Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Moja kuchnia pachnąca bazylią

Wydawnictwo: Rosner i Wspólnicy
6,51 (35 ocen i 4 opinie) Zobacz oceny
10
1
9
2
8
6
7
12
6
5
5
6
4
1
3
1
2
0
1
1
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
83-89217-17-1
liczba stron
187
język
polski

Lata dzieciństwa spędzone w piętnastowiecznym pałacu we Florencji pod okiem surowej angielskiej guwernantki. Stara arystokratyczna rodzina, której życie podzielone jest między miasto i toskańską wieś, gdzie spędza się letnie miesiące w zgodzie z rytmem zbiorów, z winobraniem, ceremoniami żniwnymi. Studia historyczne we Włoszech i młodzieńcze eskapady zagranicę, z zarabianiem na życie przy...

Lata dzieciństwa spędzone w piętnastowiecznym pałacu we Florencji pod okiem surowej angielskiej guwernantki. Stara arystokratyczna rodzina, której życie podzielone jest między miasto i toskańską wieś, gdzie spędza się letnie miesiące w zgodzie z rytmem zbiorów, z winobraniem, ceremoniami żniwnymi. Studia historyczne we Włoszech i młodzieńcze eskapady zagranicę, z zarabianiem na życie przy organizacji małych i wielkich przyjęć na zamówienie. Spotkanie z młodym Polakiem i przyjazd, w ślad za mężczyzną swojego życia, do Warszawy - w samym środku kryzysu lat osiemdziesiątych.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (96)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 5942
allison | 2012-04-27
Przeczytana: 26 kwietnia 2012

Ciepło i ciekawie opowiedziana historia rodziny autorki pochodzącej ze słonecznych Włoch.
To nie tylko okraszona anegdotami rodzinna kronika, ale także (a raczej przede wszystkim) apoteoza lekkiej i smacznej kuchni toskańskiej, w której dominują naturalne składniki, głównie warzywa, aromatyczne przyprawy prosto z ogródka, oliwa z własnego tłoczenia, sery, wino i delikatne mięso.

Teresa Capponi-Borawska opowiada o swoich arystokratycznych przodkach, dzieciństwie spędzonym pod okiem angielskiej wymagającej niani, młodości pełnej przygód w rodzinnych majątkach i u gościnnej znajomej w Stanach Zjednoczonych, wielkiej miłości do przyszłego męża, która w latach 80-tych sprowadziła ją do Polski.

Wszystkim etapom życia autorki towarzyszą opowieści o smakowitych potrawach, z których większość pochodzi z przekazywanych z pokolenia na pokolenie autorskich książek kucharskich rodziny, przyjaciół, znajomych.

Każda historia niesie ze sobą zapowiedź niepowtarzalnych smaków i aromatów,...

książek: 130
psztymucella | 2015-11-09
Na półkach: Przeczytane

Mam do tej książki ogromny sentyment, zapewne dlatego, że kojarzy mi się z głębokim dzieciństwem. Byłam jeszcze małą dziewczynką, gdy moja Mama przyniosła do domu egzemplarz książki z autografem Pani Tessy Capponi-Borawskiej, i egzemplarz ten towarzyszy nam, w naszym życiu i kuchni, aż do dziś. Autorka pisała, że gotowanie pomaga jej w trudnych chwilach, i ja też z kolei nieraz brałam jej książkę i siadałam przy kuchennym stole, gdy chciałam oderwać się od codzienności.

Tessa Capponi w bardzo umiejętny sposób przeplata opowieść o swoich dziejach ze wspaniałymi przepisami przywiezionymi z Włoch. Oczywiście - uwaga - książka została napisana na początku lat 90-tych i autorka bardzo postarała się, by przepisy dostosować do możliwości ówczesnych sklepów, co dziś bardzo rzuca się w oczy - ale też wywołuje uśmiech na twarzy, bo pokazuje, jak bardzo zmieniła się Polska i rozwinęły możliwości kulinarne.

Opowieść osobista też jest bardzo ciekawa - historia młodej dziewczyny z szacownej...

książek: 21
Nieśka | 2012-01-10
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 2010 rok

Przyjemnie się czyta. Trochę, jak saga. Sporo przepisów. Fajny przepis na dobry sos pomidorowy - (niestety dla niektórych) wyjątkowo nieekspresowy.

książek: 0
| 2011-07-06
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, Kulinaria

Wprowadza nas w klimat śródziemnomorski, kultywuje jedzenie jego przygotowanie i spożywanie. Podkreśla jak ważne są rodzinne i wspólne spożywanie posiłków, które cementują rodzinę.

książek: 4984
mariola | 2016-10-24
Na półkach: Przeczytane
książek: 616
Jolanta | 2016-02-14
książek: 711
Amalia | 2015-09-15
Na półkach: Kuchnia, Przeczytane
książek: 361
książek: 1025
czekolada72 | 2014-11-15
Na półkach: ITALIA, Przeczytane
książek: 0
| 2014-10-17
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
zobacz kolejne z 86 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd