Dołącz do nas! To proste.
» Własna biblioteczka
» System rekomendacji
» Zobacz, co czytają znajomi
» 100 tys. zarejestrowanych użytkowników
» 139 tys. książek
» Ponad 230 tys. recenzji
Stwórz własną internetową biblioteczkę,
pokaż co czytasz i dowiedz się,
co czytają Twoi znajomi.
Kliknij tutaj i dołącz do nas!

O kobiecie

ISBN: 978-83-7700-013-7
liczba stron: 222
język: polski
typ: papier
7.11 (54 ocen i 13 opinii)

Kup książkę
Cena od 34,10 zł

Każda kobieta powinna tę książkę przeczytać, żeby zrozumieć siebie. A potem podsunąć swojemu partnerowi, żeby dowiedział się, czego ona od niego oczekuje. Profesor Zbigniew Lew Starowicz opowiada, jes... Każda kobieta powinna tę książkę przeczytać, żeby zrozumieć siebie. A potem podsunąć swojemu partnerowi, żeby dowiedział się, czego ona od niego oczekuje. Profesor Zbigniew Lew Starowicz opowiada, jest dziś polska kobieta. Jak zmieniła się przez ostatnie lata i
czego oczekuje w dzisiejszych czasach od mężczyzny. A może w ogóle go nie potrzebuje, bo nadchodzi era silnych, niezależnych kobiet? I w końcu co na to mężczyźni?

Profesor Zbigniew Lew Starowicz w rozmowie z Barbarą Kasprzycką odkrywa, co naprawdę dzieje się w relacjach pań i panów w zależności od ich osobowości, wymagań,
przyzwyczajeń, ukrytych i nieznanych sobie pragnień, a także jak na to wszystko wpływają nasza kultura, obyczaje i religia. Normy społeczne, opinia innych i gorset tradycji. Czy w takim skomplikowanym świecie w ogóle jeszcze nasze emocje dają się jakoś wytłumaczyć?
Czy z związku lub małżeństwie potrafimy być jeszcze prawdziwi?

W końcu profesor odpowiada też na pytania, które już wiele razy słyszeliście, ale nigdy nie otrzymaliście na nie szczerej i pełnej odpowiedzi, popartej tak ogromnym doświadczeniem. Także na pytania najintymniejsze.

źródło opisu: opis od wydawcy

źródło okładki: okładka od wydawcy

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Moja ocena:
Opinie znajomych
Sprawdź czy twoi znajomi napisali opinie lub dodali książkę do biblioteczki. Zaloguj się
Dyskusje o książce
 (2)

Opinie czytelników
Przeczytana: 08 lutego, 2011

Proszę nie dać się zwieść tytułowi. W "O kobiecie" znajdziemy odpowiedzi na szereg pytań dotyczących nie tylko kobiet, ale także mężczyzn, dzieci, a nawet demonicznych teściowych. Profesor Lew-Starowicz mierzy się z nimi (pytaniami, nie teściowymi) we właściwym sobie stylu - spokojnym, stonowanym i nienachalnym. Sprzyja to samodzielnej refleksji, oraz nie wywołuje u czytelnika poczucia wstydu, niższości, czy lęku, co często ma miejsce podczas styczności z dziełami bardziej arbitralnych specjalistów. Nie znajdziemy więc emocjonalnych oskarżeń, prób ośmieszenia osób lub zjawisk, a rzetelny obraz relacji damsko-męskich, macierzyńskich, ojcowskich, lub ogólnospołecznych. Obraz wyklarowany długoletnimi badaniami, obserwacjami i kontaktami z pacjentami.

Książka składa się z 8 rozmów dotyczących m.in. kobiet, seksu, związków, seksu, zdrad, komunikacji, mężczyzn, czyli tego wszystkiego, co stanowi obiekt rozważań kobiet. Ale czy tylko kobiet? Mężczyźni również powinni znaleźć coś dla siebie. Ilość porad i opinii jest naprawdę wielka. Przytoczone autentyczne sytuacje ludzi mogą być znakomitą pomocą dla wielu związków, gdyż jak wiadomo najlepiej uczyć się na błędach innych.

Sięgając po tę książkę byłem pełen obaw. Głównie o to, jak ułożyła się współpraca autorów nad książką. Poruszanie tematów ważkich i dosyć delikatnych przez kobietę i mężczyznę, niechybnie mogło doprowadzić do sporów, lub złośliwości. Całe szczęście zarówno pytająca pani Barbara Kasprzycka, jak i odpowiadający pan Zbigniew Lew-Starowicz zachowali odpowiedni profesjonalizm, dzięki czemu moje obawy zostały rozwiane, a książka zyskuje w moich oczach status poważnego poradnika, do którego z pewnością będę powracał.

Na półkach: Przeczytane, 2012
Przeczytana: 10 marca, 2012

...czemu dobra, a nie wybitna... Jako produkt, brak jej wad, w postaci literowych/stylistycznych potknięć. Jako "książka" czytała się dobrze, jako poradnik... to nie jest poradnik, dla mądrej, normalnej kobiety, aczkolwiek jestem być może zaburzona, w tę "lepszą" stronę i pod tym kątem oczekuję jednak czegoś więcej. A mam banały, truizmy i brak rozwinięcia fajnych tak naprawdę dla mnie tematów. Dobrze, że w treści prof. poleca inne książki innych autorów, szkoda, że ten zbiór refleksji im nie nie dorównuje: może to dlatego, że to tak naprawdę dla facetów... Sama publikacja - nie wytropiłam błędów, gładko się czyta, "dobre"...

