Płetwa rekina i syczuański pieprz. Słodkokwaśny pamiętnik kulinarny z Chin

Tłumaczenie: Joanna Hryniewska
Wydawnictwo: Świat Książki
7,1 (110 ocen i 16 opinii) Zobacz oceny
10
4
9
10
8
24
7
42
6
21
5
5
4
3
3
0
2
1
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Shark's fin and Sichuan pepper. A sweet-sour memoir of eating in China
data wydania
ISBN
9788324723775
liczba stron
356
słowa kluczowe
chiny, kuchnia, syczuan, przepisy
język
polski
dodała
marpil

Niezwykłe połączenie książki kulinarnej, podróżniczej i obyczajowej. Autorka, miłośniczka i znawczyni kuchni chińskiej, uchodzi za prawdziwego eksperta w tej dziedzinie. Mnóstwo barwnych anegdot, ciekawostek i przepisy: od popularnych makaronów z wieprzowiną i frutti di mare po... pieczonego węża. Jak pisze autorka: to także opowieść o młodej Brytyjce, która wyjechała do Chin i jadła wszystko,...

Niezwykłe połączenie książki kulinarnej, podróżniczej i obyczajowej. Autorka, miłośniczka i znawczyni kuchni chińskiej, uchodzi za prawdziwego eksperta w tej dziedzinie. Mnóstwo barwnych anegdot, ciekawostek i przepisy: od popularnych makaronów z wieprzowiną i frutti di mare po... pieczonego węża. Jak pisze autorka: to także opowieść o młodej Brytyjce, która wyjechała do Chin i jadła wszystko, niekiedy z zaskakującymi konsekwencjami...

 

źródło opisu: http://www.weltbild.pl/pletwa-rekina-i-syczuanski-...(?)

źródło okładki: http://www.weltbild.pl/pletwa-rekina-i-syczuanski-...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 679
wiedźma | 2013-01-22
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: styczeń 2013

O kuchni chińskiej - a raczej należałoby powiedzieć: o kuchniach chińskich - bez stereotypów (więc bez obliczonego na tanią sensację epatowania pieczonymi szczeniaczkami) ale też bez uprzedzeń (czyli o zachwytach nad fakturą gotowanych wołowych ścięgien oraz o tym, czy można zjeść wyciągniętą właśnie z ziemi dżdżownicę).
Dla wszystkich, którzy chcieliby dowiedzieć się czegoś o kuchni Państwa Środka, a dzięki niej, pośrednio - o tegoż kraju mieszkańcach. Bardziej zrozumieć filozofię kulinarną, niż poczytać receptury.

Co mnie drażniło?
Naiwna fascynacja Mao, asekuracyjnie opleciona mętnym tłumaczeniem o jego roli "ikony chińskiej popkultury". Ahaaa...
Lecz o tym tylko w jednym, dosyć krótkim rozdziale.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Marlene

Temat II wojny światowej sam w sobie jest trudny i ciężki. Spodziewałam się lodów kobiety na tle wydarzeń historycznych. Opis jej walki o przeży...

zgłoś błąd zgłoś błąd