Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Płetwa rekina i syczuański pieprz. Słodkokwaśny pamiętnik kulinarny z Chin

Tłumaczenie: Joanna Hryniewska
Wydawnictwo: Świat Książki
7,11 (105 ocen i 15 opinii) Zobacz oceny
10
4
9
10
8
23
7
40
6
19
5
5
4
3
3
0
2
1
1
0
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Shark's fin and Sichuan pepper. A sweet-sour memoir of eating in China
data wydania
ISBN
9788324723775
liczba stron
356
słowa kluczowe
chiny, kuchnia, syczuan, przepisy
język
polski
dodała
marpil

Niezwykłe połączenie książki kulinarnej, podróżniczej i obyczajowej. Autorka, miłośniczka i znawczyni kuchni chińskiej, uchodzi za prawdziwego eksperta w tej dziedzinie. Mnóstwo barwnych anegdot, ciekawostek i przepisy: od popularnych makaronów z wieprzowiną i frutti di mare po... pieczonego węża. Jak pisze autorka: to także opowieść o młodej Brytyjce, która wyjechała do Chin i jadła wszystko,...

Niezwykłe połączenie książki kulinarnej, podróżniczej i obyczajowej. Autorka, miłośniczka i znawczyni kuchni chińskiej, uchodzi za prawdziwego eksperta w tej dziedzinie. Mnóstwo barwnych anegdot, ciekawostek i przepisy: od popularnych makaronów z wieprzowiną i frutti di mare po... pieczonego węża. Jak pisze autorka: to także opowieść o młodej Brytyjce, która wyjechała do Chin i jadła wszystko, niekiedy z zaskakującymi konsekwencjami...

 

źródło opisu: http://www.weltbild.pl/pletwa-rekina-i-syczuanski-...(?)

źródło okładki: http://www.weltbild.pl/pletwa-rekina-i-syczuanski-...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 1057
Koma | 2012-10-17
Przeczytana: październik 2012

Na wstępie zaznaczę, że do tej pozycji przyciągnęła mnie miłość do książek podróżniczych, nie do Chin jako takich. Pod tym względem moja wiedza opierała się na szczątkowych i stereotypowych informacjach.
Dzięki podróżom kulinarnym, swojej miłości do jedzenia i kraju autorka przedstawia życie ludzi w różnych częściach kraju, opisuje przyrodę lecz przede wszystkim odsłania przed nami zupełnie inny sposób myślenia.
Przyznam, że książka mnie po prostu pochłonęła, choć momentami po prostu musiałam odłożyć ją na bok by ochłonąć. Mentalność Chińczyków jest mi zupełnie obca i teraz już wiem, że nigdy nie zaprzyjaźniłabym się z osobą o "chińskim" sposobie myślenia (przynajmniej takim, jaki przestawiono w książce). Kocham zwierzęta, szanuję każde życie; w ludziach cenię empatię i poszanowanie dla innych, w tej książce brak takich osób. Żeby nie być hipokrytką - jem mięso, rozumiem, że jedzenie określonych zwierząt jest zależne od części świata, ale nic, na boga! nic! nie usprawiedliwia okrucieństwa! Nawet zwierzę rzeźne zasługuje choćby na to minimum: szybką i w miarę możliwości bezbolesną śmierć!
Muszę jednak oddać sprawiedliwość - o ile sumienie nigdy nie pozwoliłoby mi zjeść żadnego dania mięsnego przygotowanego przez Chińczyka, to już przepisy na makaron, pierożki, a nawet owoce morza... Moje marzenie! Ślinka ciekła od samego czytania :) Dla ciekawych - w książce znajduje się również kilka przepisów. Do tego to fascynujące podejście do jedzenia; wręcz ekstatyczna miłość i uzależnianie swojego życia od tego co na stole.

Poza moimi osobistymi odczuciami samą książkę oceniam jako rewelacyjną! Wspaniała podróż, fascynujące doznanie czytelnicze!

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Rudowłosa

Orhan Pamuk stworzył fascynującą, pełna kulturowych i literackich odniesień przypowieść o przeznaczeniu. To niemal poetycka gra mitem o Edypie, zabawa...

zgłoś błąd zgłoś błąd