Na półkach: Przeczytane, 2011
Przeczytana: marzec, 2011

Powinna przeczytać każda kobieta, ale także każdy mężczyzna. Przeczytałam w 2 wieczory. Prosty zabawny język, dużo przykładów, dużo zabawy.
Czytając tą książkę nie mogłam wyjść z podziwu i myślałam sobie - przecież ja tak robię, ja tak się zachowuje, tak myślę.
Niesamowita analiza kobiecej psychiki, tego jak o naszych zachowaniach myślimy my, a jak mężczyźni, a także jak o męskich zachowaniach myślimy my, a co to oznacza według facetów.

Przeczytana: 02 kwietnia, 2012

Myślę, że jest to książka, którą nie tylko warto przeczytać, ale również mieć ją w domowej biblioteczce, gdyż do takiej literatury można wracać wielokrotnie. :)

Przeczytana: 07 kwietnia, 2012

Podobno kobieta jest stworzeniem wysoce skomplikowanym, wręcz nie do ogarnięcia. Czy profesor seksuologii i psychiatrii Zbigniew Lew-Starowicz, wyjaśni choć trochę o co z tymi kobietami chodzi?

Otóż kobieta wcale nie jest aż tak udziwniona, jak stereotypy o niej. Okazuje się, że dziś nie jest też słabszą płcią i czeka przed nią wiele wyzwań - również w relacjach z mężczyznami. O jakiej kobiecie jest tutaj mowa? O singielkach, o samotnych matkach, o biznes-woman, o boginiach seksu i o wielu, wielu innych. Dowiemy się, jak dziś kobiety budują swoje związki, na czym im zależy, jak spełniają się zawodowo, prywatnie, seksualnie, jak wygląda ich rodzicielstwo, jak na ich życie wpływa wiara.

Ten pasjonujący wywiad-rzeka z najsłynniejszym w Polsce seksuologiem jest ekscytującą wyprawą po świecie widzianym przez kobiece oczy. Płynnie i ciekawie poprowadzona rozmowa przez Barbarę Kasprzycką nadaje dynamiki lekturze, dzięki czemu pochłaniamy ją z zapartym tchem.

W "O kobiecie" znajdziemy wiele informacji, które na pewno każdy z nas może odnieść do swojego własnego życia, wiele informacji o których już wiemy oraz kilka zaskakujących anegdotek i wniosków. Mnie najbardziej zaskoczył katalog najbardziej nietypowych zachowań seksualnych pań, które na koniec przytoczę: "W seksie wszystko jest możliwe. Wie pani, znałem kobietę, która przeżywała orgazm, gdy wiał na nią wiatr. Miałem pacjentkę, która szczytowała, przytulając się do drzewa."

Przeczytana: marzec, 2012

W pierwszej kolejności przeczytałam "O mężczyźnie" i ta książka bardzo mi się spodobała. Niejako z rozpędu sięgnęłam po "O kobiecie", ale się zawiodłam. Wg mnie poruszane tu wątki nie są zgłębiane tak bardzo jak w pierwszej pozycji, powiedziałabym że wręcz traktowane ogólnikowo. Być może wynika to z prostego faktu, iż w obu książkach wywiad prowadziły kobiety i o ile kobieta pytająca o mężczyzn drążyła tematy nurtujące każdą kobietę, o tyle kobieta pytająca o kobiety wiele wątków typowo damskich pomijała, chwilami skupiając się wręcz bardziej na udziale/zachowaniach/sposobie myślenia mężczyzny w danym kontekście.

Przeczytana: kwiecień, 2011

Mądra, fascynująca, rzeczowa. Świetnie się czyta. Forma wywiadu rzeki wprowadza przejrzystość i pozwala uporządkować myśli, refleksje, które rodzą się w trakcie lektury. Nie tylko dla kobiet, choć to właśnie one są głównymi bohaterkami. I wbrew utartemu powiedzeniu wcale nie są słabą płcią!

Przeczytana: 15 grudnia, 2011

Książka bardzo fajna, prosta w przekazie, traktuje o zmianach w osobowości kobiety, co za tym idzie, o zmianach w jej relacjach seksualnych z partnerem. Kobieta stała się bardziej wyzwolona, bardziej pewna siebie, zaradna, no i też pod względem potrzeb seksualnych bardziej zdecydowana.

Przeczytana: listopad, 2011

"Książki o kobietach są w rzeczywistości książkami o mężczyznach". Trudno się z tym nie zgodzić. O kobietach, o mężczyznach, dla kobiet i dla mężczyzn też. Jeśli tylko chcą. Polecam.

Na półkach: Przeczytane

jeśli szukasz odpowiedzi kim jest kobieta współczesna i przed jakimi wyzwaniami staje i jakiej mądrości powinna nabyć to tu ją znajdziesz.

Przeczytana: 24 lutego, 2012

Polecam każdej kobiecie w celu zrozumienia samej siebie i przekazania partnerowi do przeczytania :)

Na półkach: Przeczytane, Psyche

Przede wszystkim powinien przeczytać ją każdy mężczyzna!!!

Przeczytana: maj, 2011

Można przeczytać, ale bez wielkiego entuzjazmu.

Na półkach: Przeczytane

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Przeczytana: 15 kwietnia, 2012

Przeczytana: 02 kwietnia, 2012