Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Polskie kuchnie regionalne

Wydawnictwo: Klub dla Ciebie
7 (1 ocen i 0 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
1
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
978-83-7404-642-8
liczba stron
192
słowa kluczowe
Polskie, kuchnie, regionalne
język
polski
dodała
dona

Polską specjalnością są pasztety z dziczyzny, kiszone ogórki i kapusta, żury, marynowane grzybki oraz dania z ryb, a z ciast: pierniki, mazurki i sękacz. W książce omówione są specjały każdego regionu, a także zwyczaje związane z daną potrawą. Dobrą tradycją się staje dbanie o lokalne smaki, coraz więcej restauracji i gospód wprowadza regionalne dania do swojego menu. Dzięki temu moskole,...

Polską specjalnością są pasztety z dziczyzny, kiszone ogórki i kapusta, żury, marynowane grzybki oraz dania z ryb, a z ciast: pierniki, mazurki i sękacz. W książce omówione są specjały każdego regionu, a także zwyczaje związane z daną potrawą. Dobrą tradycją się staje dbanie o lokalne smaki, coraz więcej restauracji i gospód wprowadza regionalne dania do swojego menu. Dzięki temu moskole, bryjka, kwaśnica, haluski, modra kapusta, kołduny i knysze nie zginą całkiem z naszych talerzy. W książce omówione są: kuchnia śląska, góralska, wielkopolska, kaszubska, podlaska, Warmii i Mazur, kresowa, małopolska, mazowiecka i kujawska. Sprawdźcie, czy znajduje się tu Wasza ulubiona potrawa, jeśli nie - przyślijcie jej opis do nas. Ocalmy przed zapomnieniem i rozpowszechniajmy przysmaki różnych kuchni. Otwarcie Polski na świat powoduje, że powinniśmy dziś, jak nigdy dotąd, dbać o kulinarne dziedzictwo. Polska mikroflora sprawia, że kapusta i grzyby kwaszą się, powstaje zsiadłe mleko, a z niego twaróg i kwaśna śmietana. Mięso podczas marynowania nabiera specyficznego smaku, podobnie dziczyzna dojrzewająca w skórach. To temu niewidzialnemu czynnikowi zawdzięczają swój niepowtarzalny smak polskie wędliny. Czysta chemicznie polska ziemia, naturalne sposoby żywienia zwierząt sprawiają, że wołowina, cielęcina, jagnięcina oraz wieprzowina mają znakomity smak. W naszych sadach rosną jeszcze stare odmiany jabłek, grusz i śliwek, których owoce nadają wielu potrawom polski smak. Liczne lasy, jeziora, stawy i czyste rzeki dostarczają ryb, raków, grzybów, jagód i wielkiego bogactwa dziczyzny, niespotykanych w innych kuchniach europejskich fragment

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (7)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 2802
Graziella | 2011-06-13
Na półkach: Przeczytane
książek: 1
gonia110 | 2014-11-11
książek: 559
Jaskóła | 2014-04-01
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 705
Wachmistrz | 2012-06-06
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 1
chris | 2012-01-15
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 1
zyzio | 2012-01-14
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 0
| 2011-07-25
Na półkach: Chcę przeczytać
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd