pokaż co czytasz i dowiedz się,
co czytają Twoi znajomi.
Kliknij tutaj i dołącz do nas!
Jej pierwszy bal
Katherine Mansfield ma niewielki dorobek pisarski, ale to, co w swym krótkim życiu stworzyła, zajmuje wybitną pozycję w literaturze światowej. Opowiadania zawarte w tomie "Jej pierwszy bal" mają wszys... Katherine Mansfield ma niewielki dorobek pisarski, ale to, co w swym krótkim życiu stworzyła, zajmuje wybitną pozycję w literaturze światowej. Opowiadania zawarte w tomie "Jej pierwszy bal" mają wszystkie cechy jej wysokiego kunsztu pisarskiego: świetną znajomość psychologii, głęboki humanizm, piękny język, umiejętność odtwarzania nastroju i wydobywania uroku i piękna z rzeczy powszednich. pokaż więcej.
źródło okładki: zdjęcie własne
Weltbild
Zinamon Opinie znajomych
Dyskusje o książce
Opinie czytelników
Moje ogólne wrażenie - lekkie rozczarowanie. Spodziewałam się finezji i głębi (coś w stylu E. Wharton), a otrzymałam powtarzający się wzorzec (jak u Maupassanta): akcja się rozwija, rozwija, na koniec mamy małe zaskoczenie, które zapewne miało być błyskotliwe. Dla mnie takie nie było, ze względu na powtarzalność irytowało.
W moim odczuciu proza Mansfield jest afektowana, na szczęście po porównaniu wersji oryginalnej z polską okazuje się, że przedobrzyła tłumaczka, nie autorka.
Mansfield chyba nie przepadała za kobietami: jej bohaterki są albo próżne, albo pożałowania godne. Mężczyźni są przedstawieni w znacznie lepszym świetle.