Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Benedyktyńskie Smaki i Smaczki

Wydawnictwo: Świat Książki
7 (5 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
1
8
1
7
1
6
1
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
8324708376
liczba stron
208
słowa kluczowe
kuchnia, gotowanie, Benedyktyni
kategoria
albumy
język
polski
dodał
36maro

Słynne opactwo w Tyńcu od kuchni - dosłownie i w przenośni. Album, poradnik, książka kucharska i zadziwiająca opowieść o życiu codziennym benedyktynów w jednym! Wspaniałe zdjęcia Zenona Żyburtowicza doskonale wprowadzają w panującą w Tyńcu atmosferę, a anegdotom z życia mnichów towarzyszą przepisy na owiane tajemni­cą i uzdrawiające potrawy i trunki, których próbował nawet Jan Paweł II. Wśród...

Słynne opactwo w Tyńcu od kuchni - dosłownie i w przenośni. Album, poradnik, książka kucharska i zadziwiająca opowieść o życiu codziennym benedyktynów w jednym! Wspaniałe zdjęcia Zenona Żyburtowicza doskonale wprowadzają w panującą w Tyńcu atmosferę, a anegdotom z życia mnichów towarzyszą przepisy na owiane tajemni­cą i uzdrawiające potrawy i trunki, których próbował nawet Jan Paweł II. Wśród nich m.in. rogale soborowe, karp przeora w śmietanie, powidła medytacyjne i sernik świętej Kingi.

 

źródło opisu: Empik.com

źródło okładki: Empik.com

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (9)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 6432
Witold Lisek | 2013-08-07
Na półkach: Przeczytane, 2013, Kulinaria
Przeczytana: 08 sierpnia 2013

Ha ha ha.Podaje benedyktyńskie przepisy z XI czy XII wieku z dynią czy truskawką.Skąd niby mieli je wziążć w tamtych czasach.Dynie z Ameryki,a truskawka powstała w 1712- ze skrzyźowania 2 poziomek wirginijskiej i chilijskiej.To tak samo jak pokazują jakis film ze starożytnego Rzymu i w kuchniach wiszą całe warkocze papryk czy kolby kukurydzy-proszę się dobrze wpatrzeć jak często to się zdarza.(Najbardziej śmieszą mnie sceny topless w filmach o starożytnytności gdzie przy pokazywanych nagich plecach często widać ślady po stanikach)

książek: 662
Bałucki | 2015-09-19
Na półkach: Przeczytane
książek: 0
| 2013-02-19
Na półkach: Przeczytane, Kuchnia
książek: 0
| 2011-12-07
Na półkach: Przeczytane, Kuchnia
książek: 1439
36maro | 2011-01-14
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 929
Monika Adamska | 2015-02-22
Na półkach: C. Posiadam, Przeczytane
książek: 5
Sylwia Kolasińska | 2014-10-21
Na półkach: Teraz czytam
książek: 394
Dividivi | 2014-04-06
Na półkach: Chcę przeczytać, Posiadam
książek: 1599
Mansfield | 2013-09-21
Na półkach: Chcę przeczytać
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd