CK kuchnia

Wydawnictwo: Znak
7,22 (51 ocen i 8 opinii) Zobacz oceny
10
5
9
4
8
12
7
14
6
10
5
5
4
0
3
1
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
8324001034
liczba stron
247
słowa kluczowe
kuchnia, przepisy,
język
polski
dodał
hunter

Książka przepisów kulinarnych polecanych przez Roberta Makłowicza! Niezwyczajna, zaprawiona opowieściami mrożącymi krew w żyłach i nieodparcie dowcipnymi

 

Brak materiałów.
książek: 234
Anna | 2017-07-06
Przeczytana: 06 lipca 2017

To pierwsza autorska książka Roberta Makłowicza, znanego dziennikarza, degustatora, autora programów kulinarnych.

Kuchnią polską, zagraniczną autor pasjonuje się od lat, opowiada zawsze o niej w interesujący sposób i postanowił się swoją wiedzą podzielić ze swoimi Czytelnikami.

Zamiast wstępu w książce Pan Robert Makłowicz przedstawił historię gulaszu po triesteńsku, jak jest przyrządzony – naczynie.

Książka ta składa się z 7 rozdziałów następującej treści: sałatki, zupy, potrawy z drobiu, potrawy z mięsa, potrawy z mąki i kasz, desery.

Do każdej z podanej potraw, deserów, sałatek jest, zamieszczona historia jej powstania co tutaj stanowi, ciekawostkę kulinarną.

Przykładami kulinarnymi są następujące sałatki, potrawy, desery, a mianowicie:

Sałatka Sachera, sałatka selerowa, sałatka z melona, bulion z tokajem, zupa z soczewicy, z kurczakiem, rosół feldmarszałka (Joseph Radetzky), węgierska zupa rybna, zupa ziemniaczana po węgiersku, gulasz rybny z groszkiem, śledź po marynarsku, sznycel cielęcy po prasku, udziec barani marynowany, knedle z morelami, płonące naleśniki migdałowe, strudel z jabłkami, kutia, tort à la Sacher.

Kuchnia to książka kulinarna dla wszystkich czytelników amatorów chcących poznać nie tylko polskie potrawy, jak i te europejskie.

Zamiast fotografii potraw są umieszczone przepiękne ilustracje w wykonaniu Pana Andrzeja Zaręby.

Pan Robert Makłowicz w niezwykły sposób opowiedział, własnymi słowami jak przedstawiała, się kuchnia podczas wojen, wyjaśnił pochodzenie postaci historycznych bohaterów oraz nawiązał do anegdot związanych z przepisami na dania podawane podczas tychże wypraw.

Dodatkowym elementem książki jest nie tylko bogaty język kulinarny, ale pięknie ujęta fotografia autora Roberta Makłowicza przez Pana Michała Lichtańskiego znajdująca się na przodzie okładki książki pt. „C. K Kuchnia”.

Twarda oprawa książki zawiera 230 stron, wydana została przez Wydawnictwo Wysoki Zamek.

Warto się zapoznać z tą książką, która kształci warsztat kulinarny jak, i historyczny.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Hotel pod jemiołą

Lekka, przewidywalna, banalna, … takie ot romansidło… chyba takiej mi się po prostu chciało ;) Mniej więcej w połowie chciałam przerwać, ale że to dr...

zgłoś błąd zgłoś błąd