Wyznania francuskiego piekarza

Tłumaczenie: Violetta Dobosz
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
5,97 (33 ocen i 2 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
1
8
3
7
9
6
10
5
6
4
1
3
2
2
0
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Confessions of a French Baker: Breadmaking Secrets, Tips, and Recipes
data wydania
ISBN
978-83-7469-822-1
liczba stron
104
kategoria
literatura faktu
język
polski
dodał
kajakaja

Książka pachnąca świeżym chlebem – dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia. Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z...

Książka pachnąca świeżym chlebem – dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia.

Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite fougasses, bâtards, boules i inne gatunki tradycyjnego prowansalskiego pieczywa.

A ten, kto zatęskni do aromatów z piekarni „Chez Auzet”, będzie mógł spróbować własnych sił: książka zawiera dokładne, pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i zielone oliwki. Wyznania francuskiego piekarza to nie tylko niezliczone praktyczne porady i tajniki rzemiosła, ale także barwna historia czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet.

 

źródło opisu: Prószyński i S-ka, 2008

źródło okładki: http://www.proszynski.pl/Wyznania_francuskiego_piekarza-p-29922-.html

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (103)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 876
Aarionne | 2011-09-30
Przeczytana: 2009 rok

Są takie książki, które się wręcz "pochłania". Tak jest i z tą. Króciutka, na jeden wieczór, ale jest w niej tyle zapachów i smakowitych opisów, że człowiek naprawdę robi się głodny. Książka zdecydowanie zachęca do eksperymentowania w kuchni, do rozsmakowania się w różnych rodzajach pieczywa. Czasem zazdrościmy pracownikom takich miejsc pracy, jak pijalnia czekolady czy herbaciarnia. Po przeczytaniu tej książki zazdroszczę także piekarzom! Ale nie wszystkim - tylko tym, którzy z pieczywa potrafią zrobić dzieło sztuki. Jak Gerard Auzet.

książek: 1725
Maison | 2013-01-18
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 18 stycznia 2013

Książka na jeden wieczór, żeby ją przeczytać. Książka na całe życie, by wiedzieć jak wypiekać codzienny chleb. Urzekająca...

książek: 200
Captain Marvel | 2018-06-18
Na półkach: Przeczytane
książek: 2081
Annam | 2017-12-15
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 83
Małgorzata | 2017-11-21
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 21 listopada 2017
książek: 425
Kornelia | 2017-11-06
Na półkach: Przeczytane
książek: 1169
Marta | 2017-07-20
książek: 2782
mraumrau0009 | 2017-04-26
Na półkach: Przeczytane, Ulubione
książek: 212
nanga | 2016-01-25
Na półkach: Przeczytane, 2016
Przeczytana: 25 stycznia 2016
książek: 298
caroline92 | 2015-04-29
Na półkach: Przeczytane, 2015
zobacz kolejne z 93 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd