CK kuchnia

Wydawnictwo: Znak
7,22 (51 ocen i 8 opinii) Zobacz oceny
10
5
9
4
8
12
7
14
6
10
5
5
4
0
3
1
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
8324001034
liczba stron
247
słowa kluczowe
kuchnia, przepisy,
język
polski
dodał
hunter

Książka przepisów kulinarnych polecanych przez Roberta Makłowicza! Niezwyczajna, zaprawiona opowieściami mrożącymi krew w żyłach i nieodparcie dowcipnymi

 

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (104)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 212
Anna | 2017-07-06
Przeczytana: 06 lipca 2017

To pierwsza autorska książka Roberta Makłowicza, znanego dziennikarza, degustatora, autora programów kulinarnych.

Kuchnią polską, zagraniczną autor pasjonuje się od lat, opowiada zawsze o niej w interesujący sposób i postanowił się swoją wiedzą podzielić ze swoimi Czytelnikami.

Zamiast wstępu w książce Pan Robert Makłowicz przedstawił historię gulaszu po triesteńsku, jak jest przyrządzony – naczynie.

Książka ta składa się z 7 rozdziałów następującej treści: sałatki, zupy, potrawy z drobiu, potrawy z mięsa, potrawy z mąki i kasz, desery.

Do każdej z podanej potraw, deserów, sałatek jest, zamieszczona historia jej powstania co tutaj stanowi, ciekawostkę kulinarną.

Przykładami kulinarnymi są następujące sałatki, potrawy, desery, a mianowicie:

Sałatka Sachera, sałatka selerowa, sałatka z melona, bulion z tokajem, zupa z soczewicy, z kurczakiem, rosół feldmarszałka (Joseph Radetzky), węgierska zupa rybna, zupa ziemniaczana po węgiersku, gulasz rybny z groszkiem, śledź po...

książek: 242
Balcar | 2017-11-19
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 19 listopada 2017

Książka Roberta Makłowicza to zbiór kilkudziesięciu przepisów, w których lubowano się w całych Austro-Węgrzech. Potrawy zostały podzielone na sałatki, zupy, potrawy z ryb, drobiu, mięsa, mąki i kasz oraz desery. Do każdego dania została dołączona humorystyczna opowiastka, w której przeważnie bohaterem jest jakaś postać związana z habsburskim imperium. Opowieści te należy jednak traktować z przymrużeniem oka, gdyż jak można przeczytać w zakończeniu "z dużym prawdopodobieństwem raczyli się opisanymi przez Roberta Makłowicza specjałami". Ostatecznie jednak jest to ciekawa forma popularyzacji Austro-Węgier i miłe przybliżenie postaci tamtej kosmopolitycznej monarchii: pilotów, polityków czy monarchów. Każdy kto zetknął się z programami telewizyjnymi Roberta Makłowicza, pewnie się spodziewa z jakim humorem czytelnik będzie miał do czynienia. Jest dużo dowcipu, ironii, ale też sympatii do C.K. Monarchii, no chyba, że kogoś boli żart, iż gulasz "zjedzono szybciej niż Włosi podnosili...

książek: 914
Ewa K | 2015-12-09
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 29 listopada 2015

Drodzy Książkofile i Maniacy Kulinarni, zbliżają się święta, a wraz z nimi szaleństwa kuchenne i wiele okazji do wręczania prezentów. Jeśli jeszcze nie wiecie, jak połączyć przyjemne z pożytecznym, to polecam Wam ten oto przepis: sięgnijcie po wznowienie książki Roberta Makłowicza pt.: "C.k. kuchnia" i sprawcie sobie czytelniczo-kulinarną przyjemność na te zbliżające się zimowe wieczory. Nim jednak sami zagłębicie się w tej wspaniałej lekturze, uchylę Wam rąbka tajemnicy przedstawiając największe zalety kulinarnej pozycji jednego z najpopularniejszych kucharzy w Polsce.

Imperium Habsburgów było nie tylko konglomeratem narodów, kultur i zwyczajów. Jego różnorodność przejawiała się przede wszystkim w kuchni, do której: Węgrzy wnieśli paprykę oraz sposób smażenia mięsa na smalcu wieprzowym, Czesi- całą paletę knedli i knedelków, Polacy - kwaśną śmietanę, kiszone ogórki i grzyby. Włosi upowszechnili wśród c.k. poddanych makaron, ryż oraz lody, a południowi Słowianie - przejęty od...

książek: 144
Logun | 2015-03-05
Przeczytana: 09 lutego 2015

Książka pełna ciekawych przepisów zaprezentowanych w jeszcze ciekawszy sposób jako że niemal każdy z nich został dodatkowo uzupełniony anegdotą lub dygresją historyczną. Opisy pełne humoru, ironii i zamiłowania autora dla "Mittleuropy" przypominają historie snute przez dobrego wojaka Szwejka, uzupełnione dodatkowo klimatycznymi zdjęciami i rysunkami. Jeżeli ktoś się wczuje w klimat książki będzie zachwycony

książek: 592
Anaesz | 2014-07-24
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 23 lipca 2014

Lubie programy Pana Makłowicza właśnie za to połączenie kuchni i historii. Książka jest zlepkiem anegdot, krótkich opowiadań o ludziach, zdarzeniach z czasów austro-węgier gdzie główną rolę gra smakowite danie. Co ważne jak już nam ślinka pocieknie czytając na końcu każdego z opowiadań jest przepis jak i z czego go przyrządzić. Polecam dla historyków-łasuchów ale nie tylko :)

książek: 1453
Weronika | 2015-11-04
Przeczytana: 30 października 2015

Moja recenzja:
http://literaturomania.blogspot.com/2015/10/ck-kuchnia-przepisy-i-opowiesci.html

książek: 50
Jędrzej | 2014-03-08
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam

Bardzo ciekawa książka Roberta Makłowicza!
Książkę przeczytałem ze ślinką na ustach. Autor prezentuje bardzo ciekawe(i smaczne) przepisy z kuchni austro-węgierskiej.
Książce charakteru XIX i XX wieku nadają zdjęcia z epoki.

książek: 174
pttkradzyn | 2016-07-27
Przeczytana: 27 lipca 2016

Książkę przeczytałem ze ślinką na ustach.

książek: 687
juskaize | 2018-04-30
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 30 kwietnia 2018
książek: 242
Balcar | 2017-11-19
Na półkach: Przeczytane
zobacz kolejne z 94 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd