Kill Grill: Restauracja od kuchni
- Kategoria:
- reportaż
- Cykl:
- Kill Grill (tom 1)
- Tytuł oryginału:
- Kitchen Confidential. Adventures in the Culinary Underbelly
- Wydawnictwo:
- W.A.B.
- Data wydania:
- 2009-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2009-01-01
- Liczba stron:
- 424
- Czas czytania
- 7 godz. 4 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788374144735
- Tłumacz:
- Jacek Konieczny
- Tagi:
- Anthony Bourdain Kill Grill
Zabawna książka zarówno dla wielbicieli jedzenia, jak i dla osób, które poprzestają na hamburgerach. Ci pierwsi znajdą w niej pyszne opisy potraw, smaków i kulinarnych inicjacji. Drudzy zapewne z satysfakcją przeczytają, w jaki sposób i z czego naprawdę (!) przygotowywane są potrawy dla smakoszy – lektura tyleż wstrząsająca, co pouczająca.
Czytelnicy szukający rozrywki będą się skręcać ze śmiechu. Ale warto też docenić soczysty (nomen omen) i sugestywny język, galerię niezapomnianych portretów literackich, a także znakomitą analizę socjologiczną wiata ludzi zajmujących się kuchnią („zbieraniny psychopatycznych specjalistów od grillowania, alkoholików wyspecjalizowanych w zajmowaniu się zimnym bufetem, głupich lasek kandydujących na stanowisko sosjera, ekwadorskich speców od makaronu, obłąkanych cukierników”). Bourdain uchwycił ich żargon, nałogi, zwyczaje i przywołał wiele ciekawostek gwarantujących pasjonującą lekturę.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 527
- 396
- 154
- 18
- 16
- 13
- 4
- 4
- 4
- 3
Opinia
nie wiem jak mam się odnieść do polskiego tłumaczenia tej książki. niby "kill grill. restauracja od kuchni" jest tytułem chwytliwym. moderny, najs i cały taki w ogóle marketingowo dwuznaczny. ale jakby nie patrzeć z oryginałem niewiele ma wspólnego. można oczywiście wdać się teraz w długą dysputę jaka jest rola tytułu i czy powinien odzwierciedlać oryginał... pomijając jednak kwestie związane z tłumaczeniem (de gustibus...)książka jest całkiem niezła.
Bourdaina znałam do tej pory ze szklanego pudełka, ale jak się okazuje z piórem radzi sobie też całkiem nieźle.
Kucharz bezkompromisowo odkrywa przed nami karty. dań. zdradza sekrety skryte do tej pory kuchenną ścierką. czasem brudną.opowie nam wcale nie na ucho i w sekrecie ale wprost i donośnym głosem:
dlaczego nie powinniśmy zamawiać ryby w poniedziałek
dlaczego nie powinniśmy jeść małży
co przykrywa sos vinegrete czy holenderski
że chleb w koszyczku jest prawie zawsze second hand
jaką niespodziankę kryją w sobie promocje na sushi
i dlaczego lepiej zrezygnować z dobrze wysmażonego kawałka mięsa.
to dopiero początek.
jest smacznie i wartko. literatura na jedno popołudnie.
nie wiem jak mam się odnieść do polskiego tłumaczenia tej książki. niby "kill grill. restauracja od kuchni" jest tytułem chwytliwym. moderny, najs i cały taki w ogóle marketingowo dwuznaczny. ale jakby nie patrzeć z oryginałem niewiele ma wspólnego. można oczywiście wdać się teraz w długą dysputę jaka jest rola tytułu i czy powinien odzwierciedlać oryginał... pomijając...
więcej Pokaż mimo to