Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Kuchnia wegetariańska z fantazją

Wydawnictwo: Muza
8,25 (4 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
2
8
1
7
1
6
0
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Vegetarian Basics
data wydania
ISBN
9788374958172
liczba stron
160
słowa kluczowe
kuchnia, przepisy, wegetarianizm
język
polski
dodał
Franciszek

Wszystko, co chcesz wiedzieć o kupowaniu, gotowaniu i jedzeniu warzyw. Co można zrobić z soczewicą? Co to jest bulgur? Jak przyrządzić smaczne tofu? Jakie przyprawy najpełniej wydobędą smaki dań bezmięsnych? Jak robić zakupy? W jaki sposób przygotowywać składniki dań? Na te i inne pytania odpowiedzi w naszej książce znajdą zarówno prawdziwi wegetarianie, jak i "wegetarianie okresowi",...

Wszystko, co chcesz wiedzieć o kupowaniu, gotowaniu i jedzeniu warzyw.

Co można zrobić z soczewicą? Co to jest bulgur? Jak przyrządzić smaczne tofu? Jakie przyprawy najpełniej wydobędą smaki dań bezmięsnych? Jak robić zakupy? W jaki sposób przygotowywać składniki dań? Na te i inne pytania odpowiedzi w naszej książce znajdą zarówno prawdziwi wegetarianie, jak i "wegetarianie okresowi", sięgający po bezmięsne dania od czasu do czasu, odpowiedzi rzeczowe, podane przystępnie i dowcipnie.

- Książka skierowana do wszystkich, którzy uważają, że posiłek bez mięsa nie jest zbyt skromny
- Przepisy zarówno początkujący, jak i bardziej zaawansowani kucharzy, tradycjonalistów i poszukujących nowinek smakowych
- Potrawy kuchnie różnych regionów świata, urozmaicone i aromatyczne, dostarczające rozkoszy podniebieniu

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 1584
Dorota Smakuje | 2010-07-05
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: czerwiec 2010

Kolejna książka, którą polecam !

Jako osoba uwielbiająca warzywa ciągle szukam nowych inspiracji na ich przygotowanie.

Ostatnio trafiłam na nowość wydawnictwa Muza

„Kuchnia wegetariańska z fantazją” Kornelii Schunharl i Sebastiana Dickhaut.

Zaciekawił mnie już sam opis książki „Wszystko, co chcesz wiedzieć o kupowaniu, gotowaniu i jedzeniu warzyw.
Co można zrobić z soczewicą? Co to jest bulgur? Jak przyrządzić smaczne tofu? Jakie przyprawy najpełniej wydobędą smaki dań bezmięsnych? Jak robić zakupy? W jaki sposób przygotowywać składniki dań? Na te i inne pytania odpowiedzi w naszej książce znajdą zarówno prawdziwi wegetarianie, jak i "wegetarianie okresowi", sięgający po bezmięsne dania od czasu do czasu, odpowiedzi rzeczowe, podane przystępnie i dowcipnie.
- Książka skierowana do wszystkich, którzy uważają, że posiłek bez mięsa nie jest zbyt skromny
- Przepisy zarówno początkujący, jak i bardziej zaawansowani kucharzy, tradycjonalistów i poszukujących nowinek smakowych
- Potrawy kuchnie różnych regionów świata, urozmaicone i aromatyczne, dostarczające rozkoszy podniebieniu”




I rzeczywiście znalazłam w niej cały ogrom inspirujących połączeń, nowych smaków, zaskakujących przepisów na proste dania.

Naprawdę jestem nią zachwycona !




Książka ma aż 160 stron.




Podzielona jest na 2 części.




Pierwsza część to Know how. Zawiera opisy warzyw (podzielonych na sezony w których występują), ziaren, pestek i innych składników z uwzględnieniem tych niezbędnych dla wegetarian.




Druga część to przepisy, podzielone na 6 rozdziałów:

-Pieczywo i sałatki

-Z woka i patelni

-Z garnka

-Z piekarnika

-Dipy i sosy

-Słodkości




Udało mi się już wypróbować:




Rukolę z truskawkami

Makaron z bakłażanem




Do wypróbowania zaznaczyłam sobie tyle dań, że praktycznie musiałabym przepisać tu cały spis treści :) Między innymi:




-Chleb ze smażoną cykorią

-Marynowany kalafior

-Krem marchwiowy

-Smażone grzyby i dynia

-Sałatka z kiełkami i gruszką

-Grillowane pomidory z ricottą

-Sałatka dyniowa z pomarańczami

-Sałatka z soczewicy i ananasa

-Orzechowe ziemniaki z sosem chrzanowym

-Buraki w mleczku kokosowym

-drink Virgin Mary

-Zupa ziemniaczana z gremolatą z cukinii

-Fenkuły z sokiem pomarańczowym

-Masło cebulowo-orzechowe

-Muffinki z marchwi z serem

-Sos dyniowy

-Malte macchiato

-Zapiekanka dyniowo-seroda z cukrową skorupką




Przepisy będą próbowane przeze mnie, publikowane tu na moim blogu sukcesywnie, a ta lista powyżej aktualizowana (wykonane przepisy będą przeskakiwać do listy zrobionych – bedą podlinkowane).

http://smakuje.blox.pl/2010/06/8222Kuchnia-wegetarianska-z-fantazja8221-Kornelia.html

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Zbudzone furie

Pierwsza część trylogii była znakomita, druga poprawna, trzecia zawiera w sobie tyleż samo interesującego pierwiastka co przysłowiowe flaki z olejem.

zgłoś błąd zgłoś błąd