodu, wiążąc je z najpiękniejszymi ideałami wszech czasów. Sęk w tym, że cały wywód przeprowadzony jest tak chaotycznie i opiera się bardziej na pobożnych życzeniach jego autorów, niż na rzeczywistych dowodach.
Nie neguję ich racji, to nie o to chodzi. Wiele z przytoczonych w tej książce zagadnień jest bardzo ciekawych (na przykład powiązanie Jakuba de Molaya z całunem turyńskim czy wątek brata Jezusa, Jakuba) i w sumie układa się to w sensowną całość. Tyle tylko, że to, co autorzy określają jako "dowody", jest w większej mierze ich własnymi interpretacjami i domysłami, niejednokrotnie mocno naciągniętymi tak, aby pasowały do głównej myśli. Dlatego trudno uznać...
Prawdziwa perełka literatury popularno-naukowej. Prosty, zrozumiały język. Wciągająca. Skończyłam w 3 tygodnie czytając śr. godzinę dziennie, a więc bardzo przyjemna lektura.
mam w planie przeczytac
Moja Biblioteczka
Cytaty z książki
W XVI i XVII wieku Kościołem katolickim kierowali zadowoleni z siebie konserwatyści, którym rozdęte... więcej Christopher Knight – Klucz Hirama. Faraonowie, templariusze, masoni i odkrycie tajemnych Zwojów Jezusa
Chrześcijaństwo stało się raczej kultem rytuału niż idei, teologia zaś wycofała się, ustępując miejs... więcej Christopher Knight – Klucz Hirama. Faraonowie, templariusze, masoni i odkrycie tajemnych Zwojów Jezusa
Drugi Mesjasz. Templariusze, całun turyński i wielkie tajemnice masonerii
Christopher Knight, Robert Lomas