Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Z pól i lasów na stół i do spiżarni

Wydawnictwo: Muza
5 (1 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
0
6
0
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
978-83-7495-799-1
liczba stron
142
język
polski
dodała
Dorota Smakuje

Las jest kolebką naszej cywilizacji. Dla praprzodków człowieka stanowił naturalne schronienie i podstawę zaopatrzenia w żywność. Współcześnie las, uzupełniający produkty z pól, zyskał funkcję rekreacyjną - najczęściej kojarzoną z grzybobraniem. Oprócz grzybów las dostarcza nam również jagód, owoców, które mogą wzbogacić stół i spiżarnię, orzechów, i roślin zielnych. I o wykorzystaniu tych...

Las jest kolebką naszej cywilizacji. Dla praprzodków człowieka stanowił naturalne schronienie i podstawę zaopatrzenia w żywność. Współcześnie las, uzupełniający produkty z pól, zyskał funkcję rekreacyjną - najczęściej kojarzoną z grzybobraniem. Oprócz grzybów las dostarcza nam również jagód, owoców, które mogą wzbogacić stół i spiżarnię, orzechów, i roślin zielnych. I o wykorzystaniu tych darów traktuje niniejsza książka.Metody utrwalania darów lasu, aby wykorzystać je z największym pożytkiem dla smaku, zdrowia i radości życiaOryginalne potrawy z grzybów, jagód, orzechów, owoców krzewówi drzew - przygotowane bez konserwantów i udoskonalaczySmakołyki z domowej spiżarni: susze, marynaty, kiszonki, solanki i inne przetwory, które z pewnością zachwycą domowników i gości

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (8)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 1340
Dorota Smakuje | 2010-07-12
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 10 lipca 2010

Zaintrygowała mnie ta książka, bo nie spotkałam się do tej pory z pozycja wydawniczą, która by przedstawiała tak wiele odmian roślin, można powiedzieć „dziko żyjących”a które mogą być materiałem do eksperymentów kulinarnych.

Na tapecie znalazly się więc:

grzyby

borówka czernica

borówka brusznica

borówka bagienna

żurawina błotna

malina

jeżyna

poziomka

dereń

berberys

dziki bez czarny

róża dzika

głóg

jałowiec

jarzębina

kalina koralowa

tarnina

dzika jabłoń

grusza pospolita

orzechy

Każde z wyżej wymienionych zasłużyło sobie na własny rozdzialik w którym znajdziemy: opis rośliny, jej historię, miejsca występowania, metody przetwarzania i utrwalania oraz oryginalne przepisy na potrawy.

Ja swój egzemplarz już intensywnie przewertowałam i do wypróbowania zaznaczyłam sobie:

Borowiki marynowane po podlasku

Bułeczki z czarnymi jagodami

Konfitura z borówek

Śledź zawijany w sosie żurawinowym

Chleb żurawinowo-orzechowy

Chłodzący napój z malinami

Sos różany do...

książek: 75
szudaj | 2015-01-29
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 858
czarny-motyl | 2013-12-29
książek: 16510
Miśka | 2013-10-27
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 1114
Gudrun | 2012-11-02
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 174
koimass | 2011-10-01
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 140
Katarzyna Lubelska | 2011-06-26
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 77
kashkaj | 2011-03-24
Na półkach: Chcę przeczytać
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd