Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

W staropolskiej kuchni i przy polskim stole

Wydawnictwo: Interpress
7,39 (33 ocen i 10 opinii) Zobacz oceny
10
4
9
2
8
11
7
6
6
6
5
4
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
8322317123
liczba stron
332
słowa kluczowe
kuchnia staropolska
język
polski
dodała
kamk

Ze wstępu: "Książka kucharska? Oczywiście że kucharska, tyle że nieco odmienna, bo ujęta w formę gawędy, w której przeplatają się typowo polskie przepisy kucharskie oraz - szkicowo zarysowana - historia polskiego obyczaju kulinarnego. O kuchni staropolskiej pisze i mówi się wiele. Jedni ganią w niej nie znającą miary rozrzutność oraz nadmiar trunków, inni zaś wielbią jej niewątpliwe uroki:...

Ze wstępu:
"Książka kucharska? Oczywiście że kucharska, tyle że nieco odmienna, bo ujęta w formę gawędy, w której przeplatają się typowo polskie przepisy kucharskie oraz - szkicowo zarysowana - historia polskiego obyczaju kulinarnego.

O kuchni staropolskiej pisze i mówi się wiele. Jedni ganią w niej nie znającą miary rozrzutność oraz nadmiar trunków, inni zaś wielbią jej niewątpliwe uroki: swojskość, prostotę i dostatek.

Bywało różnie - ale kuchnia staropolska to nie tylko i nie wyłącznie kuchnia magnacka, pochłaniająca całe fortuny, lubująca się w przepychu i budząca zdumienie ilością składających się na ucztę dań.

Na tę prawdziwą kuchnię staropolską złożyły się trzy "kulinarne wątki": chłopski, mieszczański i szlachecki. W ciągu minionych wieków bądź zbliżały się one do siebie, bądź oddalały, aż wreszcie splotły się w jeden, zróżnicowany i bogaty, obejmujące wszystkie elementy polskiego "stylu kulinarnego"."

 

źródło opisu: Interpress, 1986

źródło okładki: zdjęcie autorskie

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (104)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 408
Marzena | 2016-10-20
Na półkach: Posiadam, Ulubione, Przeczytane

Każdy z nas zna książki kucharskie, w których jeden przepis na milion nadaje się do wykorzystania. Reszta, to jakieś dyrdymały okraszone ciekawymi zdjęciami dań, które za cholerę w realu nie będą tak wyglądały, że o smaku nie wspomnę.

Ta książka, jest całkowitym tego przeciwieństwem.
Wydana w 1979 roku, zawiera w sobie zbiór tradycji, wartości, dziedzictwa historycznego naszego kraju w postaci przepisów kuchni staropolskiej. Można tak, naprawdę.
Na dodatek, przeważająca ich część, to istne skarby, coś na kształt sekretnych babcinych przepisów (jak piernik staropolski, czy masa makowa), z których z powodzeniem można korzystać!
Sięgam po to dzieło, nie tylko kiedy przyjdzie mi ochota zrobić rodzinie pączki czy struclę, ale tak po prostu...Czasami, czytam tylko umieszczone między rozdziałami gawędy opisujące polskie obyczaje, ale bywa też, że same przepisy, po lekturze których nabieram takiej ochoty na babkę muślinową, że tylko siłą woli powstrzymuję się przed rozbiciem 24 jaj,...

książek: 496
Suzi | 2013-09-08
Przeczytana: 08 września 2013

Jedna z książek, które czytywałam rodzinie do niedzielnego obiadu. Wspomnienie z czasów podstawówki: "A zachlap to rosołem, to Babcia dostanie zawału!" (terror wychowawczy do dziś uważam za dopuszczalny, gdy chodzi o dbanie o domową literaturę) i przytaczanie fragmentów w rodzaju "A zaczęło się tak: król czeski i cesarz rzymski Karol wyraził się obelżywie o matce króla węgierskiego Ludwika..." - to dowody na potwierdzenie, że nie jest to książka kucharska, ale coś o wiele ważniejszego. Dostarczyła mi ona pierwszej wiedzy historycznej i zaznajomiła z odległym już stylem pisania, który cieszy do dziś. Znaleziona ponownie w zakamarkach domu i czytana z sentymentem. Aż trochę żal oddać, ale już obiecałam, prawda? Pójdzie w dobre ręce. Jeśli kiedyś znajdziecie ją w jakimś antykwariacie, polecam serdecznie.

książek: 545
gloria81 | 2013-11-25
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 24 listopada 2013

Duża dawka historii, tradycyjne przepisy, legendy i zwyczaje. Jedna z lepszych książek kulinarnych jakie miałam okazję czytać. Cieszę się, że znalazła się na mojej półce i szczerze polecam wielbicielom polskiej kuchni.

książek: 1
zibi0358 | 2012-12-31

To wspaniała książka, przywołująca fenomenalne polskie przepisy , zachwycamy się kuchnią francuską , a nasza staropolska w niczym jej nie ustępuje ,od lat korzystamy z przepisu na farsz makowy i łamańce są genialne.Przykro ,że nie ma wznowień i egzemplarze , które są w obiegu bywają mocno wyeksploatowane i jeśli wypadną z obiegu może zaniknąć część ta wspaniałej tradycyjnej kuchni polskiej.

książek: 762
Rockmargot | 2013-09-25
Przeczytana: 25 września 2013

Nie pozostaje mi nic innego jak uchylić kapelusza przed autorami i powracać do lektury owego dziełka. Nie jest to książka stricte kucharska. To spisany etos polskiego jedzenia, kultury i tradycji - suto zakropiony pitnym miodem i okraszony w równej mierze wędzonką, jak i anegdotą.

książek: 447
Kamila | 2012-08-12
Na półkach: Ulubione, Przeczytane, Posiadam

Świetna książka, w której oprócz staropolskich przepisów znajdziemy także wiele informacji o tematyce historycznej, kulturowej, obyczajowej. Jest fantastyczna.
A najbardziej ją lubię za przepis na piernik. Przepyszny, wspaniały, długodojrzewający. Mój ulubiony :)

książek: 491
Ell | 2014-08-01
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, Kulinaria

Chociaż kartki z niej wypadają (przy każdym kolejnym zaglądaniu coraz bardziej), to chętnie wracam do niektórych przepisów - okazały się bardzo smakowite.

książek: 262
sapho | 2014-01-08

Kolejny klasyk wśród książek kucharskich. Nie widziałam jeszcze egzemplarza, z którego by nie wypadały kartki. Najulubieńszy przepis na farsz do makowca.

książek: 22
outcrow | 2012-03-12
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Książkę polecam każdemu fanatykowi staropolskiej kuchni. Dla mnie ta pozycja jest bezcenna, pomimo faktu, że nie ma w niej oszałamiającej ilości przepisów. Nie znajdzie w niej również zdjęć, natomiast przepis na Makownika jest mistrzowski.

książek: 2549
justi | 2011-07-26
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Książka nie tylko z doskonałymi przepisami, ale też z wiedzą historyczną i kulturową o kulinarnych zwyczajach naszych przodków. Przepisy stare - i zmodyfikowane.

zobacz kolejne z 94 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd