Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce

Wydawnictwo: Muzeum Etnograficzne im. Seweryna Udzieli w Krakowie
7,5 (16 ocen i 5 opinii) Zobacz oceny
10
1
9
1
8
7
7
4
6
2
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788361369158
liczba stron
159
słowa kluczowe
literatura polska, kulinaria
język
polski

Esej o nowej anatomii smaku, o jego pamięci i dziedziczeniu; o dalszych i bliższych korzeniach naszej teraźniejszości, odczytywanej poprzez obyczaje stołu. Wojciech Nowicki pokazuje zmiany, jakim uległy nasze przyzwyczajenia. Zabiera czytelnika w podróż po literaturze, pokazując, jak w jej zwierciadle odbija się kuchnia. Przytacza stare i nowe książki kucharskie, kuriozalne jadłospisy, domowe...

Esej o nowej anatomii smaku, o jego pamięci i dziedziczeniu; o dalszych i bliższych korzeniach naszej teraźniejszości, odczytywanej poprzez obyczaje stołu. Wojciech Nowicki pokazuje zmiany, jakim uległy nasze przyzwyczajenia. Zabiera czytelnika w podróż po literaturze, pokazując, jak w jej zwierciadle odbija się kuchnia. Przytacza stare i nowe książki kucharskie, kuriozalne jadłospisy, domowe receptury. Pisze o przestrzeniach, w jakich rozgrywa się historia kuchni w Polsce, a także o jej bohaterach choćby kelnerze, domowej kucharce, czy chińskim kucharzu, który założył restaurację w Warszawie. Książka Nowickiego to nie tylko rozprawa o sprawach stołu, ale nade wszystko zmysłowy opis codzienności.

 

źródło opisu: nota wydawcy

źródło okładki: wydawca

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 10
daren19 | 2012-05-16
Na półkach: Przeczytane, Ulubione
Przeczytana: 2011 rok

Smakowita. I kropka. Krytyczne spojrzenie na zjawisko pizz kaszubskich, podróbek spożywczych "łosoś a'la mintaj" i innych polskich dziwolągów kulinarnych. Lekki styl gawędziarski oraz silny punkt widzenia (z którym się można zgodzić lub nie). W centrum opowieści stoi stół a koło niego kręcą się wszystkie powiązane z nim tematy - domowe jedzenie, zmiany kulinarnych przyzwyczajeń polaków, jak przetłumaczyliśmy na nasze kuchnie innych narodów. Bez naukowego zadęcia. Bardzo ulubiona

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Zanim zasnę

Książka trzyma w napięciu i niewiedzy od pierwszej do ostatniej strony. W momencie gdy wydaje nam sie, że nic nas nie zaskoczy - fabuła zmienia się w...

zgłoś błąd zgłoś błąd