Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Zgłosuj na książki roku 2017

Książka kucharska Jane Austen

Tłumaczenie: Sylwia Trzaska
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
6,83 (6 ocen i 3 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
1
8
0
7
2
6
3
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
The Jane Austen Cookbook
data wydania
ISBN
9788308045114
liczba stron
222
słowa kluczowe
Jane Austen
język
polski
dodała
Ag2S

Jak wyglądało życie towarzyskie w epoce autorki „Dumy i uprzedzenia”? Czym raczono się w czasie spotkań rodzinnych? Jakimi smakołykami podejmowano gości? Jakie dania królowały na piknikach i balach? Wszystkiego tego dowiecie się z „Książki kucharskiej Jane Austen”. To zbiór kulinarnych przepisów, opatrzonych komentarzem na temat obyczajów epoki, postaci pisarki i jej bliskich oraz… smaków,...

Jak wyglądało życie towarzyskie w epoce autorki „Dumy i uprzedzenia”? Czym raczono się w czasie spotkań rodzinnych? Jakimi smakołykami podejmowano gości? Jakie dania królowały na piknikach i balach? Wszystkiego tego dowiecie się z „Książki kucharskiej Jane Austen”. To zbiór kulinarnych przepisów, opatrzonych komentarzem na temat obyczajów epoki, postaci pisarki i jej bliskich oraz… smaków, zapachów i wybornych dań. Dzięki tej niepozornej książeczce dowiecie się jak przyrządzić solę w winie z grzybami oraz lody.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 1199
Dociekliwy_Kotek | 2012-02-08
Przeczytana: luty 2012

Trudno oprzeć się wrażeniu, że "zwyczajna" kuchnia epoki georgiańskiej, potrawy podawane w średniozamożnych domach, dziś mogą być szczytem wyrafinowania, luksusu i oryginalności, ale to właśnie sugeruje książka kucharska oparta na notatniku wżenionej w rodzinę Austen Marthy Lloyd, której przepisy stanowią trzon tej publikacji. Największym atutem są oryginalne przepisy z XVIII wieku - oczywiście opatrzone przepisami możliwymi do zastosowania dziś - chociaż można odnieść wrażenie, że ówczesna sztuka kulinarna opierała się głównie na czerwonym mięsie, maśle, pomarańczach, cytrynach i gałce muszkatołowej.
To, co mnie zainteresowało najbardziej, to pierwsza część książki kucharskiej, poświęcona kulturze jedzenia, ucztowania i przygotowywania potraw w XVIII wieku, oraz funkcji, jaką jedzenie pełniło w powieściach Austen: dokładnie to, czego zabrakło w książce Napierały o XVIII-wiecznym Londynie!

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Najgorsze dopiero nadejdzie

Jak na debiut - może być. Jednak irytował mnie styl sprawozdawczy powieści. Za mało było plastycznych opisów akcji, a dominowała sucha relacja. Sama f...

zgłoś błąd zgłoś błąd