Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Kill grill. Restauracja od kuchni

Tłumaczenie: Jacek Konieczny
Wydawnictwo: W.A.B.
7,06 (307 ocen i 35 opinii) Zobacz oceny
10
20
9
31
8
65
7
97
6
49
5
28
4
7
3
7
2
2
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Kitchen Confidential. Adventures in the Culinary Underbelly
data wydania
ISBN
978-83-7414-473-5
liczba stron
424
słowa kluczowe
Anthony, Bourdain, Kill, Grill
kategoria
literatura faktu
język
polski
dodał
zbr

Zabawna książka zarówno dla wielbicieli jedzenia, jak i dla osób, które poprzestają na hamburgerach. Ci pierwsi znajdą w niej pyszne opisy potraw, smaków i kulinarnych inicjacji. Drudzy zapewne z satysfakcją przeczytają, w jaki sposób i z czego naprawdę (!) przygotowywane są potrawy dla smakoszy – lektura tyleż wstrząsająca, co pouczająca. Czytelnicy szukający rozrywki będą się skręcać ze...

Zabawna książka zarówno dla wielbicieli jedzenia, jak i dla osób, które poprzestają na hamburgerach. Ci pierwsi znajdą w niej pyszne opisy potraw, smaków i kulinarnych inicjacji. Drudzy zapewne z satysfakcją przeczytają, w jaki sposób i z czego naprawdę (!) przygotowywane są potrawy dla smakoszy – lektura tyleż wstrząsająca, co pouczająca.

Czytelnicy szukający rozrywki będą się skręcać ze śmiechu. Ale warto też docenić soczysty (nomen omen) i sugestywny język, galerię niezapomnianych portretów literackich, a także znakomitą analizę socjologiczną wiata ludzi zajmujących się kuchnią („zbieraniny psychopatycznych specjalistów od grillowania, alkoholików wyspecjalizowanych w zajmowaniu się zimnym bufetem, głupich lasek kandydujących na stanowisko sosjera, ekwadorskich speców od makaronu, obłąkanych cukierników”). Bourdain uchwycił ich żargon, nałogi, zwyczaje i przywołał wiele ciekawostek gwarantujących pasjonującą lekturę.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 229
AcA | 2010-07-10
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 10 lipca 2010

Nigdy do tej pory nie sądziłam, że zawód kucharza może być aż tak wymagający. Bourdain świetnie opisuje na podstawie swoich własnych doświadczeń jak ciężka jest praca kucharza. Nie kryje też że kucharze to bardzo często ludzie wykolejeni, z problemami alkoholowymi, narkotykowymi - jak sam Bourdain zresztą. Autor bez cenzury opisuje świat restauracyjny od wewnątrz, nie szczędzi również słów zachwytu nad smakami kuchni francuskiej. Dla mnie bomba, polecam!

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Moja Lady Jane

Książka, którą zdecydowanie warto przeczytać. Autorki zajęły się historią Anglii, ale! nie taką, która jest nam znana, także nie musicie się obawiać,...

zgłoś błąd zgłoś błąd