Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Tradycje polskiego stołu

Książka jest przypisana do serii/cyklu "Ocalić od zapomnienia". Edytuj książkę, aby zweryfikować serię/cykl.
Wydawnictwo: Muza
7,75 (16 ocen i 5 opinii) Zobacz oceny
10
1
9
3
8
5
7
5
6
2
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788374957885
liczba stron
360
słowa kluczowe
tradycja, Polska, kulinaria
kategoria
literatura faktu
język
polski
dodała
Miss_Jacobs

Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni. Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji...

Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni.

Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta. Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.

 

źródło opisu: nota wydawcy

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (80)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 1607
Edith | 2011-01-15
Na półkach: Mam, Przeczytane
Przeczytana: 14 stycznia 2011

Jako temat prezentacji maturalnej z języka polskiego cztery lata temu, wybrałam temat dla wielu moich rówieśników dziwny i niełatwy. Brzmiał: „Obyczajowa i kulturowa rola stołu”. Wiele osób podśmiewało się z mojego wyboru dziwiąc się jak można pisać o stole. Dla mnie, choć temat faktycznie nie był łatwy, właściwie istniał tylko ten. Bo przecież wielu z nas wie, jak wielką rolę odgrywa rola stołu w naszym życiu. Wszystkie większe uroczystości odbywają się przy nim. Wyobrażacie sobie dom bez stołu? Bez możliwości zebrania całej rodziny w jednym miejscu i delektowania się rozmową i potrawami? Ja nie. Dlatego tak chętnie sięgnęłam po książkę „Tradycje polskiego stołu” Barbary Ogrodowskiej.

Autorka opowiada nam fascynującą historię polskiej kuchni, w tym przede wszystkim o produktach i najważniejszych potrawach, ale także o tradycjach i obyczajach kulinarnych. Mamy szansę poznać kuchnię różnych stanów oraz historie związane ze stołem, zawsze postrzeganym jako ważny element domu...

książek: 708
Miss_Jacobs | 2011-02-18
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 18 lutego 2011

Urzeka od pierwszego wejrzenia. Piękna twarda okładka, na którą nie można się wprost napatrzeć. Znajdujące się na niej zdjęcia krajobrazu a dokładnie mówiąc kawałek nieba symbolizuje stan w którym byłam czytając tą książkę. W środku mnóstwo zdjęć, obrazów, rycin, ilustracji. Właściwie każda rzecz o której mowa jest również przedstawiona za pomocą obrazu.
Lektura podzielona jest na uporządkowane w jasny i spójny sposób rozdziały. Bez problemu można odnaleźć temat Nas interesujący. Pomaga w tym również spis potraw.
Nie da się napisać książki o kuchni bez przepisów. Ona nie będzie wtedy wiarygodna. Cieszy więc fakt, że one tam są i to w liczbie 192. Podane receptury są łatwe, średnie, trudne. Pewnie jest, że większość składników bez problemu znajdzie się w sklepie - w końcu to kuchnia polska.
Plusem są również przytaczane powiedzenia, hasła w encyklopediach oraz wierszyki.
Tradycja to ludzie i o tym też jest ta książka. O ludziach, którzy byli zamożni lub biedni, którzy żyli w...

książek: 1235
Dotka76 | 2013-11-30
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 30 listopada 2013

Pięknie wydana książka. Opowiada o czasach niedawnych, a przecież tak odległych. Książka, która także inspiruje.
Polecam.

książek: 979
rowena77 | 2011-10-30

Cudowna książka, jedna z serii "Ocalić od zapomnienia", której to serii bacznie się przyglądam, i zamyślam skompletować. "Tradycje polskiego stołu" jest książką według autorki o kulturze pożywienia i obyczajach polskiego stołu, o tradycyjnych produktach i potrawach, o upodobaniach i nawykach żywieniowych Polaków, o tym wszystkim co warto ocalić od zapomnienia, o naszym dziedzictwie kulinarnym. Gdybym trafiła na tę książkę w pierwszym roku emigracji, pewnie czytałabym ją ze łzami w oczach;)

książek: 522
marpil | 2011-01-17
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 16 stycznia 2011

5/6

książek: 2871
Meowth | 2016-03-12
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
książek: 1106
książek: 126
Agatta | 2014-02-28
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 241
Basia | 2013-11-08
Na półkach: Przeczytane
książek: 878
zobacz kolejne z 70 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd