Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Chłodniki

Książka jest przypisana do serii/cyklu "Biblioteczka Poradnika Domowego". Edytuj książkę, aby zweryfikować serię/cykl.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka, Prószyński i S-ka
8,5 (2 ocen i 0 opinii) Zobacz oceny
10
1
9
0
8
0
7
1
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
liczba stron
96
słowa kluczowe
chłodniki, zupy, soki, sosy, zalewy, zakwasy, kuchnia
język
polski
dodała
Barbara

Książeczka zawiera sto dwadzieścia przepisów na zupy podawane na zimno, czyli Chłodniki. Podstawą większości chłodników jest zsiadłe albo słodkie mleko, kefir, jogurt, maślanka. Jest też sporo przepisów, których głównym składnikiem są odtłuszczone wywary mięsne i warzywne, kwas z buraków, żur, zalewa z kwaszonych ogórków, soki owocowe, wino, piwo, kwas chlebowy. można więc wyczarować wiele...

Książeczka zawiera sto dwadzieścia przepisów na zupy podawane na zimno, czyli Chłodniki. Podstawą większości chłodników jest zsiadłe albo słodkie mleko, kefir, jogurt, maślanka. Jest też sporo przepisów, których głównym składnikiem są odtłuszczone wywary mięsne i warzywne, kwas z buraków, żur, zalewa z kwaszonych ogórków, soki owocowe, wino, piwo, kwas chlebowy. można więc wyczarować wiele smaków i barw.
Przepisy zebrane w tej książeczce pochodzą głównie z kuchni staropolskiej, niektóre mają rodowód niemiecki, inne - rosyjski. Czytelnicy, którzy podróżowali po Europie, rozpoznają tu też chłodniki bułgarskie, rumuńskie oraz z krajów śródziemnomorskich. Większość tych zup zadowoli z pewnością także wasze gusta kulinarne.
W osobnym rozdziale zamieszczono dwadzieścia przepisów na dodatki, które podaje się do chłodników (w tym najpopularniejsze kwasy do zup). Ale nie trzeba ściśle trzymać się zaproponowanych tu zestawów.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (8)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 2712
Barbara | 2010-09-16
Na półkach: Przeczytane, 000 - Posiadam
książek: 16510
Miśka | 2013-10-27
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 1193
Iwett | 2012-11-11
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 131
Barbara | 2012-09-07
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
książek: 765
EwaKwiatkowska | 2012-06-27
Na półkach: Przeczytane
książek: 252
chanelek | 2010-10-31
Na półkach: Przeczytane
książek: 827
Beata | 2010-10-05
Na półkach: Kulinaria, Przeczytane, Posiadam
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd